Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Rainy Day DOGMA #1&2


Leica M8, Summicron 35 ASPH, obeskuren, varsamt behandlad i PS - samtliga bilder.

M
edans den svenska sommaren regnar bort försöker jag anpassa mig till mitt nya DOGMA-löfte med Leica M8 och Summicron 35mm som i praktiken blir ca 50mm. Som någon påpekat så är motsvarande 50mm väldigt "snävt" för mig - 28mm som uppträder som en klassisk 35:a hade varit mer naturligt.



Tanken är att jag efter att ha jobbat med Ricoh GR-D II:ans oändliga skärpedjup så är jag sugen på att få frilägga bakgrunderna en smula - i vissa bilder. Och kanske även försöka mig på den "klassiska gatu-brännvidden" 50mm a la HCB ;-)



Jag har ingen 28:a eller 24:a som är ljusstark nog (än ;-) - så tanken är att det nya DOGMA-löftet får växa fram under en del "experimenterande". Inte minst funderar jag på S/V kontra färg. Och det finns en del som jag måste vänja mig vid vid övergången från Ricoh till Leica som ständig följeslagare:
1. Den fantastiska sökaren :-)
2. Det högre slutarljudet :-(
3. Ljustarkare optik med kortare skärpedjup :-)
4. Just nu - den snävare bildvinkeln :-|
5. Vänja sig vid att ha kameran runt halsen igen ;-)

Och DOGMA handlar ju mycket om att upprepa ett handhavande mot perfektion - det får ta sin tid...

Ps.
Jag är inte helt nöjd med bilderna i detta inlägget, känner att de inte når riktigt hela vägen, men de duger till bloggen ;-)
Postat 2009-06-15 08:41 | Läst 3750 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Det blir ingen Leica R10 - och Leica M9 dröjer.


Leica M-seriens Product Manager Mr Stefan Daniel

E
nligt L-camera Forum så sa Leicas ansvarige för M-serien, Stefan Daniel, följande på ett möte för forummedlemmar igår:
"Det kommer inte att komma någon R10 från Leica, men det kommer en tillfredställande lösning för dem som vill använda sin R-optik på ett digitalt kamerahus"

Vidare talade han om att det inte kommer några fler uppgraderingar av M8:an, men att Jenoptik fortsätter utveckla kamerans mjukvara, dvs fler firmware-uppdateringar kommer.

Och detta har satt fart på spekulationerna, någon påstår att M9:an presenteras 09-09-2009 ;-) andra talar om en "S10" som en budgetvariant av S2:an och med en väl fungerande R-adapter...

Hursomhelst så sa Stefan Daniel vid samma tillfälle att de var ett steg närmare en fullformats M-kamera, men att det är långt kvar till en färdig produkt. Och att de anser att linjen med M-objektiv är i det närmsta komplett, vilket, citat: "inte utesluter nya kompaktare och skarpare objektiv"
Vi får se!
Postat 2009-06-13 01:42 | Läst 7057 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Jag sitter framför stereon och gråter


Leica M8, Color-Skopar 28mm f3,5 Obeskuren, tagen nu kl 08.30 på morgonen :-)

S
itter och lyssnar igenom slutmixen på Daniel Vilkunds och Mari Almroths debutskiva. Letar efter ett titelspår som även kan bli skivans titel. Under duetten "Jag har hört om en stad ovan molnen" så brister det för mig - jag börjar gråta. Sen kommer frun och dottern upp och undra vad som händer ;-) Vid "Låt mig få höra om Jesus" brister det även för frun, medan vi lyssnar och gråter så börjar dottern dansa - bättre än så här kan det nästan inte bli! Otroligt vad musiken kan kommunicera, här ligger nog fotot i lä ;-)

 
Leica M8, Color-Skopar 28mm f3,5 Obeskuren, några minuter senare  :-)


Jag kan inte lägga ut några spår än, och jag tänker inte länka till någon promo-sajt - men jag bjuder på en av Rickard Erikssons bilder från inspelningen ;-)
Postat 2009-06-12 08:59 | Läst 2716 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Pimp my Leica #3


Leica M8 med Voigtländer Color-Skopar 28mm f3,5 - ett verkligt kompakt objektiv - och skarpt!

D
et finns vissa tillbehör som definitivt gör fotograferandet enklare - även med en så fulländat kamera som Leica M8 ;-)



1. Tom Abrahamsons klassiska "softrelease" gör avtrycket mjukare och man kan tillåta sig lite längre slutartider. Tricket är att trycka av med fingret och inte med fingertoppen, som vid precisionsskytte.



2. Tim Isaacs "Thumbs up" som, speciellt på M8:an som saknar frammatingsarm, ger skönt stöd åt tummen. Men den funkar lika bra på en analog Leica. Aldrig har kameran suttit så stadigt i handen, inte ens med ett "M-grip".



3. Leicas "Camera Protector", dvs en halv beredskapsväska framtagen speciellt för M8:an som förutom skydd för bottenplatta och sidor även förbättrar greppet avsevärt. Lite opraktisk när man skall byta batteri eller ta ut minneskortet och med lite "töntig" amatör look ;-) Men - praktisk när man släpar med sig kameran precis överallt i alla möjliga miljöer. Och som sagt - greppet blir skönare, spec. med "Thumbs up" som gör ett fullstort "front grepp" onödigt.

Postat 2009-06-12 01:33 | Läst 5717 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Jag kunde inte komma till Ellens så jag tog en promenad...


Leica M8, Color-Skopar 28/3,5 Obeskuret från kamerans JPG - samtliga bilder.

J
ag kunde inte vara ledig från jobbet idag, så jag missade sista fotofikat på Ellens. Jag tröstade mig med en kvällspromenad vid järnvägsstationen. Om den nu ens kan kallas så - den är ett stopp på Lännakattens smalspåriga museijärnväg. Och där står ofta några "underhållståg" inne, alla stadda i olika grader av vackert förfrall :-)









Postat 2009-06-11 01:00 | Läst 3997 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera