Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

"Extremister" - ett boktips!H
ar precis läst ut Magnus Sandelins "Extremister" (ISBN 978-91-85625-98-7) som handlar om några av de mest uppmärksammade politiska våldsaktionerna i Sverige de senaste åren - och människorna bakom dem.

Författaren beskriver utförligt ideologierna, händelseförloppen och aktörerna. Men han försöker även tränga in i psykologin och gruppdynamiken bakom handlingarna, bla genom intervjuer med flera av de inblandade. Och det är en kuslig bild han målar upp där nynazister, vänsterautonoma och jihadister har väldigt mycket gemensamt. Det är faktiskt så att i vissa fall är de så nära varandra ideologiskt att de faktiskt sammarbetar - hur otroligt det än låter. (De utomparlamentariska protesterna mot Israels deltagande i Davis Cup matcherna i Malmö häromåret är ett sådant exempel.) För på extremistgruppernas (upplevda) motståndarsida, "ZOG Zionist Occupation Government" för nazisterna, "Det Kapitalistiska Samhället" för våldsvänstern och "Den Sekulära Staten" för jihadisterna - där återfinns alla vi vanliga enkla medborgare, gamla som unga...

Sista kapitlet skildrar hur ett attentat planerades mot min egen arbetsplats :-o men SÄPO grep gärningsmänen innan de kunde genomföra något. Även om det i detta fallet rörde sig om ett ganska tafatt planeringsarbete så vet man aldrig om de skulle ha lyckats åstakomma någon skada. Och när vi nu lever i ett av de få västländer som både fått sin statsminister och sin utrikesminister mördad i modern tid så kanske vi inte kan kosta på oss attityden: detta drabbar bara andra - aldrig oss!

En välskriven, saklig och fängslande bok som bygger på ett imponerande research arbete - rekommenderas!

Inlagt 2010-01-30 15:33 | Läst 7068 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver