Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Hyperfokal stresshantering, CPS och PUB!


Nikon D200, 17-55/2,8 DX (Shot from the hip today at PUB ;-)

Varför blir det alltid kö när man har bråttom in till STHLM? Ute i sista minuten. Skulle hämta upp mina Canongrejor i Bromma men bara någon kilometer innan målet så stannande trafiken. Lyckades förmå en service kille att stanna 5 minuter extra. Men när jag kom fram och all pappersexercis var avklarad så visade sig att mina saker var inlåsta! Och killen med nyckeln hade gått hem... Ringde Canon i panik som fixade en hyrglugg över helgen - tack!

Efter att ha överlevt ytterligare några köer in mot centrum så hade jag ett möte med vår butikschef på PUB, fick lite tid över för en latte och lite fotande. Lekte "hyperfokal" vidvinkelfotografi med D200:an. Zoomen i vidvinkligaste läget, mycket skärpedjup (aja baja autofokus) och sedan skjuta utan att använda SLR-sökaren.( Lite som en Bessa L med Skopar 25:an ;-)

Foto hjälper mot stress, så länge som det inte är bilderna som stressar....

Postat 2007-05-26 01:15 | Läst 13557 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Berlin Alexanderplatz


EOS 5D, EF 28/1,8 (Berlin Alaxanderplatz igår, ljuset fick mig att tänka på Fassbinders berömda TV-serie med samma namn)

Sakta så förskjuts gravitationen mot Berlins gamla centum - Alexanderplatz. Öststatsarkitekturen ger vika för nybyggen eller totalrenoveringar. Från Pariser Platz kryper de dyra varumärkenas showrooms upp längst Unter den Linden och närmar sig sakta men säkert "Alex". På håll är det sig likt, TV-tornet, Hotellen, betongen, men när man kommer nära så ser man att metamorfosen är i full gång. Inte minst Kaufhof vittnar om det - från "klassisk östgalleria" till fashionabelt varuhus - man måste titta noga för att se att det är samma byggnad som förr, lite av "stramheten" finns trots allt kvar, men å andra sidan - det kan ju tolkas som typiskt Tyskt ;-)
Postat 2007-05-13 22:47 | Läst 7888 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Pimp my Leica #2


Nikon... (Leica M6 TTL 0,85x sökare. Jubileumsutgåva från 2002 "Last M6", garanterat i mässing :-)

Med risk att bli tjatig (och lite porrig .-)
Ytterligare några bra tillbehör förutom "M-grip" och "Softien" är:

1. Gordy's välgjorda och stabila handlovsrem, speciellt praktisk om du vill hålla kameran "diskret" i handen utan risk att tappa den. Perfekt för "gatufotografi". Beställs direktfrån Gordy: http://www.electricedge.com/gordy_s_straps/

2. Leicas egen "1,25 x Viewfinder Magnifier" som man skruvar i sökarens okular, förvandlar en standard 0,72x  sökare till 0,9x (som i M3:an) och en 0,85x till en 1,0x - perfekt för fotografering med båda ögonen öppna. Man får då ett brett tredimensionellt synfält med ljusramen "svävande" i mitten - måste upplevas! Dessutom så förlängs den effektiva mätsökarbasen så att fokuseringen, speciellt med ljusstarka objektiv, blir exaktare.Läs mer på Leicas egen sajt: http://www.leica-camera.co.uk/photography/m_system/accessories/viewfinder_accessories/2211.html

3. Ett fungerande tredjeparts motljusskydd till nya Summicron 50mm med inskjutbart dito. Alla som äger eller ägt en ny Summicron 50 vet vad jag pratar om: det inskjutbara motljusskyddet saknar "låsläge" och glider tillbaks då och då - irriterande! Köpte mitt "no name" motljusskydd med 39mm gänga, "ventilerat" och helt anpassat till Leica och 50mm:s bränvidd på E-bay (billigt och utan problem) från den här killen: http://stores.ebay.co.uk/Heavy2stars-Photo-Gear

   

Postat 2007-05-06 21:47 | Läst 9504 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Pimp my Leica ;-)


Nikon... (Leica M6 TTL med 0,58x sökare som är uppgraderad till "MP-standard" av Leica)

Det finns tillbehör som mest är för "syns" skull, men sedan finns det faktiskt de som man bara inte kan leva utan :-)
Genom åren har jag plockat på mig några tredjepartstillbehör till mina Leicor som blivit "sammanvuxna" med  kamerorna. Speciellt tre är värda lite uppmärksamhet:

1. Softreleasen, finns konkava och konvexa. jag föredrar Tom Abrahamssons konvexa. Kan köpas direkt från honom på: http://www.rapidwinder.com/ Har man väl skruvat fast en "Softie" i avtrycket blir man beroende och tjänar faktiskt minst ett steg i längre exponeringstid utan synlig skakningsoskärpa!

2. Det obligatoriska handgreppet, Leica tillverkar ett eget, Tom A har sin variant men jag föredrar " M-grip" i aluminium från GMP: http://www.photoequip.net/ Just det jag använder har precis ersatts av en uppdaterad version. Förbättrar kamerans ergonomi avsevärt.

3. En bekväm rem som "andas", fördelar vikten,  inte glider av i tid och otid samt matchar kamerans look - det finns bara en: Cosina Voigtländers "De Lux Camera Strap" i tyg, kan köpas från Cameraquest i USA: http://www.cameraquest.com/ eller i fler färger och varianter direkt från tillverkaren "Artisan & Artist" i Japan: http://www.artisanandartist.com/


Postat 2007-05-05 23:47 | Läst 11941 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

"Det började som en skakning på nedre däck..."


Canon 5D, EF 28/1,8 + 430EX Var ute för att dokumentera ett antal frivilliginsatser i Uppsala

Ibland så bara krackelerar allting. På Valborgsnatten så spricker vår civiliserade fasad och fram kommer något obehagligt, våldsamt, okontrollerbart, som en föraning om ett samhälle där alla normer plötsligt blivit passé. Värst är inte allt supande utan de som ger sig ut bara för att ställa till bråk. Efter ett tag kännar man igen dem: nyktra, aggressiva, klädda för fajt glider de runt i små grupper och söker efter lämpliga offer.

Några kom fram till mig:
- Du, radera kortet va. Hä får du inte plåta, va. Annars tar jag kameran, va.
Vad gör man? Visade presskort, talade lungt och förståndigt med dem: förklara - inte provocera.
- Du har ju inget liv, va. Va gör du här, här bestämmer jag, ge mig kameran, va!
Dödläge! Men nu var det så att ingen av dem nådde mig länge än till bröstet och när det kom till kritan vågade ingen av dem sätta hoten i verket. Så jag ryckte på axlarna och gick lungt vidare. Den här gången. Vill inte möta samma grabbar i samma situation om  tre år ;-)

"Det började som en skakning på nedre däck.
 Det fyllde oss väl mer med häpnad än med skräck.
 Vi förstod inte riktigt orsaken till att fartyget sprungit läck.
 Man hade sagt oss att detta var världens modernaste osänkbara skepp."
Ur "Titanic" av Mikael Wiehe
Postat 2007-05-02 06:06 | Läst 9171 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 43 44 45 Nästa