** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Lost river

iPhone via Instagram - samtliga bilder.

Å
rets semester tog oss 150 mil norrut från Malmö - till Piteälven och Storforsen i Norrbotten via Åbyn i Västerbotten. I fjol bilade vi lika långt, men söderut, och då till Venedig. Båda platserna bjöd på spektakulära vyer och bad - skillnaden var framför allt mängden byggnader och människor samt temperaturen… :-)Det är såklart inte tillrådligt att bada i själva Storforsen, men då forsens flöde ändrades för att underlätta timmerflottningen en gång i tiden så finns det en nästan uttorkad parallell fåra med ett så kallat dött fall. Men den gamla fåra är inte helt torr och fallet är inte riktigt dött - det är snarare ett naturligt "äventyrsbad" - om man kan hantera det kalla vattnet. När vi var där pågick fortfarande snösmältningen längre upp i fjällen så flödena i älven var höga och temperaturen låg. 


 
Den sena och kyliga sommaren hade vissa fördelar. som att man kunde njuta av utsikten från hotellbalkongen i midnattssolens ljus utan att besväras av mygg. 

Postat 2015-07-31 23:45 | Läst 11520 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Lost highway

iPhone 4s via Instagram. Gamla E4:an utanför Åbyn, norr om Byske i Västerbotten, en bit övergiven väg som går parallellt med nuvarande E4:an.

Jag är uppe i Västerbotten och tar hand om min framlidne farbrors dödsbo, tillsammans med familjen och ett antal andra släktingar. Han levde hela sitt liv i Åbyn och arbetade i sina föräldrars lanthandel. När den lades ner så styckade farfar och farmor av ett hus som han drev som hyresfastighet. Själv bodde han i en av lägenheterna men sedan slutet på 80-talet disponerade han hela huset själv. Hyresmarknaden i Åbyn var aldrig särskilt het och min farbror fick också allt svårare för sociala kontakter utanför släkten. Så det ena gav det andra och de senaste trettio åren var huset i princip hela hans liv.

iPhone 4s via Instagram. Min farbrors hus, från början en del av farfars lanthandel med kringliggande hus och ekonomilängor mitt i byn.

Nu är ha borta och vi går igenom hans kvarlåtenskap, resterna av ett mycket speciellt liv. Han var inte bara en  enstöring på norrländska landsbygden - han var också en mycket begåvad tecknare, illustratör och formgivare. Med en stor passion för teknik och då främst bilar. Om han haft de psykosociala förutsättningarna och livet velat annorlunda så kanske han hade kunnat få en karriär inom det gebitet. Nu slås jag av verkshöjden i hans alster när jag går igenom de tusentals teckningar, skisser, målningar och modeller som han lämnat efter sig. Så gott som alla skapade för hans eget höga nöjes skull och med något undantag är alla opublicerade.  

 iPhone 4s via Instagram. Åbyns bönhus, uppfört 1919 och med en predikstol från 1500-talet - och som fortfarande används som gudstjänstlokal.

Själv behöver jag rensa hjärnan med jämna mellanrum, lämna huset och andas frisk luft. Jag går promenader eller tar bilen. Tar mig till sedan länge övergivna plaster som delar av gamla E4:an eller till platser med ljusa minnen - som Åbyns bönhus. Sommaren är kall och regnig, än så länge är myggen få. Kanske är detta sista gången vi är uppe med mina föräldrar i pappas hemby... 

Postat 2015-07-09 00:07 | Läst 11217 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera