Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

En dag på slottet med Global Child Forum #blogg100


iPhone via Instagram - samtliga bilder. Ovan barn och äldreminister Maria Larsson adresserar HKH kungen och forumet i bernadottebiblioteket.

J
ag har tillbringat fredagen på Stockholms slott - på Global Child Forum årliga forum. Förutom forumets värdpar HKH kung Carl XVI Gustav och HKH drottning Silvia så var ca 300 personer närvarande, främst ministrar, representanter för olika NGO's, företag och FN-organ samt forskare och andra som jobbar med barns rättigheter. Tanken med forumet, som är kungen och drottningens initiativ, är att samordna alla insatser och aktiviteter för världens barn, samt kors-befrukta idéer och initiativ. Och att skapa kontakter såklart!


Ovan en bild på mig ivrigt lyssnandes och i klädd kostym för en gångs skull :-) . 

Programmet var ambitiöst och mycket givande, samt rent praktiskt mycket välordnat. Bland talarna så gjorde Percy Barnevik som vigt sitt liv åt välgörenhet sam Röda Korsets internationella generalsekreterare Yves Daccord störst intryck. Den senare underströk vikten av insatser i Syrien och förutspådde att inbördeskriget kan vara i över fem år till om inte det internationella samfundet kan enas om ett ingripande. Han sade också att konflikten i Syrien är den brutalaste han upplevt och att den "färgar av sig" -  inte bara i konflikter i Mellanöstern utan i oroshärdar i hela världen.


Det är långa transportsträckor mellan de olika salarna och rummen på slottet...

Jag var där som inbjuden gäst och hade därför ingen mer avancerad kamera än min iPhone med mig - så jag lägger upp lite bilder från dagen hämtade från mitt och Rickards instagram-flöde. Ni får ursäkta kvaliteten :-)
Något som verkligen imponerade på mig var att kungen och drottningen deltog hela dagen, i forumet, sessionerna i mindre grupper, den tillhörande konserten och slutligen på landshövdingens bjudning på kvällen. 


Jag, Rickard L Eriksson, Per Taube, Maud Olofsson och Roger Lundgren - några av dem jag haft förmånen att få jobba med, inte minst när det gäller GCF - här i Tessinska palatset på landshövdingens bjudning efter forumet. 

Jag rekommenderar varmt ett besök på Global Child Forums hemsida - http://globalchildforum.org Den är redan nu informativ men inom kort så lanseras ett ännu mer utvecklat resurscenter för information om situationen för världens barn och deras  rättigheter. Ett "barnrättens google" för att citera Global Child Forums ordförande Ulf Karlberg.

  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 

Postat 2014-04-12 00:55 | Läst 10793 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vad leker barn med nuförtiden? Sopor? ;-) #blogg100


Ricoh GR-D III - som har ett riktigt trevligt macro-läge - arrangemang Linnea, samtliga bilder.

M
in dotter har börjat samla på en ny slags leksaker - "Trash Pack". Små figurer föreställande sopor och som bor i soptunnor. Innan har det varit Barbie, Schleich, ZooBells, Littliest Petshop, Polly Pocket - you name it! Leksakstillverkarnas kreativitet - när det kommer till att plocka av oss föräldrar våra surt förtjänade slantar - vet inga gränser! Å andra sidan - vad kan man som förälder göra? Är det inte ens skyldighet att ge barnen en lycklig barndom? Och om ett visst mått av konsumtion bidrar till det så är det väl bara att ge efter… För om kärlek, trygghet, närhet osv är självklara inslag i vardagen så intar nog det "materiella" sin naturliga plats.
Och så måste jag erkänna - jag är fortfarande lite fascinerad av leksaker, och älskar att besöka leksaksaffärer ;-)

  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 

Postat 2014-03-16 16:05 | Läst 8553 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Bad under röd flagg


Ricoh GR-D III - Underbara vågor vid Skanörs havsbad - obeskuren osv - vid sådana här motiv är det inbyggda vattenpasset till enorm nytta.

J
ag och familjen var som vanligt nere i Skanör och badade - en av sommarens obestridliga vanor. Att bada i Skanör har jag gjort alla mina somrar, oavsett var jag bott eller gjort i övrigt. Idag kom badvakterna fram till frun (som tyckte det var för kallt för ett dopp) och tyckte att jag och dotterns skulle komma upp ur vattnet. Röd flagg, höga vågor och farliga underströmmar - hon lugnade dem med att förklara att jag var så gott som uppväxt här på stranden och visste att hantera förhållandena. Själv är jag ganska övertygad om att den största faran är att bli påkörd av en "kite-surfare" ;-)


Ricoh GR-D III - Hade inget vattenskydd på kameran och det gick inte att undvika stänken... (Något beskuren och upprättad horisont ;) 

Så det gäller att hålla ett öga på dem, idag var de ett tiotal som använde drake samt några vanliga surfare. Och vi var inte de enda som badade - det fanns fler som njöt av vågorna. Jag hade inte tänkt fotografera - men ljuset var fantastiskt och jag hade Ricoh GR-D III:an med mig. Men inget vattenskydd - så den fick sig en rejäl rotblöta - av saltvatten. Fick skölja av den i sötvatten när vi kom hem och sedan rengöra den mycket noggrant - och den verkar ha klarat sig bra ;-)

Postat 2013-08-11 23:13 | Läst 13982 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Nej Joakim - jag vill INTE ha bekräftelse, men du och Annelie har lika rätt...


 Fujifilm X-pro1 med Fujinon 35/1,4 - obeskuren osv...

J
ag har precis läst Joakim KE Johanssons bloggpost: "Fotosidan urholkar den fotografiska kvalitén" och sedan Annelie Hallbergs reaktion: "Min reflektion på inlägget..." och jag blir trött, så trött...

För ni båda har både rätt och fel - på samma gång! 

Det handlar om äpplen och päron, eller om skillnaden på ett privat och offentligt samtal, eller om mitt semesteralbum kontra din fotografiska portfölj. Din ambition kontra mitt bekräftelsebehov, och där har Annelie en poäng - vi behöver alla uppmuntran för att våga...

Även Joakim har flera poänger i sitt resonemang, men jag tycket att det hade gjort sig bättre på papper, i någon tidning riktad till en tydlig målgrupp. På ett mycket brett community som Fotosidan blir poängerna lätt till pekpinnar...
 

Postat 2013-02-18 00:26 | Läst 13501 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Det blev en "krubbild" i år igen - straight out of Fujifilm X-Pro1 :-)

Fujifilm X-pro1 med 60/2,4 - JPG straight out of camera @6400 ISO 1/60 sekund och f:4.

F
ick till slut både tid och inspiration till att uppdatera min Fujifilm X-Pro1 och samtliga gluggar till senaste firmware-versionen  2.01. Och sedan blev det några numera traditionsenliga "krubb-shots" ;-)

Fujifilm X-pro1 med 60/2,4 - obeskuren men något behandlad (vinjetterad) i PS, @6400 ISO 1/80 sekund och f:2,4.

En stor skillnad är att autofokusen nu blivit snabbare och objektiven betydligt tystare. Att fånga dotterns julklapp till mig - en radiostyrd "fotohelikopter" - i flykten hade varit närmast omöjligt före uppdateringen. Fujin är fortfarande ingen "action-kamera" men efter uppdateringen betydligt mera lättanvänd!
 

Postat 2012-12-26 16:13 | Läst 14356 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 15 Nästa