Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Min blogg fyller 3 år! Firar med att återge inlägget från 070419 - Deutsche industrie standard


Leica II, Elmar 50/3,5 uncoated från 1930,Tri-X, men bilden är tagen i Skanör nyligen, inte 1930 :-)

Lite - bara lite nostalgi....

Leica II som introducerades 1932 var världens första systemkamera: dvs den hade utbytbar optik i standardfattning (M39 skruv). Men den hade flera banbrytande funktioner: kopplad mätsökare till optikens skärpering, separat sökare för bildutsnittet, tillbehörssko för extra sökare, "enkel" laddning via avtagbar bottenplatta, bekväma och välplacerade reglage som gör kameran intuitiv och snabbarbetad. Och den var och är i princip outslitlig om man sköter den rätt.

Mitt ex är ursprungligen en Leica standard från 1930 men som fabriken byggt om till modell II någon gång på 30-talet - och den fungerar fortfarande perfekt efter 77 år!

Cosina/Voigtländers nytillverkade optik i Leicas M39 fattning är som gjord för kameran och "smälter" in på huset rent estetiskt. Leica har även tillverkat en mindre serie modern optik med skruvfattning. (Själv har jag en Summicron 50 mm och en Summicron ASPH 35 mm, båda från år 2001. Och jag använder dem såklart både på Leica II:an och på mina M6:or med M-bajonett adapter.)

Vilken industristandard står sig efter mer än 70 år?
Vilket gör Leicas kameror unika - det är en otrolig känsla att använda en så gammal kamera, spec. med modern optik och en ljusstark extrasökare monterad. Den är liten, diskret och tyst. Och det är ingen som förstår vad det är man fotograferar med...

Om du vill läsa mer om klassiska kameror och/eller Voigtländers nytillverkade optik i Leica M och M39 fattning så kan jag rekommendera Stephen Gandys CameraQuest:
http://www.cameraquest.com/ alt. http://www.cameraquest.com/classics.htm





--- Edit ---
Egentligen gjorde jag mitt första blogginlägg redan 2007-04-09 men jag upptäckte att det var "födelsedags varning" idag ;-)
Alla inlägg från första bloggmånaden hittar du här - tänk vad mycket som hinner hända i ens liv på tre år!

Jag vill rikta ett speciellt tack till alla läsare som följer bloggen, vissa av er kommenterar regelbundet, en del av er har jag kontakt med via E-post och/eller i "verkliga" livet. TACK!

Inlagt 2010-04-19 08:38 | Läst 6197 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det går bra med Nostalgi, bara den e bra! ;)
/B
Ps. The term nostalgia describes a yearning for the past, often in idealized form. The word is a learned formation of a Greek compounds, consisting of νόστος, nóstos, "returning home", a Homeric word, and λγος, álgos, "pain" or "ache".
Man får gratulera på 3-årsdagen!

Den utbytbara optiken, med M39-gänga kom däremot redan -30, på Leica I Modell C.
En industristandard som i år fyller 80 år!

En annan trevlig sak med de gamla gängLeicorna är att optiken är så liten att man kan ha ett par extra brännvidder i byxfickan. :-)
Standarder är just till för att stå sig länge! Och visst är det en speciell känsla att fotografera med en åldersstigen kamera. Min Rolleiflex Original är något äldre än din Leica och lite gisten men tar bilder som om den aldrig gjort något annat =)
Vad tiden går fort. Grattis på 3-årsdagen, Johan! :)
Med Elmar i Skanör, vilken rytm, rimmar nästan :-)

Jag har en tyskbördig granne som heter Elmar. Han betonar första stavelsen, men när jag lärde känna Elmar-gluggen på 1950-talet betonade man den sista. Undrar om det finns något samband mellan gluggnamnet och mansnamnet?
Grattis till bloggens 3 års dag! :)