Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

En bild i HCB's anda - det handlar om det avgörande ögonblicket


Panasonic Lumix GF1 + 20/1,7 Bilden är garanterat obeskuren och omanipulerad.


Nu blir det lätt pretantiöst om man säger att man tar bilder i Henri Cartier-Bressons anda - det handlar snarare om att låta sig inspireras.

För mig personligen handlar det om att förstå hur HCB närmade sig motovet. Det finns säkert de som säger att jag bara kopierar honom och inte utvecklar en egen bildstil. Men ett sådant påståendet tror jag är fel.
Då jag är en unik person med mitt eget bildseende, tycke och smak, så blir aldrig mitt fotograferande någon "kopiering". Men genom att införliva HCB's filosofi och metod så utvecklas mitt eget fotograferande och min personliga stil förfinas.

Ta bilden ovan som exempel. Först identifierade jag motivet, linjespelet och definereda utsnittet. Sedan väntade jag medans bilden fick liv i sökaren - och när det ögonblick uppstod då samtliga element (i detta fall personer) i bilden vägde jämt - då exponerade jag. Dvs jag invätade det "avgörande ögonblicket" då kompositionen (enl. mig) var perfekt.

Jag tror att mästarnas kunskap, vare sig det handlar om HCB, Adams, Capa, Lanting eller vår egen Östling - alltid är till hjälp och aldrig ett hinder, i den egna utvecklingen. Sedan väljer man såklart mästare utifrån den stil och det motivområde man själv uppskattar.

Men detta att "lärlingen" kan lära sig utan "mästare" - det är ett sent post-postmodernt axiom. 

Inlagt 2011-03-11 08:14 | Läst 10434 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Bra talat! Och en bra bild!!!
Förebilder är nödvändiga för inspirationen. Jag kan aldrig ta bilder som mina förebilder i alla fall. Det blir alltid mina egna =)
Någon skapade dom första bilderna och denne någon hade ingen "mästare" att lära av utan fick jobba utifrån sitt eget bildseende. Varför måste alltid någon föregångare diktera vad som är bra, kan man inte också lita på sin egen känsla och göra det man själv tycker fungerar? Det som sticker ut och blir nästa "mästarbilder" är ju ofta det som inte efterapar föregångare utan hittar en egen form.

Men visst, man lär sig av och får inspiration av att titta på andras bilder och arbetssätt, men tittar man för mycket på andra så blir det kanske bara fler likadana bilder ... ;-)
Bilden är hur bra som helst.
Männen där fram som liksom kutryggade försöker ta sig till toppen... jobbar hårt och mycket.
Men mannen där längre ned står rakryggad och åker upp utan större möda...han kom på den rätta idén =)
En bra bild som man kan tolka som man vill.
/Lena