Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Som en gummiboll kommer du tillbaks till mig


Nikon D200, 17-55/2,8 DX (Rakt av från kortet, föreställer såklart M8:an ;-)

Lånade Leica M8:an från YFO i Malmö. Skickade tillbaks den efter avslutad test förra veckan, igår kom den tillbaks... Något strul med Posten, paketet i retur, hittade det i vår postmottagning i går. Ganska skamfilat, typiskt Posten ;-) så jag kände mig tvungen att öppna och kolla att kamera var OK. Det var den, på med ett objektiv: "lika bra att ta några bilder när jag trots allt har den framför mig" ;-)
Utan att föregripa min recension så fungerar M8:an mycket bättre än när jag testade den förra gången. Och mycket "analog" till sin natur mitt i det digitala "träsket"...

Så nu har jag ett avgrundsdjupt habegär, pratat med frun, kollat bankkontot, återstår att  ringa YFO idag ;-)
Postat 2008-06-18 08:00 | Läst 4587 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Varför jag inte bloggar om mitt arbete längre :-(


Leica M8, CV 15/4,5 (bilden "icke varsamt" behandlad i PS ;-)

Förut bloggade jag ganska mycket om mitt arbete, men inte nu längre. Varför?
Jag började en ny tjänst i mars, arbetet är till sin natur en del i en förändringsprocess. Som mynnar ut i en delvis ny verksamhet, eller rättare sagt expansion av en befintlig verksamhet. Vilket såklart berör många människor, med väldigt olika relationer till oss.
 
Men största problemet för mig är nog de personer som damsuger inte minst webben på uppgifter, lösryckta fakta och rent skvaller. För att kunna koka ihop diverse "konspirationsteorier" som sedan landar i bloggar och insändare. Såg mitt namn i en sådan blogg häromdan, inte roligt, men de hade totalt missförstått vad jag sysslar med ;-)

Så här bjuder jag på en (hemlig:-) bild från ett pågpende projekt, som handlar om             . Närvarande är mina kollegor                ,             och            .
Vi sitter i                på               , som såklart ligger här i Uppsla. ;-))

Men jag kan berätta att jag jobbar med böcker - i första hand.  :-)

:) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)
Postat 2008-06-17 01:12 | Läst 4429 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Hasselblad utmanar Canon - halverar priset på H3DII-31:an!



Det händer spännande saker i den digitala världen, prylar man igår bara kunde drömma om, blir idag plötsligt överkomliga ;-) Som tex Hasselblads H3DII med 31 MP bakstycket och 80mm gluggen: kostade igår ca 215 000 Kr ex moms - idag kan du köpa den hos YFO för 119 000 Kr ex moms - ny!
Läs mer på: http://yfo.se/index.php?page=News&article_id=4352

Och detta är intressant, även för oss som inte tänker springa iväg och köpa en Hasselblad. Hur då? Jo - om en "Bladare" komplett med 31 MP bakstycke och 80/2,8 inte kostar så mycket mer än en Canon EOS 1Ds mkIII med en bra glugg - så måste nog Canon reagera. Börjar en aktör sänka priset på "state of the art" teknik så lär de andra följa efter. Vilket även borde innebära billigare toppmodeller från Nikon och Leica. Kanske måste Nikon sätta ett lägre pris på den kommande D3x än man planerat? Och kanske Leica äntligen inser att 59 000 Kr (utpris 47 000 kr samt uppgradering för 12 000Kr) är på tok för mycket för en M8:a (mkII :-)

Om vi har ett priskrig framför oss återstår att se - men om det blir ett så är vi konsumenter vinnarna!

Postat 2008-06-13 01:41 | Läst 24113 ggr. | Permalink | Kommentarer (26) | Kommentera

Att klippa lejonets svans


Nikon D200, 17-55/2,8 DX och blixt! (Anti Dogma men effektivt ;-)

Dotter ville klippa ner lejonets man, så att han kunde se bättre, och ansa svansen. Vi tyckte att det var synd att "förstöra" en sådan dyr leksak, så vi sa nej. Då svarade hon:
-"men om det är mitt lejon varför får jag inte göra vad ja vill med det?"
Vad svarar man på det?
Nu har lejonet lite mindre man runt ögonen och en något ansad svans ;-)
Postat 2008-06-12 07:50 | Läst 10952 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Dogma rapport: ISO, Slussen och ett bokprojekt


Ricoh GR-D II, uppladdad direkt från kortet. Bengt dricker lungt sin latte, Christrer provar M8:an

En liten rapport från Dogmamötet på Slussen, vi talade bla om:

1. Ändringar i löftet - ISO fritt men fortfarande gäller färg ELLER s/v (både analogt o digitalt). Formatet är sedan tidigare fritt (men man måste hålla sig till ett). Jag kommer att via David på FS lägga upp nytt DOGMA dokument inom kort, måste bara kläcka den rätta (perfekta;-) formuleringen...

2. Vi vill producera en dokumentation om Slussen (som snart fösvinner). Dogma är en bra utgångspunkt för oss som fotografer att närma oss Slussen, var och för att göra sin tolkning. Tanken är att dett kan leda till både en utställning och en bok. Steg ett blir att öppna en speciell "DOGMA-Slussen-pool" på FS. Alla Dogmamedlemmar är välkomna. Mer om detaljerna på nästa Dogma-möte.

3. Vi "lekte" lite med marknadens tre digitala "mätsökar-genomsiktsökare-kompakta Dogma-alternativ" - Ricoh GR-D II, Sigma DP1 och Leica M8:a ;-)

4. Vi ses snart i Slussen igen - mötet annonseras på Dogma-planket och i bloggarna!

Tills dess - FOTOGRAFERA (gärna slussen ;-)

Postat 2008-06-10 00:06 | Läst 9973 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 5 Nästa