Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Fujifilm Finepix X100 med hybridsökare - vad vi alla väntat på?För en kort introduktion till Fujifilm Finepix X100 - läs min nyhetsartikel på Fotosidan eller min tidigare bloggpost.

Det intressantaste med kameran är den sk "hybridsökaren" som kombinerar en optisk sökare med en digital dito. Den optiska visar en "äkta" sökarbild med en ram som avgränsar bildutsnittet samt information om vitbalans, slutartid, bländare osv. Ramarna och informationen kommer från den digitala sökaren och speglas in i bilden på traditionellt "mätsökarvis" via ett prisma.Den digitala ramen kan ge betydligt bättre parallaxkompensation än analoga system, men även mera avancerad information som tex histogram kan speglas in. Men det stannar inte vid det. Med en spak på framsidan kan man välja att "släcka" den optiska sökaren och bara spegla in den digitala med 1.440.000 pixlars upplösning.Och nu har plötsligt kameran fått en elektronisk sökare som visar 100% av bilden på sensorn. Funktionen kan även tändas efter exponering för att konfirmera bilden, fördelen blir att du slipper ta sökaren från ögat för att se på skärmen. Det bästa av två världar? Det verkar onekligen så, jag kan själv föreställa mig ett antal situationer där det vore fördelaktigt att växla mellan sökarlägena.Nu återstår att se om andra tillverkare följer efter. För detta är ju en teknik man gärna skulle se tex i en  "Leica M10"...

Inlagt 2010-09-21 08:10 | Läst 12432 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det är en riktigt bra kombination av två världar de fått in i sökaren. Ett vettigt alternativ till en mätsökare.
Visst vore det trevligt med bajonett, men man kan inte få allt.
Vem vet. Det kanske kommer det också så småningom. :-)
Vad gäller sökare, och att ha inspeglade grejer, det är säkert bra, om man har tid att stå och kolla på Tv! ;)
Jag är mer ute efter en klar och tydlig bildbegränsning i den integrerade sökaren under det lilla ögonblick jag försöker fångar ögonblicket!
Inställningar skall vara klara innan jag lyfter kameran till ögat, eller då jag tar ett höftskott!
Som på min analoga M leica!

Om det här är blir som jag tror och önskar, så kan det här bli en trendkamera, en snapshotskamera, en gatufotokamera, en reportagekamera, med en känsla som i en M leica, som alltid kan hänga under jackan!

Och ha en fast brännvidd, inga problem!! Det brukar jag ha!

Å se'n får vi starta Dogma - Finepix X100! ;) :)

/Bengan
Mycket intressant artikel och framför allt Kameran!
Göran
Snygg kamera och intressant teknik, och väcker viss habegär. Jag gillar starkt rattar och ringar för exponeringsinställningarna. En fast 35mm är dock inte någon favorit för mig. Utbytbara objektiv hade gjort denna till en hit (och antagligen en helt annan och större kamera), nu blir det en entusiastkamera för en lite mindre skara.
Tror knappast att detta går att göra på en kommande M om man inte går ifrån CCD vill säga. Personligen tycker jag kanske inte heller att det skulle vara smart att ändra det befintliga mätsökarsystemet på M kameran. Däremot skulle jag gärna se en matrixmätning typ nikons i kommande M och lite bättre egenskaper på höga iso.
-affe