Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

65 år sedan Auschwitz befriades och jag måste konstatera att motstånd alltid lönar sig!


Från omslaget av "Judiskt motstånd under andra världskriget"' - hjälm från Warszawa upproret

Idag, 27:e januari, är det på dagen 65 år sedan koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau befriades av den sovjetiska Röda armen och den tyska nazismen fasor började uppdagas.

Jag läser just nu boken "Judiskt motstånd under andra världskriget" av Bo Knarrström (ISBN 978-91-85633-07-2) som mycke grundligt och gripande kartlägger det judiska motståndet i europa under kriget. Mest känt är nog det heroiska upproret i Warszawas Ghetto. Även upproret i Sobibor tillhör de mer kända händelserna.

Men mest framgångsrikt var nog bröderna Bielskis motstånd. Deras partisangrupp bestod av främst stridande men även av äldre, kvinnor och barn. Över 1200 individer överlevde genom deras försorg kriget. Detta måste vara ett av andra världskrigets absoluta stordåd!
Deras berättelse har nyligen blivit film med Daniel Craig i huvudrollen som Tuvia Bielski (eng. titel Defiance).

Men det är och mycket beklämmande att läsa om hur judiska partisaner och civila som lyckats överleva förintelsen efter kriget mördades i progromer, framför allt i Polen. Och hur många partisaner och motståndsmän som lyckades ta sig till Israel sedan stupade under frihetskriget 1948.

Jag tror att förståelsen av det judiska motståndet är nödvändig för att förstå det judiska folkets kamp för en egen stat - och deras syn på rätten att få försvara sig. Staten Israel är född ur ett ofantligt lidande och existerar än i dag under hotet från länder som helt vill förinta den. Antisemetismen är idag starkare i Europa än någon gång sedan 1945.

Vi får ALDRIG GLÖMMA!


En av de mycket få bildern på det judiska motståndet - ZOB-partisaner i Warszawas Ghetto.

Ps.
Länkar till mina tidigare inlägg på minnesdagen över förintelsens offer:
http://www.fotosidan.se/blogs/photo/27474.htm
http://www.fotosidan.se/blogs/photo/14859.htm
Och om mina egna erfarenheter av antisemitism i dagens Europa:
http://www.fotosidan.se/blogs/photo/12707.htm

- Edit -
Som ett förtydligande och som respons på kommentarerna nedan vill jag citera Bo Knarrström i "Judiskt motstånd under andra världskriget" sid 15:



Jag menar inte att förintelsen ger Israel ett moraliskt carte blanche att bete sig hur som helst. Men - det går aldrig att lösa en konflikt om man inte förstår psykologin bakom den. Och en del av förklaringen till Israels agerande idag finner vi i citatet ovan.
Det finns nästan inget så tragiskt som att bevittna hur överlevande från förintelsen tvingas begrava sina barn och barnbarn som fallit offer för terror - av den enda anledningen att de är judar.
Och jag har själv hört hur fullt "normala" (och tom svenska) palestinaaktivister på fullt allvar menar att judiska barn är legitima mål  - därför att de kan växa upp och bli isreliska soldater...

Vi får aldrig glömma!!

Postat 2010-01-27 23:54 | Läst 7903 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Bara ett litet ord om Leica (från en som borde veta ;-)


Leica M9, Tele-Elmar 135/4 Självporträtt

"Shooting with a LEICA is like a long tender kiss, like firing an automatic pistol, like an hour on the analyist's couch."

Sagt av Henri Cartier-Bresson, och jag är böjd att hålla med honom. Att sedan en och anna läser in lite övertoner - det får man nog leva med ;-)
 


Källa - Photoquotes.com

Postat 2010-01-27 08:43 | Läst 7886 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Varför räcker det inte med bara (bra;-) bilder i en fotoblogg?

Leica M8, Voigtländer Ultron 28/2

Varför blir inte blogginlägg utan text eller med mycket lite text lika mycket lästa eller kommenterade - som inlägg med mera text?

Så är det i alla fall i min blogg och jag tycker mig kunna utläsa samm trend hos de andra fotobloggarna här på Fotosidan.

Kanske är det för att det redan visas så många bilder i kommunityt och redskapen för bilddiskussion finns i gränssnittet?

Eller är det så att en blogg kräver ord?

Postat 2010-01-26 07:50 | Läst 9031 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Söndag - livspusslets lättaste eller svåraste dag?


Leica M8, Summicron 50/2

Söndagen borde vara dagen då nästan inget händer, men nu blir det sällan så...
Min söndag blev kortfattat så här:
 Gå och lägga sig ca 03.00 på söndagsmorgonen ;-)
 Vakna (något sånär utsövd) - frukost - försöka somna om...
 Kyrkan (utan resten av familjen idag - har mina föräldra på besök ;-)
 Hoppa över kyrkfikat
 Fotografera nya läkarteamet som skall till Haiti
 ICA Maxi - maskindiskmedel, A-fil, frukt och 85% choklad :-)
 Söndagsmiddag/lunch - äta för mycket...
 Kaffe och efterätt :-|
 Fixa bilder (läkarteamet) i PS och maila över dessa till en tidning
 Promenad och pulkaåkning så länge ljuset varar :-(
 Kollla olja, spolarvätska mm på bilen
 Fixa lite praktiska saker - som tex att spika upp ny utetermometer
 Eftermiddagsfika
 Läsa några kapitel (ur två olika böcker ;-)
 Låta dottern använda datorn :-O
 Köra min mor till närakuten och jourapoteket
 Handla några (foto) saker på nätet
 Natta dottern
 Kvällsfika
 Inte att förglömma - under dagen ett antal telsamtal och SMS
 Missa 22-nyheterna på 4:an
 Kolla mail, nyheter och bloggar - Explorer kraschar :-(
 Tanka över minneskorten, photoshoppa och blogga
Oups - en ny dag och dags att gå och lägga sig...

Och den egentliga "vilodagen" är nog lördagen - då händer inte lika mycket!

Postat 2010-01-25 00:12 | Läst 5208 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

EVIL cameras - Leica vs the rest?


Olympus PEN EP-2 med extra EVF

EVIL - Electronic Viewfinder Interchangeable Lenses - är ett koncept som kommit för att stanna. Panasonic var först ut, tätt följda av Olympus, båda i det sk Fourthirds-formatet. Sedan kom Ricoh med sin GXR - som även är en helt ny typ av multiformatskamera. EVIL-konceptet innebär att spegeln i DSLR har rationaliserats bort till förmån för live view-skärmsökare. Detta ger system-kamerans alla fördelar men i en kompaktkameras smidiga kropp, vilket mätsökarkamerorna och då spec Leica M, tidigare varit ensamma om.


Direct-view-meny funktionen på Ricoh GXR

Nu har den elektroniska sökaren många fördelar, som tex Ricoh GXRs "Direct" läge som lägger de viktigatse inställningarna över bilden - snabbt och intuitivt! Och om man saknar en sökare i ögonhöjd så kan vissa kameror, som Olympus PEN EP-1 och 2, Panasonic GF1 samt Ricoh GXR, utrustas med en EVF - Electronic View Finder - i tillbehörsskon. Men man kan även använda en vanlig optiskt tillbehörssökare av klassiskt snitt - men då får man ingen iformation i denna utan får tex lita på autofokusen helt i blindo.


Leica X1 - har nästan allt utom utbytbar optik...

Vissa tillverkare, som tex Leica och Sigma, har hittills valt bort EVIL konceptet till förmån för digi-kompakter med live view-skärmsökare och optisk sökare i tillbehösskon som tillval, dvs ingen extern EVF som tillbehör. Frågan är hur en kamera som Leica X1 står sig i konkurrensen från EVIL kamerorna - kanske kommer det en X2:a inom kort med någon form av fattning för utbytbar optik? Och kanske till och med med en extern EVF?


Leica M9 och M8 - arvtagare till Leica M3 i direkt nedstigande led ;-)

Men det är när man kommer till Leicas digitala mätsökarkameror - M8 & M9 - som allt ställs på sin spets. De saknar helt möjligheten att använda bildskärmen som sökare - men är helt utlämnad till den optiska sökaren. Nu har den fungerat bra sedan 1950-talet, men frågan är om den är tillräcklig idag, spec i en kamera för närmare 60.000 Kr. Och det när live view blivit standard även på mycket billiga DSLR-kameror, och EVIL kamerorna naggar mätsökarsegmentet i kanten.

Bengt tar upp detta i sin senaste bloggpost där han hänvisar till fotografen Michael Reichmanns bebattartikel på The Luminous Landscape. Michael argumenterar för ett paradigmskifte i Leica M-filosfin på ett antal punkter. Bla tycker han att Leica borde överge mätsökaren till förmån för live wiew samt något autofukssystem som kan kompletteras med optisk sökare vid behov, á la Leica X1 och EVIL-kusinerna.


Ricoh GXR med extra EVF

Efter att ha fotograferat en hel del med både mina M-kameror och EVF/EVIL-kameror parallelt så kan jag för egen del konstatera följande saker:
1. Leicas glasklara, snabbfokuserade, optiska sökare som är kombinerad med en mätsökare - är överlägsen alla andra former av sökare - såväl optiska som elektroniska!
2. EVF-tillbehössökarna är ganska svåra att använda och gör sällan motivet rättvisa.
3. Live view skärmsökarn är oftast bättre och fungerar utmärkt som komplement till ett annat sökarsystem, Leicas framtida M-kameror borde kunna utrustas med det.
4. Sk "kontrastautofukus" är långsamt, på Leicas X1 men även på samtliga EVIL-kameror, den manuella mätsökaren är betydligt snabbare - inte minst i svag belysning.

Så snälla Leica - behåll mätsökaren - den är en del av M-kamerans själ och sökarnas "Rolls Royce". Men utvecka gärna elektroniken, live view och CMOS-sensorer är inte fel ;-)


Ricoh GXR med en optisk Leicasökare från 50-talet ;-)

Och varför inte kombinera teknikerna? Tänk er en optisk sökare som har all information som finns i en EVF "inspeglad"? Borde vara fullt genomförbart idag, jag tänker bla på möjligheten att ändra rutnät mm i bla Nikons DSLR-sökare.

Jag tror att framtiden för mätsökarkameran ligger i att integrera den nya tekniken i konceptet - inte i att överge det!

Postat 2010-01-23 23:14 | Läst 13789 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 5 Nästa