Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Breaking news - Leica M10 presenteras redan den 10:e maj - och den får antagligen en S/V-sensor!

Just nu så formligen explodera nätet med rykten om Leicas nya M-kamera. Och när LeicaRumors som måste anses vara en välinformerad och seriös sajt skriver om dem - då tycker jag att det är dags för en bloggpost.

Leica har bjudit in till en presentation i Berlin den 10:e maj - vilket har gett ryktesfloran nytt bränsle.

Och för att underlätta för er som läser bloggen så sammanfattar jag huvudspåren:
1. Ny Leica M10 med 24 MP sensor, live view, ny elektronik, osv
2. En "Limited edition" M9 med endast S/V-sensor (och mycket hög upplösning) samt ingen LCD-skärm 

Spännande? Den 10/5 lär vi få veta, och läcker det ut något på nätet innan dess så kommer jag att blogga om det... 

Inlagt 2012-03-15 12:17 | Läst 12632 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
10/5=M10 :) En bekant har redan fått en inbjudan nu återstår det att se om jag också får en inbjudan :)
//Mikael Good
Ytterligare en i mängden.

/Torbjörn
Undrar just om Sinaincidenten hjälpte till att späda på ryktet om den kommande M10:an :)
*http://www.fotosidan.se/blogs/chasid/leica-m10-prototyp-pa-sinaiberget.htm
//Mikael Good
Tyvärr tror jag inte på detta. Som flera andra har kommentarat hos Steve Huff, som kommer nog ingen M10 utan nyheten blir en modifierad M9 med svart-vit sensor. Valet av Maj 10 (M 10) är gjort för att skapa spänning kring detta (men kom ihåg att det finns en Maj 10 nästa är också.... IMHO går M9 försäljningen strålande fortfarande och det vore oklokt av Leica att lanserar en M10 redan nu. Jag tror dessutom inte det någonsin blir en kamera med beteckningen M10. "9" blir max tror jag. Det kommer att antal uppgraderingar av M9 med ny sensor, bättre brusegenskaper på höra ISO, bättre batterikapacitet, men det blir i samma "skal" tror jag. Allt på samma sätt som Canon EOS-1. Leica M9 med fullstor sensor är liksom "slutprodukten", nu återstår bara detalförbättringar och dom ryms inom ramen för M9.2, M9.2 , M9P-2 etc. Vi får se om jag har rätt....
Det borde vara billigare att tillverka en svartvit kamera utan display (eftersom man då kan skippa det dyra bayerfiltret), men jag gissar att den inte kommer vara ett dugg billigare :)

Får se om den lyckas bättre försäljningsmässigt än Kodak gjorde med sina svartvita DCS ...
O vad i hela friden ska men med en svindyr kamera till som bara tar Svart Vitt år 2012..?
För de verkligt svart-vita entusiasterna finns sedan länge ett helt svartvitt bakstycke med en oerhörd mängd pixlar. Det kommer från Phase One och passar på Hasselblad. Att Leica (Solms AG) skulle försöka sig på nåt liknande tror jag inte alls på. Jag kan vara ute och cykla... men Leica är idag inte ett företag som försöker göra kameror för seriöst arbetande fotografer. Leica tillverkar kameror för fotografer som vill visa upp sin kamera men som knappast förmår sälja sina bilder till den marknad som faktiskt finns. Leica är en aktör i en europeisk lyxindustri som inte har nånting att göra med fotografi.
Om du Johan är intresserad av fotografi (som jag tror du är) skulle jag rekommendera att ta du tar ett ordentligt avstånd från det här lyx-liret med M-Leica och istället fördjupar dig i vad det är du vill gestalta i din fotografi.
Det kan du säkert göra (har sett dina bilder) och då duger en digital SLR för - typ 10 000 kr. Välj Nikon eller Canon allt efter vilka gluggar du har i väskan.

Har du inga såna gluggar - kolla om Nikons eller Canons passar dig bäst!

/Staffan

PS: Om du väljer Canon hus kan du enkelt använda de allra flesta andra gluggarna från alla de andra tillverkarna. Väljer du Nikon sitter du fast - då kan bara använda Nikon, pga registeravståndet - ett allvarligt strategiskt felbeslut som Nikon gjorde redan på 1980-talet. DS.