Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Analogue Christmas


(Richo GR-D II) Leica M6 TTL med uppdaterad sökare och en asfärisk Summicron 35:a. Extrautrustad med en Tom Abrahamsson "Soft release" och ett "M-grip" i aluminium samt en Voigtländer tygrem - och såklart ett klassiskt motljusskydd från "gamla" Leitz ;-)

Julen lugnar liksom ner sig betydligt efter Julafton ;-) Juldagen måste var en av de absolut sista dagarna i almanackan då nästan precis allt är stängt. Skönt. Och som gjort för att ta lite analoga foton. Och Leica och Tri-X är bara "Leica och Tri-X". Visst, man kan simulera "looken" i Photoshop, men det finns något i negativet som inte låter sig defineras av det digitala.

Det var några månader sedan sist, känns lite ovant att inte kunna se bilden direkt med histogram och allt. Och att tänka i 36-bilders omgångar. Men Leicans sökare är helt enkelt världens bästa och efter någar bilder så saknar man inget. Njuter av det underbara, mjuka, slutarljudet och det distinkta avtrycket. Försöker visualisera slutresultatet (S/V) när jag komponerar bilderna i sökaren, som jag alltid gjort - förut. Skall bli spännande att få neg och kontaktkartor från labbet - blir väl i slutet på januari....   :-(

Som tur var så hade jag med mig Ricoh GR-D II:an i fickan, så det blev några bilder för bloggen ;-)


Richo GR-D II (Obeskuren, varsamt justerad) Plötsligt tar man "DSLR-bilder" med en kompakt...

Men vänta lite nu - det blir en helt annan typ av bilder med den lilla digitala Ricohn än det blir med analoga Leican! Varför? Båda är "kompakta", med ljusstarka vidvinklar och genomsiktsökare. Leicans sökare är mycket mer avancerad, med mätsökare (skärpeinställning) och automatisk parallaxjustering (och ramar för allt från 28-90mm). På Ricohn sätter man sökaren i tillbehörskon a la 30-tal, men den har även en väldigt bra skärmsökare - och den gör skillnad. För plötsligt så kan man ta bilder som förr var spegelreflexen förunnat med en "kompaktkamera". Man kan säga att den moderna digitalkameran förenar det bästa ur flera världar, "gatufoto" och "natur-makro" i samma lilla vidvinkelkamera.


Richo GR-D II (Obeskuren, varsamt justerad) "Natur-makro" är inte min grej, men ibland kan jag bara inte låta bli ;-)

Och vad blir slutsatsen? Snälla Leica - ge nästa digital M-kamera "live view" sökare precis som senaste generationen DSLR-kameror!

Inlagt 2008-12-26 20:42 | Läst 9518 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
... och varför ska man låta bli? Jag gillade den bilden bäst, så det så! :o)
Framförallt: Snälla Leica pruta 15.000 på priset på nästa digitala M...

Då kanske jag köper en och pensionerar min analoga M!

//Hasse
Tyvärr måste jag säga som Fd:M6 TTL ägare säga att
Leica och dess ägare lever i en drömvärd.

Många med mej skulle med all säkerhet köpa en M8-2
om prislappen var realistisk i dagens kamerautbud.

Tills dess säger jag, Tack och goodbye Leica.
/ThomK..
...och jag som funderar på att köpa en M8 (alltså en 8.0) istf att uppgradera fån Canon 5D till 5D2. Fast man borde kanske vänta till fullformats M-Leica kommer. Tack för en trevlig blogg och Gott Nytt År!
Live view, eller inte. Har den bara en sökare som motsvarar den i de analoga m-kamerorna, så får man väl vara nöjd! :) Har hört att sökaren i m8;an, inte är alls lika exakt som i de tidare modellerna. Förresten, vart skickar du dina sv/v filmer, nu när Fotokungen slutat med den tjänsten?
Skulle M8.2 eller en kommande M9 kosta max 35 papp tar jag mig råg och öppnar plånbboken.