Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Riddare


Ricoh GR-D II i macro-läge (Franska Papos tolkning av Jeanne d'Arc från 2000)

Riddare har alltid faschinerat mig. Läste Prins Valiant som barn, ville senare bli arkeolog, läste en farlig massa böcker, men tröttnade på medeltiden (tillfälligt:-) under tonåren. Köpte Jeanne d'Arc figuren ovan 2000 då jag jobbade i Tyskland. Hon håller ju i en Svensk flagga?! och jag tyckte att hon var lagom provocerande som skrivbordsprydnad på kontoret ;-)

I höstas så hittade dottern henne i min "datorskrubb" och ungefär samtidigt så fick hon syn på "St Göran och draken" i Stockholm. På den vägen är det, nya riddarfigurer köpes, riddarna kompletteras med princessor och drakar, och med böcker om riddare osv. Nu går vi runt i Uppsala och ser på medeltida "rester" i stadsmiljön. Domkyrkan och slottett (i nyaste laget) är favoriter. Och till sommaren måste vi nog besöka medeltidsveckan i Visby ;-) En vetgirig tre-och-halft åring är mycket stimulerande, speciellt när vi delar samma intresse! Föräldrarstyrt? Antagligen.... men hon kommer att få det lätt på historielektionerna i framtiden ;-)


Ricoh GR-D II i macro-läge (En av dotterns senaste: 1400-tals knekt till häst från Papo)

Men hennes intresse inspirerade mig att leta upp mina egna gamla riddare av märket Elastolin när vi var nere i Skåne hos mina föräldrar nyligen. Det har hänt mycket inom figurtillverkningen på 40 år ;-) Dagens riddare är både mera dertaljerade, snyggare målade samt tillverkade av en mjukare och tåligare plast. Elastolin figurerna i plast är starkare än sina klassiska föregångare av "sågspån och lim", men sköra för att vara av plast. Och så de har blivit samlarobjekt, kollade på  E-bay vad mina figurer kostade och fick mig en smärre chock. Så dottern får inte leka med dem - hon får nöja sig med sina egna från Schleich och Papo!


Ricoh GR-D II i macro-läge (Några av mina Elastolin-figurer från sextiotalet efter avdammning)

Lite länkar för er som är roade av leksaksfigurer, nya och gamla:
http://en.wikipedia.org/wiki/Elastolin
http://www.elastolin.com/
http://www.papo-france.com/
http://www.schleich-s.de/

Ps.
Ok - mitt "nördigaste" inlägg so far...

Inlagt 2008-02-23 23:19 | Läst 14341 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
härligt Johan!synd att du inte blev arkeolog. då har du haft mycken intressant att utforska.när vi var i Israel såg vi mycke arkeologi efter engelsmän.
mvh Rolf
Svar från Johan Ericson 2008-02-24 14:15
Tack Rolf!
Visst finns det mycket spännande som kommer fram ur marken efterhand, inte minst nere i Israel. Besökte ni tunnlarna under klagomuren när ni var där?
http://www.aish.com/seminars/tunneltours/
Mvh
/johan e
Riktigt fint macro--

har aldrig riktigt gillat själva macrospråket, men såhär fungerar det, tycker jag alltså måste jag tillägga för annars får jag den allmänna opinionen emot mig som stormar mina barrikader med anklagelser som tror du att du vet bäst, eller ????

Nåväl, jallefall, vidare har dessa små miniatyrfigurer såhär i olika händelseförlopp fått sig ett eget litet liv på nåt sätt--

tycker macron fungerar finfint här, den lyfter fram det teatraliska på ett spännande sätt, den där kittlande fantasivärlden som tillhörde barndomen...

hm,hm,hm dumpidumpidumpi--kanske man skulle testa lite macro en vacker dag trots allt...vi får se hur det går med den saken...ha dé, Siljuschka

(Såg just en påannonsering på finska TV om kommande program om Karelens tre städer, bla Sortavala varifrån jag härstammar på mödranet, jag är ju född i finska karelen dit man fick fly från egentliga Karelen som idag tillhör Ryssland, finnarna vill ha tillbaks det, sånt kan man ju förstå, undrar om jag kan göra anspråk på den landsplätt som mormor och morfar ägde, den finns ju kvar där på andra sidan gränsen, men iallafall...mormor kallade mig alltid för Siljuschka. Jag frågade aldrig varför, nu är hon död, försent, men de egentliga Karelarna anses ha sina rötter i djupaste Sibirien.

Apropå riddarna fotograferade i macro. Sambandet förtäller icke storyn. För det finns nog inget.

Hälsningar från Sibirien-Siljuschka :O)
Svar från Johan Ericson 2008-03-05 00:18
Roligt att du uppskattar "min typ av macro", försöker fånga leksakerna ur barnets perspektiv ;-)

Karelen är speciellt, så även människorna som bott/bor där, har jag förstått. Intressant historia, lite som Ostpreussen som idag är Ryskt och Polskt. Men där har ju Tyska staten betalt kompensation till de som förlorat egendom, har Finland kompenserat Karelarna?
/johan e