Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Lost river

iPhone via Instagram - samtliga bilder.

Å
rets semester tog oss 150 mil norrut från Malmö - till Piteälven och Storforsen i Norrbotten via Åbyn i Västerbotten. I fjol bilade vi lika långt, men söderut, och då till Venedig. Båda platserna bjöd på spektakulära vyer och bad - skillnaden var framför allt mängden byggnader och människor samt temperaturen… :-)Det är såklart inte tillrådligt att bada i själva Storforsen, men då forsens flöde ändrades för att underlätta timmerflottningen en gång i tiden så finns det en nästan uttorkad parallell fåra med ett så kallat dött fall. Men den gamla fåra är inte helt torr och fallet är inte riktigt dött - det är snarare ett naturligt "äventyrsbad" - om man kan hantera det kalla vattnet. När vi var där pågick fortfarande snösmältningen längre upp i fjällen så flödena i älven var höga och temperaturen låg. 


 
Den sena och kyliga sommaren hade vissa fördelar. som att man kunde njuta av utsikten från hotellbalkongen i midnattssolens ljus utan att besväras av mygg. 

Postat 2015-07-31 23:45 | Läst 10232 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Varför blir mina mobilbilder ofta bättre än DSLR/EVIL-bilderna?

iPhone 4s - behandlad, filtrerad och publicerad via Instagram. Tagen på Uppsala slott mot bastion Styrbiskop härom kvällen

Jag slås ofta av hur självklart "bra" mina Instagram-bilder blir, ofta när jag fotografera samma motiv med en mera avancerad kamera så blir det inte bättre. Och då "bättre" i betydelsen mera tillgängligt, subjektivt vackrare eller piktorialistiskt om du så vill. Problem, utmaning eller bara sakernas tillstånd? Något jag kontemplenterar över så här första kvällen på min semester...

  Fujifilm X-M1 med Fujinon 27/2,8 - fotograferad vid samma tillfälle som bilden överst, fortfarande vackert men lite mer naturtroget ;-)

Postat 2015-06-29 23:25 | Läst 12455 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Några tankar om DOGMA och var jag själv befinner mig just nu… #blogg100


ilPhone4 i mycket svagt ljus, tekniken är inte allt ;-) Tessinskapalatset häromkvällen.

H
ar med stort intresse läst ett antal bloggposter här på Fotosidan om DOGMA 07. Vill speciellt uppmärksamma Alf, Bengt, Nils och Eric - deras inlägg sammanfattar bra hela konceptet och tankarna bakom DOGMA. (Följ länkarna i namnen för att läsa respektive bloggpost.) Och det är en intressant diskussion som blossat upp i några av inläggen! 

Själv är jag på resande fot, vi besöker just nu min svärmor samt min frus svårt handikappade syster. Jag har inte ork eller energi att ge mig in i någon debatt just nu. Detta måste få bli en "stilla vecka"...

Vill passa på att önska alla läsare en riktigt Glad Påsk!


  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 

Postat 2014-04-18 23:53 | Läst 8059 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

En dag på slottet med Global Child Forum #blogg100


iPhone via Instagram - samtliga bilder. Ovan barn och äldreminister Maria Larsson adresserar HKH kungen och forumet i bernadottebiblioteket.

J
ag har tillbringat fredagen på Stockholms slott - på Global Child Forum årliga forum. Förutom forumets värdpar HKH kung Carl XVI Gustav och HKH drottning Silvia så var ca 300 personer närvarande, främst ministrar, representanter för olika NGO's, företag och FN-organ samt forskare och andra som jobbar med barns rättigheter. Tanken med forumet, som är kungen och drottningens initiativ, är att samordna alla insatser och aktiviteter för världens barn, samt kors-befrukta idéer och initiativ. Och att skapa kontakter såklart!


Ovan en bild på mig ivrigt lyssnandes och i klädd kostym för en gångs skull :-) . 

Programmet var ambitiöst och mycket givande, samt rent praktiskt mycket välordnat. Bland talarna så gjorde Percy Barnevik som vigt sitt liv åt välgörenhet sam Röda Korsets internationella generalsekreterare Yves Daccord störst intryck. Den senare underströk vikten av insatser i Syrien och förutspådde att inbördeskriget kan vara i över fem år till om inte det internationella samfundet kan enas om ett ingripande. Han sade också att konflikten i Syrien är den brutalaste han upplevt och att den "färgar av sig" -  inte bara i konflikter i Mellanöstern utan i oroshärdar i hela världen.


Det är långa transportsträckor mellan de olika salarna och rummen på slottet...

Jag var där som inbjuden gäst och hade därför ingen mer avancerad kamera än min iPhone med mig - så jag lägger upp lite bilder från dagen hämtade från mitt och Rickards instagram-flöde. Ni får ursäkta kvaliteten :-)
Något som verkligen imponerade på mig var att kungen och drottningen deltog hela dagen, i forumet, sessionerna i mindre grupper, den tillhörande konserten och slutligen på landshövdingens bjudning på kvällen. 


Jag, Rickard L Eriksson, Per Taube, Maud Olofsson och Roger Lundgren - några av dem jag haft förmånen att få jobba med, inte minst när det gäller GCF - här i Tessinska palatset på landshövdingens bjudning efter forumet. 

Jag rekommenderar varmt ett besök på Global Child Forums hemsida - http://globalchildforum.org Den är redan nu informativ men inom kort så lanseras ett ännu mer utvecklat resurscenter för information om situationen för världens barn och deras  rättigheter. Ett "barnrättens google" för att citera Global Child Forums ordförande Ulf Karlberg.

  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 

Postat 2014-04-12 00:55 | Läst 9369 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Det är målet som räknas! #blogg100


iPhone via Instagram  - den stad jag lämnade i fredags och som jag nu återvänder till...

J
ag befinner mig ofta på resande fot - inte för resandets egen skull utan såklart för målets skull. Målet med resan är oftast jobbrelaterat, som nu när jag åker mot Stockholm för ännu en vecka i huvudstaden. Där - nästan - allt händer. I alla för mig. Men det blir en annorlunda vecka, på många sätt. Mer om det senare i bloggen. 

Och jag längtar lite efter en resa för resan egens skull… kanske till sommaren?


  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 

Postat 2014-04-06 16:05 | Läst 7710 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa