Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Det är inte för sent för Panasonic att göra rätt! (Eller - förnuftet segrar trots allt till slut ;-)



Jag måste erkänna att jag blev en smula förvånad när jag läste om nya Panasonic Lumix GF3. Som om tvekampen med Sony om minsta systemkameran tagit fokus från allt annat.
Jag tycker nämligen väldigt mycket om min Panasonic Lumix GF1, som inte bara är en mycket kompetent kamera, den ersätter även alla större DSLR-alternativ för mig. Och den är ett perfekt komplement till Leica M8 - som är något mer begränsad i antal användningsområden. Att sedan Leica-optiken går att använda på Panasonicen med adapter är ett stort bonus - inte minst när man filmar.



Dessutom så släpper ju Leica i sammarbete med Panasonic en ny Summilux 25/1,4 för "Micro FourThirds" (motsvarar 50mm i ff). Vilket inte bara är ett synnerligen kompetent objektiv, det är dessutom "billigt" - i alla fall med Leica-mått mätt. Ca 7000 Kr jämfört med den tidigare varianten för "FourThirds" som kostar ca 12000 Kr.
Detta rimmar ju illa med en satsning på förenklade "kompaktkamera-stukade" hus utan viktiga funktioner. Något för dem som vill ha lite mer än en kompakt att ständigt köra på full automatik, men knappast något för lite mer avancerade fotografer som vill utnyttja sensor och optik till max.



Efter att ha tagit del av en massa informationolika sajter så kan jag konstatera att Panasonic inte tappat konceptet (eller förståndet). De utvecklar just nu en mer avancerad uppföljare till GF1 som tydligen kommer att få drag av gamla L1 (bilden ovan) - som ju inte bara var en vacker utan även en synnerligen kompetent kamera för sin tid. Panasonic kommer helt enkelt att dela upp GF-familjen i två grenar - en avancerad och en "kompaktare".

Helt rätt Panasonic - vi väntar med spänning på den nya GF-kameran!

Ps.
Kan det finnas något samband med Leicas event den 21:e?

Inlagt 2011-06-15 20:45 | Läst 7581 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det kan mycket väl finnas ett samband, men mer än så säger jag inte :)
//Chasid
Spegellösa systemkameror är framtiden!
Håller helt och hållet med. Jag har en GF1, Panasonic måste fortsätta i det spåret. GF2 håller inte, och absolut inte GF3.