Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Breaking news: Leica lägger ner R-serien!


Min sista R-Leica, en Leicaflex SL2 som jag sålde -01 med  Summilux 50 + Summicron 90 

Följande citat är från "L-Camera Forums" nyhetsmail som kom tidigare idag:

"Leica yesterday informed their sales agencies and dealers, that Leica has no more stock of Leica R9 cameras and Leica R Lenses. A new production is not planned either.

Leica also writes that they are working hard "on making a generation change possible for the current R-System", for this the knowledge gained through the development of the LEICA S2 has helped tremendously.
This fits into the Leica's and Dr. Kaufmann's commitment to a digital R camera during the photokina."

Följ diskussionen på L-camera foum.

Inlagt 2009-03-05 21:53 | Läst 5443 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Om Leica lägger ned R-serien så kommer det att betyda att fin, fin Leica-R optik kommer gå att köpa för riktigt rimliga pengar begagnat. Leica Summicron-R 35/2.0 är enligt många den bästa 35´an för Canon ägare: http://slrlensreview.com/content/view/438/133///Chasid
Jag tror ju snarare tvärt emot Mikael att den R-optik som finns där ute kommer att sugas upp ganska fort. Och sedan finns risken att det blir som med vissa M-modeller, mao att den optik som säljs kommer att bli väldigt dyr.

Hur som helst är det knappast överaskande att man lägger ned "gamla" R för att kunna nyutveckla den nya digitala R utan att ha med sig en massa begränsningar i bagaget. Det blir i så fall den första tillverkaren att utveckla ett system för småbildssensor där man inte utgått från en film-kamera och de begränsningar detta ger.

Om man kollar på den nya S-optiken så ser vi nog vad vi kan vänta oss, superpresterande optik med en förmodligen ganska hög prislapp.

Så jag tycker inte att det finns något fel i att skrota gamla R och börja från en helt ny grund. Jag tror också att det är ett måste att den nya R blir, åtminstone i vissa avseenden, betydligt bättre än redan existerande system. Detta skulle säkert inte varit möjligt om man skulle bygga vidare på den befintliga R-plattformen. Sedan glömmer vi gärna bort att det inte genererar några pengar till Leica att vi jagar begagnad optik ;)
-affe
Va!?
Har Leica gjort spegelreflexer!!?? ;)
B)
Det Kanada tillverkade Summicron-R 90/2.0 som du har porträtterat är tillsammans med ett kamerahus med Liew View en riktigt utmärkt kombo för porträttfoto!
//Chasid