** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

"Watchdog Time out" samt en länk till Ukrainas rostande stridsvagnar… #blogg100


Nikon Coolpix L23 Foto: Linnea.

D
ottern var tillsammans med några vänner över till "Den Blå Planet" på andra sidan sundet idag. När hon kom hem så berättade hon att hennes Nikon Coolpix helt oväntat slutat fungera. Den stängde trots fräscha batterier osv ner sig själv och visade då meddelandet "Watchdog Time out" på skärmen. Jag har aldrig sett detta förut och en googling gjorde mig inte så mycket klokare. Någon som vet mer?
Kameran var billig och den är inte värd en service - det blir nog till att köpa en ny...

Och så den utlovade länken till det fascinerande fotoreportaget om rostande stridsvagnar på Ukrainas "stridsvagnskyrkogård" (www.dailymail.co.uk).

Jag kommer som sagt att blogga varje dag i hundra dagar - detta var inlägg #4 i utmaningen #blogg100 :-)

  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 

Postat 2014-03-04 23:38 | Läst 10836 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Den blå planet - ett måste om du besöker Köpenhamn!


Fujifilm X-pro1 med Fujinon 18/2 - samtliga bilder ;-)

T
idigare i år invigdes ”Den Blå Planet” alldeles invid Öresundsbron på den danska sidan. Och i veckan som gick fick jag tillfälle att besöka anläggning med familjen - en helt otrolig upplevelse!Detta är inte bara norra Europas största och modernaste akvarieanläggning, det är också arvtagaren till det berömda ”Danmarks akvarium” som öppnades redan på 30-talet. I de helt nya och arkitektoniskt banbrytande lokalerna ryms 20.000 fiskar och vattenlevande djur i totalt 53 akvarier och bassänger som innehåller över 7 miljoner liter vatten. Man sugs ner i ”havet” genom byggnadens finurliga planlösning och bjuds på en hisnande resa genom olika biotoper och havsmiljöer – från varmaste Amazonas till kallaste Arktis. Här finns något för alla åldrar och alla smaker. Många av de största akvarierna har enorma fondväggar och sluttande sittplatser som på en teater – man kan lugnt sitta ner och låta sig förtrollas av det blå ljuset och de fantastiska vattenvarelserna som sveper förbi glaset. I andra akvarier går man in i glastäckta gångar och befinner sig bokstavligt talat på oceanens botten.Dessutom kan man få umgås med både fiskar och diverse andra varelser som krabbor och sjöstjärnor på nära håll genom att både få ta upp dem och klappa dem – om man är snabb nog. Allt kompletteras med utomhusbassänger och ett rullande program med utfodringar av djuren och andra aktiviteter. I vanlig dansk ordning finns där en utmärkt restaurang – som såklart är specialiserad på olika fiskrätter. Kommunikationerna är mycket goda, både busshållplatser och en metrostation finns i direkt anslutning till anläggningen som ligger så nära Sverige som det bara går – första avfarten efter man lämnat Öresundsbron. 
Rekommenderas! 

Postat 2013-10-30 23:47 | Läst 16879 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Ett försök att kombinera några vitt skilda intressen...


Bilderna är tagna med en Nikon-kompakt i ett enkelt uv-hus från Kjell & Co -  man måste ju börja någonstans. Ovan ett dykarur av militär typ från MWC.

J
ag har snorklat en del i sommar och försökt få lite fina undervattensbilder - utan någon större framgång. Undervattensdjuren som lever i/på Öresunds sandbotten är notoriskt svårfångade, krabborna springer undan och skrubborna gömmer sig väldigt väl i sanden. Min lilla kompakt har inte en chans att fokusera snabbt och exakt nog...
Så jag tänkt att jag skulle kunna fotografera lite klockor (dykarur) istället. De hör ju hemma i vattnet på sätt och vis och de ligger garanterat still ;-)Klockan ovan är en "Steinhart Ocean Vintage Military" som är en sk hommage (hyllning) till Rolex berömda "Mil-Sub" eller rättare sagt Submariner referens 5517. En klocka som levererades till brittiska försvaret på 70-talet, ca 1000 köptes in men bara ett hundratal finns idag bevarade i ursprungligt skick. De flesta exemplaren "avrustades" efter fullgjord tjänst och fick nya urtavlor, visare och vridringsinlägg - eller så destruerades de helt enkelt. Detta gör att en "Mil-Sub" i fint skick går på ca miljonen - om man nu alls får tag i en. Och detta öppnar upp för seriösa "hommager", för designen är inte bara mycket snygg - den är också fri då mönsterskyddet gått ut. Steinharts version är trogen originalet i detaljer som de svärdsformade visarna, gulfärgade indexmarkeringarna och vridringens skala som löper runt hela ringen och inte bara till "15" som brukligt. Men den skiljer sig också markant på flera punkter, inte minst är boetten större här än på originalet. Ingen "klocknörd" skulle förväxla dem av misstag - "Ocean Vintage Military" är inte en kopia utan just en "hommage". Och en mycket välgjord sådan, vattentät till 300 meter samt inuti tickar ett automatiskt ETA-verk - klockan andas schweizisk kvalitet!Den andra klockan är en "Automatic Military Diver GTLS Tritium" från "Military Watch Company - MWC". Klockan har en svart PVD-behandlad boett, tritium belysning i visare och index samt fasta bandstift. Vattentät till 200 meter och utrustad med ett automatiskt urverk från Seiko, men den finns även att få med ett schweiziskt kvarts-urverk. Den här klockan och den speciella tekniken med micro-tuber med radioaktiv tritiumgas har jag bloggat om tidigare - läs inlägget här.

Ricoh GR-D III hemma på skrivbordet i fönsterljus (och lite reflektorer) - på klockan sitter ett sk "Zulu" armband i buffelläder.

Men - klockorna blir nog snyggast på land (som ovan) under lite mer kontrollerade former ;-)

Postat 2013-08-28 23:54 | Läst 14462 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Hur man hanterar sommarens värme i storstadens landskap...


Ricoh GR-D III - Ribersborg i Malmö.

J
ag och familjen söker oss ständigt till vatten, som tur är så är Malmö en stad med mycket vatten och flera fina badstränder. Sedan så drar vi oss ofta söderut, ner mot Klagshamn och framför allt till Skanör. Gemensamt för stränderna norr om Falsterborevet är att vattnet är varmare i Öresund än i Östersjön, och lite saltare.

Själv trivs jag bäst i vattnet, gärna under ytan, i lagom långa (fri) dyk på inte allt för djupt vatten...


 
Försöker också ta lite bilder under vattnet, men det är svårt, jag är ju total novis. Det blir mest bilder på olika dykarur på väg upp mot ytan och ljuset ;-) Kanske läge att gå en kurs? 

Postat 2013-07-30 23:59 | Läst 12030 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera