Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

CHR på Fotografiska är över - några personliga reflektioner


Ricoh GR-D III, obeskurna, konverterade från DNG i PhotoShop.

D
en stora CHR - Christer Strömholm - utställning på Fotografiska är över. Jag såg den för en tid sedan. Christer lämnar ingen oberörd, så har det alltid varit. Och jag har alltid beundrat hans bilder, sett dem som stora inspirationskällor. Hans absoluta trohet mot konsten, hans självutlämnande i skapandet och hans total frihet från kommersialism har satt en standard som få konstnärer och fotografer når upp till. Hans storhet är i dag allmänt accepterad och utan tvekan ovedersäglig.

Som fotografisk "lärjunge till en av hans lärjungar" och kanske också i någon mån som förvaltare av en liten del av hans arv genom min roll som lärare på "Kursverksamheten vid Lunds universitet" (numera Folkuniversitetet) på 80-talet - utvecklade jag någon form av relation. Inte till personen CHR - som jag aldrig mött personligen - utan till hans fotografi, eller eller snarare hans fotografiska filosofi. Mitt liv var då väldigt mycket "en film - en kamera - ett objektiv". Översatt till "Tri-X - Leica M - 35mm". Det är fortfarande mitt fotografiska "grundackord", även i den digitala eran en premiss, om än med en helt ny teknik. Och inspirationen till DOGMA 07.

Men ju mer jag genom böcker, dokumentärer och nu senast den nämnda utställning på Fotografiska, lär känna människan CHR - eller åtminstone den biografiska "bilden" av honom, så är det något som stör mig.

Det kan kanske på något sätt fångas i Bruce Springsteens ord i "Highway patrolman":
- Man turns his back on his family, he just ain't no good.

Han är i  gott sällskap med August Strindberg, Ingmar Bergman och många andra män vars konst jag beundrar men vars livsval jag fasar inför. Men jag ser ett samband... 

Inlagt 2012-11-28 19:43 | Läst 11525 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Tror jag förstår vad jag menar. Ibland vet jag inte riktigt vad jag tycker när konst och skapare ger mig olika signaler.... eller som pappa skutle sagt om ditt inlägg "det ligger någe i att" ....
Svar från Johan Ericson 2012-12-03 08:01
Tack ;-)
/Johan E
Bäste Johan! Du säger dig som hans (Christer Strömholms) lärljunge ha ett särsklit ansvar för arvet efter Christer i din verksamhet efter hans död. Det är ett ganska pretentiöst påstående. Jag ser fram emot en närmarare beskrivning av hur du vill förverkliga detta arv till oss efterlevande. Leica och Tri-X tror jag personligen är helt och hållet ointressant i sammanhanget. Det krävs mycket mera.

Annars då.. Hur går det med jobbet? Trivs du där? Kommer du till Puck eller så i vinter?
Svar från Johan Ericson 2012-11-28 22:50
Bäste Staffan,
du läser min text slarvigt!

Jag säger att jag som lärare på Kursverksamheten under 80-talet - i någon mån - förvaltade hans arv. Då vi var en avläggare till Kursverksamheten i Stockholm, där Christer verkade, och då flera av mina mentorer och kollegor hade lärts upp av Christer på 60-70 talet så vilade hans "ande" över verksamheten.

Jag har idag ingen ambition att förvalta något arv, ens "i någon mån". För det är nu över tjugofem år sedan jag slutade på Kursverksamheten (och den ettåriga foto-utbildningen lades ner för något år sedan).

Tri-X osv var då - annat gäller såklart nu, tyckte jag var tydlig där....

Och jag tycker det är fel av dig att kalla mig "pretentiös" - läs om - läs rätt - och var så vänlig att kommentera igen ;-)

Jobbet går bra, jag trivs, och jag kommer gärna till Puck om bara tiden tillåter. Just kl 15 sitter jag allt som oftast i möte eller är på väg till ett sådan, efter 17 hade varit lättare för oss yrkesarbetande ;-)

Om mina texter ständigt ska missförstås så orkar jag snart inte blogga mer, eller så måste jag kanske formulera mig tydligare ;-)

Mvh
/Johan E
Bra skrivet och en fin bild, Johan!

PS! Vi måste få igång Dogma-poolen igen ;) DS!
Svar från Johan Ericson 2012-12-03 08:02
Tack!
Kanske skulle det gå att ordna någon typ av sammankomst i Öresundsregionen?
Själv bor jag numera i Malmö igen - trots att jag arbetar i STHLM ;-)
/Johan
Johan Pihl 2012-12-03 12:38
Det kunde man kanske kunna tänka sig? Men framför allt så måste vi få liv i poolen igen. Många har slutat, och inga nya medlemmar ansöker. Kanske för lite reklam och uppmärksamhet? Kanske för hårda regler? Jag tror att du (eller Bengan) måste ändra och förkorta deklarationen, den är för lång och avskräckande. T ex så kan man ju stryka det där med 3:2, det gäller inte längre. Den skulle kunna kortas ned till bara några meningar. Ha det bra!
Tycker det finns ett betydande obehag förknippat med CHR. Inte minst efter att ha sett filmen som visades på utställningen. Skarpa granater i barnvagn med sonen ovanpå, frånvaro under sonens uppväxt med motiveringen att barn luktar illa, blicken när han förklarar inför filmaren att han och barnbarnen har "hemligheter", och känslokalla mord som ska ha varit sanktionerade från norsk motståndsrörelse. Och ett antal kvinnor som verkade tillbe denna "spännande" man. Det ryser fortfarande längs ryggen...