Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

En favorit från förra årets BaselWorld - "Victorinox Original Chronograph Limited Edition" #blogg100


Fujifilm X-pro1 med Fujinon 35/1,4 - Francois Nunez chefsdesigner på Victorinox, bilden tagen under en intervju på BaselWorld 2013.

P
å Baselworld-mässan i fjol så intervjuade jag mannen på bilden ovan - Francois Nunez, som är chefsdesigner på Victorinox. Och bland alla hans skapelser, som han visade upp och berättade "storyn" bakom, så blev jag imponerad av "Original Chronograph Limited Edition". En robust kvarts-kronograf med boett i fiberförstärkt nylon i klassisk militär stil och med ett bund-armband med skyddskåpa a la 50&60-talets klassiska militärur.



Ovan en bild jag tog i Victorinox foto-studio i deras mäss-monter - de hade en av de absolut bästa press-tjänsterna på mässan.

Det praktiska armbandet kommer i tre delar och kan alltså bäras som ett vanligt Nato/Zulu eller som bund, eller i "full mundering" med skyddskåpan, se bilden nedan:



Tänkte att detta var en klocka inom räckhåll för en person med min ekonomi och bestämde mig för att köpa en när den väl dök upp hos någon AD hemma i Sverige. Men fast många säljer Victorinox såg jag den aldrig i någon butik och det handlar ju om en "Limited Edition" utgåva och Sverige är ett litet land så jag beställde den från Amazon.co.uk.



Jag tycker nog att den blir snyggast på ett 5-rings så kallat "zulu-armband" i mörkbrunt skinn och med PVD-behandlade metalldelar, eller på vanligt grönt "zulu-band" i modern militärstil. Banden har jag betsällt från USA. Bjuder på lite bilder nedan som jag tagit hemma på skrivbordet:









Sist en detaljbild på den snygga urtavlan. Finishen är mycket hög och detaljarbetet värdigt en mycket dyrare klocka!

Just det - vad kostar den? Listpriset här i Sverige ligger på ca 5000 Kr, på Amazon är den lite billigare :-)


  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 

Postat 2014-04-22 23:59 | Läst 8988 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Är DOGMA 07 döende? #blogg100


Fujifilm X-pro1 med Fujinon 18/2 - enligt mitt "DOGMA-löfte" och då även såklart obeskuren och omanipulerad.

F
ick ett meddelande från Fotosidan att DOGMA 07 gruppen varit inaktiv i två månader och därför dolts för alla besökare av Fotosidan.se. Så jag lade genast ut en bild så att gruppen åter aktiverades - den är nu synlig igen. 

Jag måste ta på mig en del av skulden för att detta hände. Jag har tyvärr administrerat gruppen mest på rutin de senaste åren och inte lagt ut några bilder eller lämnat kommentarer själv utan litat på att de andra medlemmarna stått för innehållet och interaktionen. Dåligt. Men - jag gör nu bot och bättring vilket inte är så svårt då alla bilder jag tar för egen del är "DOGMA by default". Nu handlar det istället om att disciplinera sig och lägga upp bilder i DOGMA-poolen och inte bara i bloggen!

Nu kanske du undrar vad "DOGMA" är för något? Jag citerar från DOGMA 07-sidan:

En kamera, ett objektiv, en film

Inspirerade av fotografins pionjärer söker vi fotografins rötter. Genom att avsäga oss all onödig teknisk barlast vill vi nå fram till motivet – bilden – fotografiet. Vårt fokus är på bilden – inte tekniken. När vi minskar antalet tekniska valmöjligheter inför motivet genom att låsa oss vid en brännvidd och en film/kamerainställning vill vi frigöra kreativiteten och seendet till att upptäcka motivet.

Medlemskapet i sällskapet är fritt för alla som vill vara med, enda kravet är att de bilder man laddar upp i poolen är tagna i enlighet med vårt ”kyskhetslöfte”. Det ställs inga krav på förkunskaper, ambition, ”nivå” eller tillgång till viss typ av utrustning. Alla, nybörjare såväl som proffs, digitala som analoga, färg som S/V är välkomna i sällskapet...

Läs mer och se bilderna här!


  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 

Postat 2014-04-13 23:57 | Läst 6743 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Inlägg 1001 - BOOM #blogg100


Fujifilm X-pro1 med Fujinon 18/2.

E
n dag full av möten, som med Eric Boteus, en av grundarna och eldsjälarna bakom BOOM Watches. BOOM står för "Brand Of Open MInds" och de har ett unikt koncept. Och en spännande affärside, inte minst avseende prissättningen. Bra och snyggt måste inte alltid vara dyrt.
Ska bli intressant att följa Eric och hans klockmärke som lanserades på Baselworld. Kaxigt - att ställa ut på världens största klockmässa med ett nystartat svensk mode-märke utan någon försäljning i ryggen. Affärerna leds från hans vardagsrum, och klockorna når butik under de kommande veckorna. En start up med en bra story...



  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 

Postat 2014-04-10 23:58 | Läst 5209 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Idag anlitade jag en fotograf… #blogg100


Ricoh GR-D III - bilderna är tagna med lång slutartid för att få med blixten (och i vanlig ordning obeskurna ;-)

I
dag anlitade jag Rickard - igen. Börjar bli en vana, men han tar grymt bra bilder och vi är vana att jobba ihop. Vad det handlar om tänkte jag återkomma lite längre fram i tiden - här i bloggen.


 
Han hade med sig sina Profoto B1 aggregat - de imponerande verkligen med sin litenhet och med hur lättkontrollerade de var. Profoto har verkligen lyckats, inte bara med att skapa ett super kompakt batteriaggregat, utan även med användargränssnittet. För att nu inte tala om tillbehören som det fantastiska paraplyet som i praktiken gjorde en traditionell bouncer överflödig.

 Detta var mitt blogginlägg 999 på Fotosidan, i morgon firar jag sjuårsjubileum och publicerar samtidigt inlägg nummer tusen - det kallar jag timing :-)

  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 

Postat 2014-04-08 23:59 | Läst 6067 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Man måste inte tigga - det finns alternativ! #blogg100


Ricoh GR-D III, vid Triangeln i Malmö tidigare idag...

I
alla fall för många i hemlöshet och utanförskap i våra storstäder - de kan sälja Situation Stockholm eller Faktum... 
--- EDIT ---
Detta skriver jag inte utifrån någon empatilös inställning och/eller önskan om hårdare tag - absolut inte!
Men - jag har själv jobbat med problematiken och diskuterat den med såväl politiker som hemlösa. Och jag skriver inte att gatutidningskonceptet är lösningen för alla - men kanske för fler än som är aktiva idag.
Jag talade nyligen med en hemlös jag känner som slutat sälja Faktum och börjat tigga istället - han menade att den ekonomiska  behållningen i förhållande till nedlagd tid var större när han tigger (nu utryckte han det inte exakt så men det var andemeningen ;-) Så tigga kanske är den "enklaste" lösningen för honom - men absolut inte den bästa, att sälja en gatutidning har en massa positiva bieffekter förutom det rena försörjningsstödet.

Dessutom har jag sett ganska många EU-migranter sälja Faktum i Malmö till och från  - vilket är positivt! 

Ps.
Och - ja - jag ger pengar till tiggare ibland, allra mest till de som jag talat med och fått en relation till. För jag tror att osynligheten och föraktet är lika illa som fattigdomen...


  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 

Postat 2014-03-22 23:54 | Läst 5877 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 25 Nästa