Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Allt handlar om fotografen (och så det här med inspiration)


Berlin Alexanderplatz, bilden såklart obeskuren, utrustning ointressant ;-)


S
itter uppe och arbetar med en artikel som jag borde fått klar. Men jag har "skrivkramp", har haft det i några dagar nu. Så länge som artikeln inte blir klar så blir det heller inga blogginlägg. Självdisiplin.

Men så tänker jag att om jag skriver av mig det som just nu surrar i hjärnan så kanske det lossnar...

Jag tänker på fotografi. Var på Fotografiska och såg modeutställningen häromdagen. Jag tänker på vad fotografen, utifrån sina preferenser, betyder för fotot och hur totalt irrelevant valet av utrustning är för bilden. För det är ju fotografen, bara fotografen, som skapar bilden. Och hans eller hennes bakgrund, minnen, tankar, drömmar, trauman osv är parametrarna som styr processen.

Inspiration. Är nödvändig. Men svårfångad. Här tror jag att kameran faktiskt spelar viss roll. Den måste vara intuitiv och rolig att använda. Men den måste försvinna, bli ett intet i den kreativa processen. Vissa kameror "försvinner" bättre än andra. Valet av objektiv har större betydelse för resultatet, och optiken, dess unika egenskaper, är något varje fotograf måste lära sig att bemästra.


Köpenhamn, bilden obeskuren, men utrustningen inte helt irrelevant - Canon 85/1,2 ;-)


Glas. Det finns magiskt glas. Och glaset måste inte nödvändigt vis vara gjort i Tyskland för att bli magiskt. Japan går också bra. Canons 85/1,2 är ett magisk objektiv. Har haft ett, men sålt det i samband med en av alla "avvecklingar" av stora, klumpiga och onödigt dyra system.  Nu längta jag tillbaka.

Längtan. Livet är längtan. Jag längar efter bilder. Men jag vill aldrig mera fotografera för brödfödan. Platser jag besökt, ibland i verkliga livet, ibland i drömmen, kallar på mig. Just nu längtar jag efter att få promenera längs regntunga gator i Berlin. Och jag längtar efter böcker, att se bilder på papper,
inte på den eviga bildskärmen.

Inlagt 2010-10-20 02:13 | Läst 9196 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jepp, pretty much so. Livet är längtan. Desire.
Spelar instrumentet (märke etc) någon roll för en stark musikupplevelse? Knappast, men jag har hört att musiker är som vi fotografer, de älskar att prata om sina instrument, fingra på dem och titta på varandras. Det är nog ofrånkomligt att vi hittar mycket inspiration i verktyget. En riktigt, riktigt vacker och välljudande trombon, man känner något inför den! En riktigt välgjord kamera med förstklassig optik, man känner något för den! Men sedan kan man göra höjdarbilder med en enkel, billig och egentligen ointressant kamera också. När inspirationen är där och allt plötsligt sitter rätt.

Bilden från Berlin är riktigt härlig! Men, sanningen att säga, förmodligen rätt svår att göra rättvisa i offsettryck. Jo, det är roligare att se bilderna på papper. Men de blir ofta sämre där.
Visst kan verktyget ha betydelse för resultatet. När handgreppen går av sig själv, utan att man är medveten om dem, och man blir ett med kameran. Skjutklar.
Om man trivs smittar det lätt av sig på bilderna.

Gillar bilderna också.
När inspirationen tryter eller vardagen känns litet blytung, som det ofta gör på se'nhösten för mig, då försöker jag "gå i kloster" några dagar..
För mig betyder det att resa bort.
Så jag skall göra en liten höstvandring med en kompis.
(Lämnar fru och barn = hund, hemma)

Tar med ett litet "noteringshäfte", en M Leica med 35 mm, för mina egna noteringar.
/B
Befriande att läsa .. Nej det handlar inte om analogt eller digitalt.. eller om jättedyra utrustningar. Har spelat en hel del golf och gjorde min bästa runda någonsin med tre klubbor i bagen:-) Men visst är det lite kul med skarpa objektiv och en kamera som klarar höga isotal osv:-)) Så visst.. inspirationen har bättre chans tillsammans med utrustning som man trivs med. Du har fångat två riktigt bra bilder.. /Anna
Om man får rangordna vad som krävs för en bra bild är mitt förslag: fotografen, ljuset, optiken och sist kameran. Om optik: det är nog litet svårt att fixa en app för telefonen så man slipper släpa med sig 85/1,2 L ... "Skärpesläppet" är ovanligt vackert med den gluggen, vilket syns i din fina porträttbild.