Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Leica M8.2 (specarna har läckt ut)


Officiell bild på nya Leica M8.2 - är det svart lack?

Nu har Leicas officiella pressrelease ang. M8.2 läckt ut och förändringarna är:
1. Den nya tystare slutaren från det tidigare uppgraderingspaketet, så snabbast tid blir 4000/s.
2.Hårdare skyddsglas för skärmen, även detta från det tidigare uppgraderingspaketet.
3. Leica loggan ligger mot svart botten istället för röd för att göra kameran diskretare!
4. Menyerna har uppdaterats med bla ett sk "snapshot" läge.

I övrigt är den oförändrad, samma sensor, och Leica är noga med att påpeka i pressreleasen att kameran fortfarande kräver externt IR-filter på objektivet.

Skall man skratta eller gråta?

Bildern antyder att den går att få i svart lack, men vilken praktisk betydelse har det?
Och det är ju bra att slutaljudet blir mer likt de analoga M-kamerornas, och att glaset för skärmen blir tåligare, och att man slipper tejpa över logotypen, men...

Dan "gamla" M8:an kommer att finnas kvar parallellt med nya M8.2, främst för dem som behöver slutartider upp till 8000/s och inte bryr sig om det starkare glaset. Så nu är frågan: prissänks M8:an och M8.2 behåller det nuvarande priset, eller blir M8.2 ännu dyrare?

Inlagt 2008-09-13 11:22 | Läst 10255 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Känns inte som nå't att yvas över precis...
Litet kosmetika alltså, va det allt!!??

Tror att hårda bud vänta Leica M8...
Dom får väl börja friställa...
eller lägga tillverkningen i Kina för att kunna sänka priset...kanske till en 2000-2500 USD...???
Då kanske...kanske.?
Känns mest som kosmetiska ändringar: snapshot ('s' på tidsratten?) svartlack, svart blixtsko och vulkanit istället för "hajskinn". Väldigt snygg men jag är mer nyfiken på innehållet...
/Jocke
Leica loggan ligger mot svart botten, tyckte jag var riktigt snyggt!

Menyerna har uppdaterats med bla ett sk "snapshot" läge? Alltså, om man måste gå via menyerna för att komma åt snapshot-läget, så är det väl ingen idé med det? Det ska ju gå SNABBT! Vore bättre att ha det på nåt reglage utvändigt!
Jag tror inte man skall blanda ihop dessa "smärre" uppgraderingar med en "ny" M8 som kanske de flesta hoppas på. Jag tror, som jag skrivit tidigare, knappast att något revolutionerande dyker upp innan tekniken medger det. Och när sensorer som klarar flacka ljusvinklar börjar dyka upp lär vi få veta det i ganska god tid tror jag. Personligen skulle jag tro att det kommer att dyka upp någon form av dslr från Leica innan vi får se en "ny" M8. Men det har blivit lite hysteriskt detta "nyhetsletande", jag har väl aldrig jagat uppdateringar på vare sig min M6 TTL eller min MP, och det har ju gått ganska bra ändå. Men som en i sammanhanget mikroskopiskt liten tillverkare blir det nog avgörande vilka samarbetspartners som Leica kan knyta till sig vg det digitala. Kodak samarbetet grundlades väl i en tid då Kodak låg i frontlinjen på sensorer. I dag är det Sony och imorgon vet ingen? Och jag skulle tro att detta är ett av Leicas stora problem. Vilken tillverkare kan samarbeta med en partner som Leica och deras M8 med alla deras specifika behov och högt ställda krav samtidigt som volymerna är så små? Därför tror jag att en dslr där de kan använda andras teknik mer rakt av kommer att dyka upp, och vi som plåtar M får tills vidare hålla till godo med analoga kameror eller den M8 som säkert kommer att leva kvar och kontinuerligt uppdateras med mer eller mindre i sammanhanget små fixar.
-affe
Affe,
vi har ju redan fullformatsensor på vår leicor, så det känns inte så akut me att ha nå'n halvformats M8 fn! ;)
/Bengan

Ps. Men tror det är en miss med den där diskreta Leica-loggan, med tanke på kundgruppen! ;)
Det dröjer nog innan vi får se en FF M9 och jag tycker ändå det är bra att M8.2 kommer, även om det bara är blygsamma förbättringar. Alternativet hade varit att kunderna hade fått köpa den gamla M8:an i 1-2 år till. Och bortsett från större sensorer, filter osv är det nog ganska blygsamma förändringar vi kommer se på den digitala M-linjen i framtiden, så som det alltid varit, även på den analoga sidan.
Leica har inte resurserna att göra vad som helst. Som gammal M8:a ägare blir man återigen sugen, för trots bristerna var och är det en fantastisk kamera. Parat med en bra optik och på ISO 160-320 var den makalöst bra och hade långt bättre kvalité och upplösning än min K20D med 14.6mp.