Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Varje liv är oersättligt och krig alltid en förlust....


Nikon D200, 17-55/2,8 DX  Latrun, på vägem mellan Tel Aviv och Jerusalem, scenen för några av de blodigaste slagen 1948 och numera museum samt minnesmärke över stupade soldater.

Idag hedrar Israel sina över 22.000 stupade soldater samt civila offer förr terrorism och krigshandlingar. Någon sådan dag har vi inte i Sverige, vi behöver inte det. Något vi skall var oändligt tacksamma för!

Nu kanske någon kan tycka att drygt 22.000 varav ca 1.600 civila är "få" med tanke på alla krig och all terrorism sedan 1948 som Israel fått utstå. Och såklart - förlustsiffrorna på "andra sidan" är långt mycket större - men glöm inte att den judiska förlusten i människoliv under 1900-talet är över 6 miljoner. Om staten Israel hade funnits 1939 så skulle förintelsen med största säkerhet aldrig kunnat genomföras. Men nu är askan från dessa 6 miljoner männ, kvinnor i barn begravd på olika platser i Europa. Och överlevnaden för 6 miljoner andra judiska män, kvinnor och barn beror ytterst på Israels förmåga att försvara sig själv.

Bara för att förtydliga - några citat av Irans president Ahmadinejad:

"The skirmishes in the occupied land are part of a war of destiny. The outcome of hundreds of years of war will be defined in Palestinian land. As the Imam said, Israel must be wiped off the map."

"We ask the West to remove what they created sixty years ago and if they do not listen to our recommendations, then the Palestinian nation and other nations will eventually do this for them."


Postat 2007-04-23 00:27 | Läst 7101 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Deutsche industrie standard


Leica II, Elmar 50/3,5 uncoated från 1930,Tri-X, men bilden är tagen i Skanör nyligen, inte 1930 :-)

Lite - bara lite nostalgi....

Leica II som introducerades 1932 var världens första systemkamera: dvs den hade utbytbar optik i standardfattning (M39 skruv). Men den hade flera banbrytande funktioner: kopplad mätsökare till optikens skärpering, separat sökare för bildutsnittet, tillbehörssko för extra sökare, "enkel" laddning via avtagbar bottenplatta, bekväma och välplacerade reglage som gör kameran intuitiv och snabbarbetad. Och den var och är i princip outslitlig om man sköter den rätt.

Mitt ex är ursprungligen en Leica standard från 1930 men som fabriken byggt om till modell II någon gång på 30-talet - och den fungerar fortfarande perfekt efter 77 år!

Cosina/Voigtländers nytillverkade optik i Leicas M39 fattning är som gjord för kameran och "smälter" in på huset rent estetiskt. Leica har även tillverkat en mindre serie modern optik med skruvfattning. (Själv har jag en Summicron 50 mm och en Summicron ASPH 35 mm, båda från år 2001. Och jag använder dem såklart både på Leica II:an och på mina M6:or med M-bajonett adapter.)

Vilken industristandard står sig efter mer än 70 år? 
Vilket gör Leicas kameror unika - det är en otrolig känsla att använda en så gammal kamera, spec. med modern optik och en ljusstark extrasökare monterad. Den är liten, diskret och tyst. Och det är ingen som förstår vad det är man fotograferar med...

Om du vill läsa mer om klassiska kameror och/eller Voigtländers nytillverkade optik i Leica M och M39 fattning så kan jag rekommendera Stephen Gandys CameraQuest:
http://www.cameraquest.com/  alt. http://www.cameraquest.com/classics.htm



Postat 2007-04-19 21:26 | Läst 12469 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Mammuts are extinct - arnt they?


Canon 5D, 85/1,2 L II

"Ice Age 2" igen, för femtioelfte gången. Vår 2,5 åring får aldrig nog! Måste hitta en ny film som hon gillar innan jag blir tokig och/eller vi förköpt oss på förhistoriska leksaksdjur :-)

Men det finns ett problem - med varje ny filmfavorit kommer shoppingtvånget avseende nya leksaker: Först kom Pippi - nu har vi DVD:er, böcker, dockor, figurer, hus, pussel, mm för långt mer än 1000 Kr - lätt! Sedan kom Mumin - samma visa, Byggare Bob, Meckar Micke, Lilla Röda Traktorn och nu senast "Ice Age".

Jag anar en konspiration.....

Postat 2007-04-18 23:56 | Läst 11632 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

A Simple Twist of Fate


Canon 5D, 85/1,2 L II (obehandlad) Jonatan - designguru!
Tillbaka på gamla jobbet, en och en halv månad kvar tills jag slutar - känns overkligt. Vi led av idetorka så vi betsämde oss för en arbetsfrokust idag - det hjälpte. Vi fick till en kampanj som legat och gnagt ganska länge, återstår för mig att lägga upp annonsplaneringen. Sitter och skriver en verksamhetsplan för nästa budgetår - som jag inte kommer att uppleva - absurt. Hoppas min efterträdare uppskattar det :-) Mitt kretaiva team utförde storverk idag - jag kommer att sakna dem - det hela känns fortfarande absurt...
På fredag tillbaka på det nya (semester från det gamla) för att ta tag i vår exponering på NK, skyltfönster, ljusgården, affischer, events. Det gäller att fokusera, hålla ihop tankarna, bara 42 dagar kvar...




Postat 2007-04-17 23:03 | Läst 6484 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Brand Your Life, Live Your Brand


Canon Eos 1D mkII, EF 50/1,4

Jag fotograferar med Leica, Nikon, Canon och Voigtländer. Bär runt allt i Billingham, Tamrac eller Peli. Printar på Ilford med hjälp av Epson. Har kylen full med Kodak. Jag skriver på Moleskine, Palm och Dell. Jag ser på Sony, lyssnar på mest på LINN men ibland på iPod. Pratar i en Ericsson, går i Clarks, ser allt genon Red or Dead. Prenumererar på NG, LFI och läser Habit. Kör Citroen, har alldeles för mycket IKEA och litar blint på SALUS och Handelsbanken.

Allt detta är medvetna val där varumärket och dess innehåll haft avgörande betydelse, eller rättare sagt: någon reklammakare fått mig att tro att jag blir bättre, lyckligare, säkrare, tryggare, mm om jag väljer rätt. Men ibland handlar det mer om en faktisk kunskap, förtroende eller livstil där reklamen bara förstärker det jag redan vet. Eller andras val förstärker mitt val, tex när jag ser Sebastiao Salgados bilder och vet att de är tagna med en Leica. Eller omvänt: när BMW fanatikerna på jobbet mobbar mig för min Citroen, då vet jag att min nästa bil garanterat blir en Citroen igen :)*

Postat 2007-04-16 23:43 | Läst 7746 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 66 67 68 Nästa