Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Mammuts are extinct - arnt they?


Canon 5D, 85/1,2 L II

"Ice Age 2" igen, för femtioelfte gången. Vår 2,5 åring får aldrig nog! Måste hitta en ny film som hon gillar innan jag blir tokig och/eller vi förköpt oss på förhistoriska leksaksdjur :-)

Men det finns ett problem - med varje ny filmfavorit kommer shoppingtvånget avseende nya leksaker: Först kom Pippi - nu har vi DVD:er, böcker, dockor, figurer, hus, pussel, mm för långt mer än 1000 Kr - lätt! Sedan kom Mumin - samma visa, Byggare Bob, Meckar Micke, Lilla Röda Traktorn och nu senast "Ice Age".

Jag anar en konspiration.....

Postat 2007-04-18 23:56 | Läst 11634 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

A Simple Twist of Fate


Canon 5D, 85/1,2 L II (obehandlad) Jonatan - designguru!
Tillbaka på gamla jobbet, en och en halv månad kvar tills jag slutar - känns overkligt. Vi led av idetorka så vi betsämde oss för en arbetsfrokust idag - det hjälpte. Vi fick till en kampanj som legat och gnagt ganska länge, återstår för mig att lägga upp annonsplaneringen. Sitter och skriver en verksamhetsplan för nästa budgetår - som jag inte kommer att uppleva - absurt. Hoppas min efterträdare uppskattar det :-) Mitt kretaiva team utförde storverk idag - jag kommer att sakna dem - det hela känns fortfarande absurt...
På fredag tillbaka på det nya (semester från det gamla) för att ta tag i vår exponering på NK, skyltfönster, ljusgården, affischer, events. Det gäller att fokusera, hålla ihop tankarna, bara 42 dagar kvar...




Postat 2007-04-17 23:03 | Läst 6485 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Brand Your Life, Live Your Brand


Canon Eos 1D mkII, EF 50/1,4

Jag fotograferar med Leica, Nikon, Canon och Voigtländer. Bär runt allt i Billingham, Tamrac eller Peli. Printar på Ilford med hjälp av Epson. Har kylen full med Kodak. Jag skriver på Moleskine, Palm och Dell. Jag ser på Sony, lyssnar på mest på LINN men ibland på iPod. Pratar i en Ericsson, går i Clarks, ser allt genon Red or Dead. Prenumererar på NG, LFI och läser Habit. Kör Citroen, har alldeles för mycket IKEA och litar blint på SALUS och Handelsbanken.

Allt detta är medvetna val där varumärket och dess innehåll haft avgörande betydelse, eller rättare sagt: någon reklammakare fått mig att tro att jag blir bättre, lyckligare, säkrare, tryggare, mm om jag väljer rätt. Men ibland handlar det mer om en faktisk kunskap, förtroende eller livstil där reklamen bara förstärker det jag redan vet. Eller andras val förstärker mitt val, tex när jag ser Sebastiao Salgados bilder och vet att de är tagna med en Leica. Eller omvänt: när BMW fanatikerna på jobbet mobbar mig för min Citroen, då vet jag att min nästa bil garanterat blir en Citroen igen :)*

Postat 2007-04-16 23:43 | Läst 7747 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Analogue workhorses


Canon 400D, EF-S 60/2,8 Bilden: tre generationer Leica: II från 1932, M2 från 1964 och M6TTL från 2001

Ibland saknar jag dem...
Tills helt nyligen hade jag alltid en analog, mekanisk kamera och film med som backup. Och nästan alltid har jag fortfarande en Leica med Tri-X i med mig, vad jag än gör - men jag upptäcker att det alt oftare blir en DSLR istället. Varför? Jag är för lat!
En Tri-X 36 kostar 34 Kr och framnkallning med kontaktkarta 59 Kr - allt på Fotokungen i STHML. Inte dyrt, men krångligt - bilderna måste ju skannas. Och det är där jag kommer til korta, att vänta ca en vecka på bilderna, sedan gå igenom kontaktkartan för att slutligen skanna - jämfört med att bara stoppa minneskortet i läsaren när jag kommer hem.
Jag hade min vana fortfarande trogen en M6:a med som "dokumentationskamera" på ett jobb i veckan, varvid en modell frågade:
-Fungerar den? Jag menar, blir det verkligen några bilder?
Jo den fungerar, men jag kan inte visa några bilder nu på en gång, om en vecka kanske...


Övre från vänster: Leicaflex SL2 1974, Olympus Pen F (halvformat) 1969, Nikon F4s 1988
Nedre från vänster: Nikon FM2N 1990, Leica M6TTL 0,58 2001, Leica I från 1930 ombygd till
modell II med mätsökare och 39mm objektivfattning 1932 - dvs världens första systemkamera :-)

Postat 2007-04-14 23:24 | Läst 9690 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Assistent / Photoshopguru sökes ;-)


Nikon D200, 17-55/2,8 DX

Lämnar mitt gamla jobb som marknadschef och ledare för en otroligt kreativ inhousebyrå och börjar som marknadschef för ett företag i modebranschen med egen tillverkning och butiker i flera länder i Europa. En av mina första uppgifter är att rekrytera en marknadsassistent åt mig själv.
OBS! Inte en foto ass. med usel lön som får koka kaffe hela dagarna utan en medarbetare med bra lön och spännande arbetsuppgifter :-)
Såklart handlar det mycket om foto och bildkommunikation, annonser, butikskoncept, webb, lifestyle osv, osv.
Är du intressrad? Kolla in annonsen:
http://www.fotosidan.se/classifieds/view.htm?ID=58335

Jag kommer att sakna mitt gamla team - men det är spännande att bygga ett nytt!

Postat 2007-04-13 22:48 | Läst 7371 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa