Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Det går visst att ha en "mekanisk klocka" i sin smartphone eller surfplatta! #blogg100D
et finns en app för iOS-enheter (iPhone och iPhad) som heter "Mechanical Clock 3D Lite" som visar en animerad mekanisk klocka där man mycket pedagogiskt ser hur urverket fungerar. Den finns även i "full version" för modesta 7 Kr - men det är ingen större skillnad på funktionaliteten. Rekommendera för dem av oss som vill få lite mera "klock känsla" ur våra elektroniska superprylar!
3planesoft.com heter tillverkaren och de har även klockan som tema för både en snygg animerad skärmsläckare och ett animerat skrivbordstema - för MAC...
Ett litet tips så här i elfte timmen under valborgsnatten :-)

  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 

Postat 2014-04-30 23:52 | Läst 7386 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Ser att klockfotografin sprider sig som en löpeld bland Fotosidans bloggar… #blogg100


Fujifilm X-pro1 med Fujinon 60/2,4 - närbild på ett Miyota-urverk från Citizen - ett av världens vanligaste automatverk.

D
et är med stor glädje som jag konstatera att "klockfotografin" håller på att slå rot här på Fotosidan - åtminstone i bloggarna ;-) 


  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 

Postat 2014-04-29 23:29 | Läst 7655 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Jag vet verkligen inte vad jag ska blogga om idag… kanske om mina klockor? #blogg100


Fujifilm X-pro1 med Fujinon 18/2 - en titt i min "watch-winder" från Modalo.

J
ag äger inga "lyxklockor" - men jag har en liten samling. Klockor jag köpt för att i första hand använda till vardags, om intresset finns kan jag berätta lite om dem i ett kommande blogginlägg?Min senaste är en "modul-klocka" från svenska Boomwatches. En i grunden enkel kvartsklocka som man kan konfigurera på olika sätt via en utbytbar boett...Så här ser min modell "Winston" ut, fundera på att köpa till en boett i blankt stål…
Min vän Rickard Eriksson har tagit lite mer professionella bilder på några varianter ur deras kollektion:Om man gillar konceptet kan man gå in på deras hemsida och "bygga" sin egen klocka. Ett koncept snarlikt ett annat svenskt märke - Fewsome. Den stora skillnaden är att Boomwatches kan du bygga om själv, lite som ett klockornas "Lego" ;-)

  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 

Postat 2014-04-28 23:21 | Läst 7576 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Detta inlägg borde inte reta någon, det innehåller inte bara gatufoto utan både en fågel och en blombild ;-) #blogg100


Fujifilm X-pro1 med Fujinon 18/2 - Skanörs hamn tidigare idag (bilderna är i vanlig ordning obeskurna osv - DOGMA 07).

M
ina senaste blogginlägg har väckt en del heta känslor i kommentarsfälten. Det som vissa läsare tydligen funnit provocerande är nyheter från Leica, ett ifrågasättande av samtalstonen här på Fotosidan samt nu senast ett inlägg om kinesiska flygvapnets kronograf från 60-talet. Men lejonparten av kommentarerna har varit både sakliga och givna i en positiv ton - stort tack till alla er som skrivit i kommentarsfälten!Själv har jag läst alla kommentarer med stor behållning men avvaktat med att svara. Allt fokus i helgen har lagts på familjen och avkoppling. Sådan enkla saker som trampa kanalbåt, fika och gå längst med havet. Och äta god mat och massor av glass :-)

  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 

Postat 2014-04-27 22:39 | Läst 14438 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Varning för förfalskningar av "Seagull 1963" - Folkets Befrielsearmes Flygvapenklocka! #blogg100


FRicoh GR-D III - Seagill1963 flygkronograf i närbild. Övriga bilder är tagna med iPhone ;-)

J
ag bloggade nyligen om kinesiska klocka: Seagull 1963. Vilken är Seagull-fabrikens egna sk re-edition av deras berömda flygarur framtaget för "Folkets Befrielsearm´s Flygvapen". 
Under Baselworld-mässan nyligen träffade jag en officiell representant för Tsinlien Seagull CO, LTD. Han berättade att de bara tillverkar "Flygvapenklockan" Seagull 1963 i original storleken, dvs med 37,5mm boett, och alltid med plexiglas. Alla varianter med 42mm boett och/eller safirglas är kopior tillverkade av mindre nogräknade kinesiska konkurrenter. Gissa om jag blev något chockad - har själv övervägt att köpa 42mm-varianten via USA.Han berättade vidare att de har försökt stämma förfalskarna för att få stopp på fake-klockorna men utan framgång. Dock är urverken original, inköpta från Seagull via någon mellanhand. Men boett, urtavla, glas osv är inte från Seagull. Och en sådan klocka är alltså inte en äkta Seagull 1963. 
De har inte heller några planer på att göra en "modern" variant med större boett, utan deras tanke har hela tiden varit att ligga så nära originalet som möjligt - med optionen med "see through" baksida som enda undantag.

Den enda auktoriserade återförsäljaren i Europa är Watchunique i Holland. Han varnade för att köpa klockorna på Ebay eller liknande sajter då det kan bli problem med ev garantier osv. Kineser som kopierar kineser - ur led är tiden! Nu är jag glad att jag själva köpte originalet via http://www.watchunique.com och jag hoppas att detta inlägg är till hjälp för er som eventuellt vill köpa en egen "Seagull 1963".Ps.
Och en kronograf är ju alltid praktisk - inte minst när man kokar ägg ;-)

  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

Postat 2014-04-26 23:59 | Läst 15344 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa