Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Leica Pocket Book - ett måste för varje sann Leica aficionado!


7:e upplagan från Hove Books som gick i konkurs nyligen, Steyning Photo Books har tagit över lager mm

Leica Pocket Book är ett måste om man är intresserad av och /eller köper begagnde Leica-prylar. Den är nog det närmaste en "Leica-bibel" man kan komma, och något som man alltid bör ha med sig i fotoväskan ;-)Den behändiga lilla boken innehåller grundfakta om Leitz och Leicas samtliga småbildskameror, från UR-Leican till M7/R9 samt alla objektiv tom 2002. Med tabeller över serinummer för olika produktionsår, varianter och specialupplagor. Kort fakt aom kamerans/objektivets historia och prestande samt mycket använbara MTF-kurvor för all optik.Är man sugen på lite äldr Leitz/Leica-optik så är boken ovärderlig, för såklart vill man hitta kuldkornen i objektivfloran. Det är ju så att vissa "vintage-gluggar" onekligen presterar helt i klas med dagens Leica-M optik, medan sandra inte kommer i närheten av sina moderna syskon.Sedan är du ju bra att kunna kolla upp om loppisfyndet verkligen är en raritet eller en "vanlig" Leica. Eller om den svartlackade dyrgripen är från en svart originalserie eller om den bara är ett "ommålat" ex från den kromade normalproduktionen. För det är ju så att priset på en begagnad Leica ofta styrs mer av antalet tillverkade exemplar än tex skicket. Tex så är en risig Leica IIIG från 1970 värd mer än ett mint exemplar från 1957, osv.

Den kan beställas från bla Amazon.com och Adlibris.se

Postat 2010-01-31 16:07 | Läst 10996 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

"Extremister" - ett boktips!H
ar precis läst ut Magnus Sandelins "Extremister" (ISBN 978-91-85625-98-7) som handlar om några av de mest uppmärksammade politiska våldsaktionerna i Sverige de senaste åren - och människorna bakom dem.

Författaren beskriver utförligt ideologierna, händelseförloppen och aktörerna. Men han försöker även tränga in i psykologin och gruppdynamiken bakom handlingarna, bla genom intervjuer med flera av de inblandade. Och det är en kuslig bild han målar upp där nynazister, vänsterautonoma och jihadister har väldigt mycket gemensamt. Det är faktiskt så att i vissa fall är de så nära varandra ideologiskt att de faktiskt sammarbetar - hur otroligt det än låter. (De utomparlamentariska protesterna mot Israels deltagande i Davis Cup matcherna i Malmö häromåret är ett sådant exempel.) För på extremistgruppernas (upplevda) motståndarsida, "ZOG Zionist Occupation Government" för nazisterna, "Det Kapitalistiska Samhället" för våldsvänstern och "Den Sekulära Staten" för jihadisterna - där återfinns alla vi vanliga enkla medborgare, gamla som unga...

Sista kapitlet skildrar hur ett attentat planerades mot min egen arbetsplats :-o men SÄPO grep gärningsmänen innan de kunde genomföra något. Även om det i detta fallet rörde sig om ett ganska tafatt planeringsarbete så vet man aldrig om de skulle ha lyckats åstakomma någon skada. Och när vi nu lever i ett av de få västländer som både fått sin statsminister och sin utrikesminister mördad i modern tid så kanske vi inte kan kosta på oss attityden: detta drabbar bara andra - aldrig oss!

En välskriven, saklig och fängslande bok som bygger på ett imponerande research arbete - rekommenderas!

Postat 2010-01-30 15:33 | Läst 7662 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Se Henri Cartier-Bresson i "L'amour tout court" ("Just Plain Love") från 2001)E
n underbar dokumentär med Henri Cartier-Bresson, på franska med med engelsk text, från 2001, i fem delar. (Producerad av ARTE France) Sevärd!
Och så en betydligt äldre fransk dokumentär, även den mycket sevärd. Spec roligt att se HCB in action när det begav sig. Tyvärr endast franska, ingen textning.

Kanske har ni sett dessa tidigare, kanske har någon lagt ut dem tidigare här på FS, men jag tycker att HCB kan man alltid återvända till. Han och hans bilder är en stor källa till inspiration - i alla fall för mig ;-)

Postat 2010-01-29 22:01 | Läst 10578 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Den optiska sökaren - en fotografisk fetishism?


Mina optiska extrasökare, jag har nog en till varje objektiv, nästan....

"I had just discovered the Leica. It became the extension of my eye, and I have never been separated from it since I found it."

Citatet ovan från Henri Cartier-Bresson fångar essensen av att använda en optisk sökare - "the extension of my eye", dvs kameran blir en del av mig och mitt seende. Jag tror att man kan få samma upplevelse med en riktigt bra sökare, oavsett teknik. Men det går inte att komma ifrån att den optiska genomsiktssökaren med ljusram som anger bildutsnittet är särskild lämplig. Speciellt då den visar mer än själva bildutsnittet vilket ger fotografen möjlighet att kontrollera skeendet utanför bilden, man kan till och med (med vissa sökare) fotografera med båda ögonen öppna.


Sprängskiss av Leica M6 mätsökaren - i stort sett samma konstruktion som Leica M2, M4, M4-P, M7, M8 osv

Genom att integrera en optisk avståndsmätare, en mätsökare, i den optiska sökaren så får vi ett optiskt precionsinstrument som inte bara anger aktuellt bildutsnitt utan även indikerar exakt fokus. Leica har utvecklat denna sökare till perfektion i sina M-kameror. Ljusramarna, som inte bara automatiskt ger rätt brännvidd vid objektivbyte, rör sig även med fokusering för att vid alla avstånd eliminera det sk paralaxfelet. Och mätsökaren är mycket lätt att fokusera, spec vid svagt ljus där den överträffar alla autofokussystem.


Leica M8med vattenpass och 21mm extrasökare samt en Leica 1,25x sökarlupp monterad

Leicas nyare M-kameror har normalt sökarramar för 28, 35, 50, 75, 90 och 135mm, något färre i de äldre modellerna. Bränvidder längre än 135mm är svåra att hantera med mätsökare, men den lämpar sig desto bättre för vidvinklar. Därför finns det en uppsjö tillbehörssökare för brännvidder ner till 12mm. Dessutom kan sökaren kompletteras med försatser, som ger större förstoring (nogrannhet) i sökaren, anpassning för makro, vattenpass, mm.


Leica M9, Summicron-M ASPH 35/2 Framkallad från DNG i PS, obeskuren (Min favoritgata på Söder ;-)

Visst, mätsökaren är inget för sportfotografer eller fågelfolket, men för reportage, gatufotografi, dokumentation, resor, porträtt, mm där det handlar om att fånga det avgörande ögonblicket, ofta obemärkt och i befintligt ljus, där är den optiska sökaren oöverträffad.

Har du aldrig betraktat motivet och komponerat bilden i en glasklar sökare, där du ser allt som rör sig in i bilden utanför ramen, för att sedan pressa avtryckaren och faktiskt se vad du fotograferar, för sökaren blir inte svart i exponeringsögonblicket, så måste du prova det!

Låt mig som avslutning citera Elliott Erwitt:
"There's a profound difference between the simple non-reflex, direct-viewing camera (such as a range-finder Leica) and a SLR. With a reflex you tend to make the picture in the camera; with the other, you see the picture and then put a frame around it. The RF camera is also faster, quicker to focus, less noisy, and smaller, but these advantages are much less important than the fundamental difference."
 
Ps.
Mitt blogginlägg om EVIL-cameras, dvs elektroniska sökare.

Postat 2010-01-28 21:25 | Läst 13290 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Panasonic släpper en DSLR helt utan slutare - GH2!K
älla: http://www.eoshd.com/entry.php?6-Panasonic-GH2-to-be-first-shutter-less-camera

Enligt EOSHD.com så kommer Panasonic att släppa GH2 helt utan slutare. Detta skulle innebära ett genombrott i DSLR-tekniken, bla skulle kamerorna kunna bli helt ljudlösa.
Det betyder även bättre kvalitet för rörliga bilder. Ett av problemen, som krävt en slutarmekanism, är att sensorn inte fångar bilden "på en gång" utan linje för linje. Det är detta som gör att man ibland kan få oönskade artefakter i bilden vid filmning med DSLR, tex om man en panorerar och tiltar bilden samtidigt.

Tekniken går obevekligen framåt - som ett expresståg....

Förutom länken ovan kan man läsa mer om GH2 på: http://43rumors.com/

Postat 2010-01-28 15:08 | Läst 10521 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa