Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Beskära eller inte beskära - det är frågan...


Fujifilm X-pro1 med 35/1,4 - helt obeskuren - bara konverterad från RAW och varsamt behandlad i PhotoShop = DOGMA ;-)

J
ag finner en väldig glädje att i att komponera bilden i sökaren - några sekunder av ren skaparglädje när känsla, komposition, exponerig osv sammanfaller till en exponerad bild. Ska villigt erkänna att det såklart inte alltid blir så perfekt - många bilder mår bra av lite beskärning ;-) Men - att eftersträva en perfekt komposition redan i sökaren är en bra och mycket utvecklande fotografisk "arbetsmetod". Och då blir kamerans sökare en mycket viktig komponent. 
Här fungerar Fujifilm X-Pro1 mycket bra - att söka motivet i en glasklar optisk sökare för att sedan med ett knapptryck (utan att ta ögat från sökaren) växla till en exakt (100%) elektroniks bild - är banbrytande!

Inlagt 2012-08-03 10:01 | Läst 12460 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Just den här bilden tror jag skulle förlora stort på att beskäras. Visst är det en klar fördel att man med den elektroniska sökaren kan se utsnittet exakt. Fujis lösning är synnerligen trevlig då man får det bästa från två värdar liksom :)

Den där 35:an är inte alls dum tycker jag. Gissar att bilden är tagen på full glugg med tanke på hur oskärpan ser ut.
Jag gör både och. Oftast beskär jag inte mina bilder men jag har inget emot att göra det ifall bilderna skulle bli bättre. Sedan jag gick över till att fota med en digital mätsökarkamera upplever jag att jag oftare sätter bilden redan i kameran.
/Mikael Good
Att komponera direkt i sökaren är något av det mest spännande och utmanande man kan göra. Speciellt i det kvadratiska formatet. Jag är däremot ingen stor vän av 3:2-formatet utan tycker 4:3 känns mer harmoniskt. Så ibland beskär jag...
Den här passade bra som den är.
följer din blogg och dina bilder med intresse. inspirerande!
Tycker ditt val av fujin verkar perfekt, har själv suktat efter den :) Fick "nöja" mig med en olympus ep3 och ett pana-leica 25 1.4, men det funkar det med.
Här är en mycket inspirerande länk till en härlig fotograf som testet sin fuji xpro i mumbay, india;
http://www.youtube.com/watch?v=ERUyWkcNSrQ&feature=related

and yes btw, beskära gör man bara om man måste :) inget annat.