Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Första bilden på nya Leica Summilux-M 35/1,4?


Ovan är en datelj från en bild som togs bort från Chris Weeks blogg nyligen - enl uppgift nya Summiluxen. 

Det har ryktas en längre tid om att Leica planerar att släppa en uppföljare till sin Summilux 35/1,4 ASPH. Detta på grund av att den nuvarande modellen dras med ett ganska rejält sk "focus shift" vilket i korthet innebär att skärpeplanet ändras något vid nedbländning. Något som inte påverkar bilden nämvärt vid analog fotografi men som tyvärr märks desto tydligare på Leica M8 och framförallt M9. Enligt uppgift så har Leica löst problemet med hjälp av ett "flytande element" som ser till att skärpeplanet förblir exakt detsamma, en lösning Leica implementerat i så gott som alla sina senaste ljusstarka objektiv, sk Summiluxer och Noctiluxer.

Förhoppningsvis (vissa rykten indikerar det) så kommer priset att ligga kvar på samma nivå som för dagens Summilux 35mm (kring 37 000 Kr) och inte springa iväg mot nivån för Summilux 24 och 21mm - 55 000 Kr ;-)

Källa: Leicarumors.com

Inlagt 2010-02-13 15:21 | Läst 5902 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Intressant! Det här med fokusförskjutning är ju en hel vetenskap, och det verkar verkligen som att filmens tjocklek äter upp mycket av problemen. Själv har jag sålt två Voigtländerobjektiv för att de varit alltför svårhanterliga på den fronten, trots att alla verkar älska dem på film.
Jag har också sett testexempel på fokusförskjutningen hos just 35/1,4 ASPH, och även om det inte är så mycket så är det inte roligt på ett så dyrt objektiv. Av någon anledning så verkar objektiv för M-fattning jävlas mer på den fronten än dito för spegelreflexkameror.
Usch, varför ska en Leica med Summilux ligga utom räckhåll för mig? Inte för att jag behöver den förstås, men det *känns* ju som om jag behövde den :-)

Hur som helst, det verkar riktigt esoteriskt, det där problemet med förskjutning av skärpeplanet vid nedbländning. Jag har aldrig hört talas om det förut. Och att det skulle vara värre på en digital än på en analog kamera? Besynnerligt!