Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Fasadbelysning, elitism och DOGMA


Richo GR-D II (f2,4 och 1/2 sek. på fri hand, obeskuren men varsamt skärpt) Uppsala Domkyrka

Domkyrkan i Uppsala har äntligen försetts med fasadbelysning. Ett otroligt lyft för stadsbilden! Från att ha ruvat stor och mörk över staden så lyser hon nu behagligt inbjudande. Och för oss fotografer så har staden blivet ett snäpp mera fotogenisk ;-)


Richo GR-D II (ISO 200, f2,4 och 1/6 sek. på fri hand, obeskuren men varsamt skärpt = Dogma ;-)

Interiören är sig lik, kantorn övar, musiken kommer inte med på fotot, alla dimensioner ryms inte i mediat. Allt skapande rör sig inom avgränsningar, som man kan försöka spränga eller bejaka.


Richo GR-D II (Dogma bild ;-) Dottern visar mig sina teckningar/anteckningar...

Dogma är inte elitistiskt, tvärtom. Sällskapet är öppet för alla, ingen nekas inträde. Inga krav ställs på förkunskaper, artistiska bedrifter eller utrustning. Du måste såklart ha tillgång till någon form av kamera samt ha tillräckligt med fotografisk allmännbildning för att kunna avge löftet (om inte så hjälper vi gärna till med lite utbildning :-)

Målet är att du skall utvecklas som fotograf och Dogma är ett "medel", en filosofi, metod eller "väg". Mot ett  mål. Ungefär som om du väljer att träna Judo. Det finns andra träningsformer, men väljer du Judo så underkastar du dig Judons regler ( i alla fall under träningen). Sedan övar du Judons grepp och kast, genom ständiga upprepningar, tills du uppnår olika grader av perfektion. Och du kan alltid välja att träna andra sporter och då tillgodogöra dig de kunskaper/färdigheter du fått genom Judoträningen. 

Inlagt 2008-12-14 09:49 | Läst 11316 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Tittade in i Domkyrkan innan vi gick på Capricen!
Ståtlig byggnad! Vi såg också belysningan!!
Och vad gäller Judo,
så höll jag på med det för ett antal år sedan.
Det va spännande på flera sätt, bla genom att få ingå i ett regelverk från en främmande kultur.
/Bengan
Oj, det var bra skärpa och inget skak här inte... :)
Är riktigt importerad. ;)
Ha en fortsatt god helg!

/rickard
Bilderna är bra! Att inom denna lilla ram med typ 400 pixlar få med det som behövs är en bragd. Jag tipsar i afton Strängnäs Domkyrka att låta sig inspireras...
Underbar bild på kyrkans belysta exteriör.