Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

"En ursnygg följeslagare" - Min senaste artikel - dock inte om foto utan om...


Jag återger även här uppslagen i faksimil så att ni kan se Rickard Erikssons fina bider och få en uppfattning av layouten i magasinet.

För vissa är det en oumbärlig statussymbol eller livsstilsmarkör, för andra ett rent bruksföremål. Oavsett vilket så är klockan en ägodel som vi varje dag förlitar oss på.

Text: Johan Ericson     Foto: Rickard L. Eriksson

De mekaniska klockorna är små underverk av teknisk precision som år in och år ut håller tiden. Och bara går och går. Ett kvalitetsur kan utan vidare ärvas mellan generationerna och blir egentligen bara mer värdefullt med åren. Men detta är en sanning med en liten modifikation – ett ur måste underhållas för att fungera korrekt i längden, vad som än stod på prislappen vid inköpet. Och oavsett ålder.
För att få svar på några av de vanligaste frågorna kring hur man kan ta hand om sin klocka bestämde vi oss för att besöka en av Sveriges största och mest välrenommerade ur-verkstäder: Nymans Ur i Västerås. Där möter vi servicechefen Henrik Samuelsson som tar oss med in i en mycket speciell värld.
Här arbetar totalt nio urmakare, alla specialister på ett eller flera kända klockmärken. Var och en står böjd över sin arbetsbänk och arbetar under lupp – bokstavligt talat – med små, små kugghjul och skruvar, boett, tavla och så vidare, ligger prydligt uppradade framför det nedmonterade urverket som vilar i en liten hållare. På fingrarna har de små skydd av gummi. Här råder tystnad, ingen bakgrundsmusik och inget småpratande.


Varför behöver ett armbandsur service?

– Ett urverk består av ett flertal hjul och andra rörliga delar som kräver smörjning för att fungera. Med tiden torkar oljorna, vilket gör att det uppstår motstånd och slitage i urverket. Det leder till att klockan inte längre blir lika tillförlitlig. Det är även nödvändigt med service för klockans vattenskydd. Packningar och andra tätningar är tillverkade av gummi som är en naturprodukt, vilken torkar med tiden. Då försvinner den tätande förmågan.

 

Hur ofta bör ett ur lämnas in för service?

– Komplett urverksservice är nödvändig i ett intervall av fyra till sex år beroende på urets komplikationer. Täthetsservice rekommenderas med två års intervall så att man kan säkerställa klockans vattenskyddsgrad.
 
Är det någon skillnad på olika ur, märke, typ av urverk och så vidare?
– Ja, ett batteridrivet quartzurverk behöver generellt service något mer lågfrekvent, cirka vart femte till åttonde år.
 
Hur går en service till?
– Det hela börjar med att uret öppnas och urverket och urtavlan lyfts ur. Därefter demonteras visarna och tavlan från själva urverket. Urverkets rörliga delar, som kugghjul och axlar, tas isär, varefter allt felsöks mycket noggrant. Sedan tvättas alla delar individuellt i en särskild rengöringsmaskin. Under tiden demonteras glaset, eventuella tryckknappar eller dykarring, med mera, från boetten. Boetten och dess delar samt eventuell stållänk rengörs noggrant i ett ultraljudsbad. Den rengöringsprocessen avslutas med att man blåser delarna med högtrycksånga för att även smuts inuti länkdelar och andra skrymslen helt kan avlägsnas. Därefter utförs en minutiös polering om kunden önskar att få sin klocka polerad. Efter att urverket tvättats granskar man alla delar efter spår av slitage ytterligare en gång. Sedan inleds monteringen. Ett genomsnittligt kronografurverk består av runt 300 delar och har ett sjuttiotal oljningspunkter där ett antal olika fett och oljor används.

 

Så vad kostar en sådan här service?

– Priset varierar utifrån komplikationsnivå, men som exempel kostar service av en ordinarie Rolex Oyster 4300 kronor inklusive polering. För en mycket mer komplicerad klocka som exempelvis IWC Perpetual Calendar (Evighetskalender) kostar servicen 11100 kronor.
 
Fodrar det någon form av underhåll från min sida, är exempelvis bra för klockan att ligga oanvänd?
– Jag rekommenderar att du använder den kontinuerligt alternativt att du förvarar den i en klockuppdragrare, eller ”Watch winder”, som det heter på engelska. Oljorna i ett mekaniskt eller automatiskt ur fungerar bättre och håller sig längre om klockan går. När det gäller batteridrivna klockor är det viktigt att inte batteriet får sitta kvar när det tagit slut. Då kan ett för urverket förödande läckage uppstå.

Kan du ge några allmänna skötselråd?

– Tandborste och mild tvållösning! Och det är viktigt att sköta intervallet för täthetsservice så inte klockan tar in fukt!

På tal om fukt, dykarur, vad tål de egentligen, bastubad?

– Ett dykarur som är certifierat för 200meter (20 atmosfärer) och däröver tål rekreationsdykning, men ej yrkesmässig dykning. För det krävs en klocka anpassad för större djup som tex Rolex Deep Sea som är certifierad för 3900 meter.
– Bastubad påfrestar en klockas tätningar hårt framförallt när klockan går från väldigt varmt och sedan efterföljs av ett svalkande dopp. Jag rekommenderar att klockan får vila i omklädningsrummet.

Som avslutning visar Henrik en maskin som mäter klockans exakthet, som faktiskt påverkas något av gravitationen – beroende på i vilket läge klockan förvaras. Och inte minst det är ett gott skäl att bära sin klocka på armen och inte låta den ligga hemma eller i ett bankfack.

---

Publicerades i Kungliga Magasinet nr 4, november 2012.
 

Inlagt 2012-12-01 12:11 | Läst 13814 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Givande och spännande..... Min Breitling Aerospace visade sig inte va tät efter drygt 10 år. Men nu är den det... :)
Hmmmm, man borde kanske vårda andra lite mer då..... :( //Peter-L
4-6 år mellan servicetillfällena................intressant!
Själv har jag en Atlantic Automatic som jag fick i konfirmationspresent 1962. En automat med 25 stenar som överlevt det mesta. Den stannade på 90-talet och fick en service för 670:- då även ett nytt glas ingick. Har den på armen just nu och funderar lite på varför vi människor bara älskar att bli lurade.

Har just läst Doing Time Rob Engström AB 180 år där utmärkte skribenten Anders Bergström skrivit artikeln Varför Serva Sin Klocka.
Hans åsikt är att tillverkarnas rekommendation på 3-5 års serviceintervall är petigt när det gäller robusta klockor som exempelvis Rolex. Där tycker han att en bra serviceindikator är att klockan börjar krångla.
Kan inte annat än att hålla med.

/Stephan
Jag ingen exklusiv klocka (en Sector), men den kanske också borde servas nu när jag läst detta :)
Hej Johan! Min Rolex Black Coated har jag servat en gång bara...
mvh Rolf.
Hmmm, det där med tvållösning låter som ett utmärkt sätt att få klockan att börja läcka! Det sänker nämligen ytspänningen hos vattnet och gör att det kan tränga förbi enkla tätningar såsom en o-ring. Sen kan man nog tänka sig att en modern klocka inte behöver servas lika ofta eftersom moderna fetter är mycket, mycket mer åldersbeständiga än vad de var för några årtionden sen.

Vet du förresten hur länge man bör vänta innan man låter rucka en ny klocka? Min går ganska exakt 10 sekunder för fort per dygn och det verkar inte spela någon roll hur man bär den eller hur den ligger när den får vila. Jag antar att det är något mycket positivt, då jag läst om folk med samma urverk (ETA 2824-2) som får klockan att gå väldigt ojämnt.