Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

DOGMA lever!!! #blogg100


Fujifilm X-pro1 med Fujinon 35/1,4 - kranen flödar igen ;-) en bild enligt DOGMA-principerna - obeskuren osv.

J
ag kan konstatera att DOGMA 07 gruppen lever igen - tack för responsen! :-)
Och läs gärna Bengts utmärkta bloggpost om DOGMA!

  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 

Inlagt 2014-04-14 23:59 | Läst 7766 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jag tycker tanken med DOGMA är lite kul, men jag vägrar följa den och jag vet inte om det är några bevis för att den lever för att Bengan postat ett inlägg med flera år gamla bilder ;)

Tanken är som sagt god, men jag tror inte bilder blir bättre av att t.ex. beskäras av de begränsningar som gäller i den kamera jag för tillfället använder, Att låta bli att beskära eller efterbehandla som ett självändamål tycker jag är självmål ..
Svar från Johan Ericson 2014-04-15 00:34
Hej!
Rubriken syftar såklart på nya nya bilder i poolen, ny fart bland kommentarerna och inte minst en ny medlem sedan igår. Bengts blogg var välformulerad men inte det jag syftade på i rubriken…

De "regler" som vi applicerar på vår fotografi gäller ju förts och främst bilderna som publiceras i poolen och inte all fotografi. Sedan så är de formulerade utifrån storheter som HCB's med fleras tankar och principer kring fotografi. Syftet är ju att utvecklas och bli "bättre", lite som att löpträna med vikter på fötterna i lös sand för att öka motståndet ;-)
Kankse du själv skulle utvecklas av att "ta på dig tagelskjortan" som Bengt utrycker det? ;-)

Mvh
/Johan
Anders F. Eriksson 2014-04-15 00:47
Jag har provat (och varit med i Poolen), men nä - jag kan inte se någon poäng med att alla bilder ska vara 3:2 i förhållande t.ex.. Det har ju också visat sig att också HCB:s bilder inte alls varit så obeskurna som det ryktats om, om jag förstått det rätt, så nja - visst är det kul med obeskurna bilder, men jag vill inte göra det till ett självändamål som sagt.
Anders, menar du på fullt allvar att Henri Cartier-Bresson kopierade in den svarta kanten i bilder som beskurits? Intressant i så fall och du får gärna underbygga det påståendet med lite fakta ;-)

Att man kan kopiera in en svart kant både analogt och digitalt är inget uppseendeväckande, men för många seriösa fotografer så är negativkanten ett "proof of concept". Jag äger själv en Leitz Focomat Ic vars negativhållare lämnar lite "luft" runt Leica-negativet, så jag har själv kopierat massor av bilder med just "sorgkant" (men inte på de som beskurits…)

Nu är det såklart inget "fel" att beskära och även HCB gjorde det - i begränsad omfattning och där bilden så krävde det, men lejonparten av hans bilder är obeskurna. Inte för att de blir bättre så utan för att de redan var bra så. Om bilden redan vid exponeringen är perfekt avgränsad så behövs ju ingen beskärning i efterhand.

Och det är lite det som DOGMA handlar om - att skapa bilden i sökaren och inte efteråt i mörkrummet eller i Photoshop. Att träna upp det fotografiska ögat, att att låta kameran bli en integrerad del av processen så att du aldrig tänker på att den är där, om du förstår vad jag menar. Lite som mästerskytten som bara ser målet och intuitivt avfyrar skottet i absolut rätt ögonblick, vapnet (eller kameran) blir en förlängning av den egna sinnet och kroppen….
Flummigt? Kankse :-) men absolut en väg till bättre fotografi!

Ett litet tips - mindre Google och mera klassisk fotolitteratur!

Mvh
/Johan E
ojanson 2014-04-17 00:52
Den klassiska bilden av mannen som hoppar över en vattenpöl är en av de få som han faktiskt beskar.
En bildgoogling på "henri+cartier-bresson+behind+saint-lazare+station+cropped" visar bl a en bild av negativet.
Ja, det hade varit kul om vi fick lite liv i Dogma-poolen igen. Såg att Bengan lagt upp en ny fin boxarbild där.