Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Arachnophobia revisited (och varning för bilder på otäcka djur ;-)


Panasonic Lumix GF1 + 40/1,7 samtliga bilder.

Vi tog en heldag på Skansen nyligen - till dotterns stora glädje! Ponnyridning, ansisktsmålning och en massa djur att klappa. Och vi tog rejält med tid i Akvariet, där man bla får klappa "farliga djur" som stingrocka, boaorm och fågelspindel.



Sist vi var där fick hon inte hålla fågelspindeln - men nu var hon stor nog. Så det var med äkta glädje hon lät den nyfikne krabaten krypa runt på händer och armar. En kille i tjugoårsåldern såg svimfärdig ut - han ville inte prova ;-)

(Tipset är att besöka Akvariet när det inte är allt för mycket folk där, då låter personalen en komma närmare djuren och få mer tid med dem.)



Sedan kan man ju fråga sig vilka djur som verkligen är otäckast?

Postat 2011-06-05 00:22 | Läst 11325 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fotofika på Ellens, analogt vs digitalt - och vad har detta med facebookfenomenet "den rosa hamstern" att göra???


Leica M8 + Summicron 50/2, Jan-Eriks Leica M8:a och Staffans Canon EOS 5D mkII i bilden :-)

Lyckades till slut lägga livspusslet så att jag kunde pricka in ett fotofika på Ellens - dvs bara halvdag på jobbet, bilen på service i Märsta och hämta dottern direkt efter skolan (inget fritids). Det var ett tag sen jag var med och där var en del nya ansikten och betydligt fler digitalkameror än sist ;-)


Samtliga bilder på den rosa hamstern är tagna med min SonyEricsson X10 Mini Pro och Vignette appen :-)

Eftersom dotterna var med så var såklart även den rosa hamstern med.

Nu kanske någon vän av ordningen undrar vad detta är? Den rosa hamstern är dotterns favorit gosedjur just nu och är med överallt.



Den har också utvecklats till något av en facebookfavorit bland mina vänner då han ofta är med i mina sk statusuppdateringar i samband med att vi gör saker tillsammans i familjen.



Det är som om alla vardagliga saker som man berättar om blir lite roligare för andra att ta del av om hamstern är med bild ;-)

 

Så börjar hamstern även att bli en del av berättelsen, för att allt mer bli huvudperson...



Till slut så lever han sitt eget liv och hamsterns egna berättelser börjar ta form.



Just nu ligger den rosa hamstern illa till. Den blå ormen kom med hem från Skansen häromdagen - och han har fått smak för hamstern.
Fortsättning följer... på Facebook ;-)

Ps.
Nu har den Rosa Hamstern fått en egen sida på Facebook - som du kan "Gilla" om du vill :-)

Postat 2011-06-03 23:25 | Läst 12341 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Hur får jag min inspiration tillbaka?


Leica M8, Sumicron 50/2 Obeskuren osv - dvs vardags DOGMA, en hund på jobbet ;-)


Detta är något så ovanligt som ett totalt spontant blogginlägg, utan någon "förnuftsmässig" eftertanke eller bearbetning.
Jag har tappat "blogglusten", gjort ovanligt få inlägg senaste veckan och sett mig blogg halka ur FS interna listning (trodde det var omöjligt). En av oraskerna var den infekterade debatten om sk stötande bilder, som flyttade fokus från fotografin (mina inlägg i den debatten är nu avpublicerade). Men en större anledning är nog mitt jobb, som kräver 100% av mitt kreativafokus just nu. Och jag arbetar alltid hårt på att få mer tid till familjen, det "viktigaste" får inte bli skymt av det "brådskande". Ni har väl hört talas om 80/20-regeln?
Jobbar på att få tillbaks inspirationen, skriva klart beställda recensioner, ta nya (annorlunda?) bilder, samt orka prova en eller annan ny kamera. Och jag lyssnar lite mer på musik igen, företrädesvis analog (LP-skivor). Köpt böcker på bokrean. Allt som är roligt ;-)

Postat 2010-03-15 08:26 | Läst 6895 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Psykologin bakom Galleri FS - eller mediokritetens tyranni


Screenshot av Galleri FS med tumnaglarna i naturlig storlek - för att illustrera mina påståenden....

Det diskuteras just nu en hel del om Fotosidan i allmänhet och Galleri FS i synnerhet på FS-bloggarna. En återkommande fråga är varför det inte finns några sk DOGMA-bilder representerade i Galleri FS.
Eller kanske man bör formulera frågan annorlunda: vad är gemensamt för de bilder som antas till galleriet?
A. De är nästan alla visuellt "enkla" med tydliga former och rena färger, kort sagt - de blir snygga tumnaglar ;-)
B. De representerar nästan alltid ett "bildbyrå ideal", dvs de speglar den gängse kommersiella bildestetik som vi dagligen bombarderas med via reklam, tidskrifter, webb mm.

Dessa två faktum får mig att tro att de flesta röstar på "tumnaglarna" i den sk slussen, dvs bilderna bedöms sällan i fullskärmsläge. Och detta för med sig att mera "komplicerade" bilder med komplexa strukturer och utan övertydlig komposition väljs bort.
Dessutom så röstar många på vad de tror är den allmänna definitonen av vad som är en bra bild. Dvs om man röstar på fågelbilder så har man antagligen Brustus Östling i bakhuvudet - hans bilder är ju vedertaget bra. Detta parat med en rejäl dos "vardags estetik", a la IKEAS eller Gallerix förmonterade affischkonst, eller Cafes förföriska motljusbilder av kända blondiner, som såklart påverkar de flestas "smakparametrar" - leder till ett fotografins svar på mellanmjölk.

Jag har därför två förslag på förändringar som till viss del kam motverka ovanstående och förhoppngsvis bringa lite "balans" i galleriets urval:
1. Man måste öppna upp bilden i full upplösning för att få rösta. Borde vara självklart och lätt att implementera rent tekniskt.
2. Förutom "folkets röst" så borde det finnas en jury alt. redaktion som kan godkänna bilder med kvaliteter som gått "folket" förbi. Och kanske även plocka bort en och annan solnedgångsbild som slunkit igenom ;-)

Detta är inte ett allmänt påhopp på fotografer med annan smak och inriktning än jag själv. Och Galleri FS håller en generell hög nivå - men: dokumentära bilder, klassisk gatufotografi och inte minst DOGMA är rejält underrepresenterade i Galleri FS!

Postat 2010-02-18 22:57 | Läst 8532 ggr. | Permalink | Kommentarer (17) | Kommentera

Lördag = kanindag


Ricoh GR-D II/III - samtliga bilder.

Frun jobbar och så jag och dottern får klara lördagen på egen hand. Vilket oftast betyder lek för hela slanten. Lördag innebär även att kaninen får vara ute ur buren lite längre än vanligt. Han brukar tillbringa det mesta av tiden i frihet i vårt sovrum eller i badrummet. Han undviker av någon anledning köket ;-)



Min tanke för dagen var att kombinera lek och kanin, dottern tyckte att  kaninen kunde vara "draken" som hotade slottet och  prinsessorna så att riddarna måste rida ut och fånga den ;-)



Ett ganska farligt uppdrag för riddarna då kaninen redan sargat några Barbiedockor och nog gärna skulle bita huvudet av en gubbe eller två - han gillar uppenbarligen smaken av plast.



Men kaninen var svårprovocerad, han föredrog att bli klappad eller ligga still och bara titta på oss. Lite gran som tjuren Ferdinand...

Postat 2010-01-23 16:00 | Läst 7388 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa