Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Natten då Jorden (eller åtminstone Europa) stod still - för 20 år sedan!

Brandenburger Tor
Nikon F4s, Nikkor 35/1,4 Från Berlinmuren vid Brandenburger Tor, Östysk polis stoppar västdemonstranterna.

Natten mot den 9:e hettar demonstrationerna i Berlin till. På västsidan koncentreras protesterna till Brandenburger Tor, demonstranterna forcerar muren och möts av Östtysk kravallpolis med vattenkanoner. Inne i Östberlin närmar det sig kokpunkten, ingen vet när polisens åtehållsamma linje skall ändras. Såhär i efterhand vet man att polisledningen förväntade sig en order om att få skjuta skarpt och på sina håll började dela ut vapen och amunition. Men stadsledninegn tvekade, de stod i direktkontakt med Gorbatjov i Moskva, och en ny linje höll på att ta form.

Men om detta visste vi som demonstrerade ingenting. Nattluften var elektrisk. Människorna trängde på, många sjöng, de i främsta ledet försökte tala med gränspolisrerna, kramade dem, bjöd dem på dricka och godis. Och poliserna, många grät öppet, fick hela tiden bytas ut. I bakgrunden anlände mer och mer förstärkningar och i gryningen kom motangreppet. Med hjälp av nyanlända soldater och vattenkanonerna rensades området innanför muren och murkrönet från demonstranter. 

Och västdemonstranterna riktade då sin vrede mot själva muren. Vad vi inte visste var att den skulle "falla" om bara några timmar...

(Mer i morgon - den 9/11 ;-)

Inlagt 2009-11-08 23:40 | Läst 7879 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Håller med Malin fullt, mycket bra!
Var du själv med i de främsta leden?
Vad gäller Gorbatjov så undrar jag vad som skulle kommit med honom..? Tycker få har funderat på det alternativet.
Nu har vi i alla fall fått Putin! ;)
/B
Intressanta inlägg Johan. Det känns fortfarande overkligt. Som för alla var det ofattbart att se bilderna på TV, även om det hade funnits tendenser hela sommaren. Och Gorbatjov? Sovjet hade kanske gått samma väg som Kina, kapitalistdiktatur?
Jag kan tänka mig att det var en enorm upplevelse. Det kändes stort bara att se det på tv