Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Bilden av nya Leica M9-P eller snarare M9.2 klarnar allt mer - besviken?



Efterhand som ryktena snurrar och informationen läcker så klarnar bilden av den "nya" Leica M9:an - "M9-P". Tyvärr så är det nog snarare frågan om en uppgradering typ Leica M8.2, dvs kosmetiska förändringra - så nu talar vi med största säkerhet om en "Leica M9.2".

Konstaterat är att det hårda "Safirglaset" från M8.2 gör comeback och att vi äntligen kan få kromade metallytor igen. Och så blir det en ny firmwareuppdatering.
That's it!
Och för detta vill Leica ha ca 5000 Kr mer än för en ordinarie M9:a.

För den som saknat det (i min mening mycket mera praktiska) kromet och som tycker att det är snyggare med en skruv istället för Leicas röda logga så är det nog ok. Men för oss som längtar efter en slitstark, vädertätad och betydligt snabbare brukskamera så infinner sig nog en viss besvikelse...

Återkommer så fort jag vet mer ;-)

Inlagt 2011-05-18 08:10 | Läst 7383 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jag skulle nöja mig med en billigare Leica! :)
Tex för 20.000, men med fullformat så man kan använd sina gamla objektiv.
Å utan filmning å GPS å så'nt, utan bara en kamera att fota stillbild med liksom.
/B
En ny Leica kommer att bli allt annat än billig. Vi får hoppas att det inte bara är tal om ett rent kosmetiskt lyft utan att den nya kameran får en högupplöst skärm, gärna med skärmsökare och bra egenskaper upp till 3200 ASA. Men jag bryr mig egentligen inte så mycket jag har den kamerautrustning som jag behöver och den fungerar perfekt som mina ögons och mitt hjärtas förlängning för mig, gräset är lika grönt på båda sidor om stängslet :)
//Chasid
Har man pengarna så..Jag nöjer mig också med en billigare Leica. För min del analog. Lite film o så kanske man kan lägga de övriga 40000sek på resor eller annat roligt då man kan använda kameran istället. Både och har inte jag råd med.
En annan liten fundering; 1991 köpte jag min första Leica. En M6 med summicron 35, nytt från Euro-foto i Trosa. Kostade då hus o glugg 19000:-. Kan idag inte säga om det var med eller utan moms, men ändå. Vad har hänt med priserna på 20 år? Är den prisutvecklingen rimlig?
Jag kände på en M9:a idag och häpnade över hur långt jag måste trycka innan slutaren triggades. Sen kom nästa överraskning. Den lät som den hade winder medan den sparade bilden. Suck. Om du kommer till Ellens idag vill jag prata med dig om M9.
joakimsundkvist 2011-05-18 14:14
Avtryckaren kan på en M9:a konfigureras även i ett "soft-läge" så att avtryckaren inte behöver tryckas ner lika långt och så att risken för rörelseoskärpa minskar. Tyvärr så går det med den inställningen inte i A-läge låsa exponering genom att trycka ner avtryckaren halvvägs. Att en M9:a låter som om den har winder beror på att slutaren behöver spännas (vilket på en en analog M görs när du drar fram filmen). M9:an kan ställas in i ett "diskret" läge som gör att slutaren spänns först när man släpper avtryckaren.
/Jocke
N Thomas Meldert 2011-05-18 18:49
Jag anade nog att det är något som kan programmeras. Slutarljudet var högre än på min Zeiss ZM men det går väl ändå inte att göra något åt? Och att det ska väsnas så för att spänna slutaren. Är det verkligen nödvändigt? Visst det är en motor som gör nåt och såna låter. Jag önskar mig nästan en vanlig arm istället =)
joakimsundkvist 2011-05-18 19:15
Epson RD-1 är en digital mätsökare med vanlig arm för att spänna slutaren. Det är fler än du som önskar en riktig arm. Själv ser jag det mest som en vana och varken det lite vassare slutarljudet eller motorljudet på M9:an är något som stört de jag fotograferat. Fast det är klart att det mysiga surret från långtidsverket vid 1/15s på min M6:a kan jag sakna ibland.
/Jocke
N Thomas Meldert 2011-05-18 21:27
Det går nog att vänja sig vid alla M9:ans egenheter =) Men det dröjer nog ändå innan jag skaffar en...
Hur kommer det sig att seal vart så leicafrälst?
Jag har precis köpt en leica M9 och håller på att testa mig fram lite, sedan tidigare har jag också en leica M6.

En sak jag undrar över och som förbryllar mig lite är att bildfilerna blir förhållandevis små även som råfiler i DNG, typ 34 MG när jag ska ladda över dem till datorn!? Och c:a 52 MB öppnade i Photoshop CS4.

Jag brukar göra printar som är 70 x 100cm av neg som är skannade i 16 bitar och 300dpi, de filerna är mycket större en de digitala jag nu får ur min M9.

Varför detta, och hur stora bilder kan jag skriva ut? Vill ha toppkvalitet!

Sedan blir ju filerna bara 240dpi, och tex bilbyråer vill ju ha allt material i 300dpi!

Är det någon som kan tipsa mig blir jag ytterst tacksam!

//Pär
Robin Gyllander Larsson 2011-05-30 10:50
Desto förr du inser att du lagt 55 lax på portugisiskt skräp desto bättre ;)

Är inte antalet pixlar intressantare än bildfilens storlek och dpi?