Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Ibland vaknar jag mitt i natten...


Ricoh GXR + 28/2,5 Uppsala -10.

K
anske av att en dröm dröjer sig kvar, eller bara för att gå på toaletten. När sömnen inte vill komma åter går jag ofta upp till datorn, läser nyheter, kollar i bildarkivet - drar igång PhotoShop.


Nikon F4s + 35/1,4 Manilla -90.

Bilderna får mig att minnas och reflektera, då och då be en bön för männikor jag mött, ibland i stor nöd, men som jag nu inte vet om de är lyckliga eller sorgsna, levande eller döda. Men jag glömer dem aldrig...


Leica M2 + 35/1,4 Malmö -86.

Bildarkivet är som en väldig, levande, dagbok som förmår att väcka minnen och känslor. Lite som att få leva sitt liv en gång till - en liten bit i taget.


Nikon F4s + 20/2,8 Moskva -88.

Reflektera över människor, möten, platser, relationer och beslut. Vad som kunde ha blivit, men aldrig blev - och vad som faktiskt hände.


Rolleiflex 6001 + 80/2,8. Skanör -95.

Och jag är nöjd, förunderligt nöjd med livet :-)

Postat 2010-11-21 04:20 | Läst 9140 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Det är kallt i Sverige just nu - på flera olika sätt...


Ricoh GXR + A12 28mm @1600 ISO 1/1000 sek f2,5 Jag passerar en gräns varje morgon på väg till jobbet.

O
ch då tänker jag inte bara på vädret...

Men tillsammans kan vi göra det lite varmare, ett exempel:

Den 23 november, med start kl 14.00 på Mynttorget utanför riksdagen, hålls en manifestation till förmån för de kristna irakierna som tvångsutvisas från Sverige, trots de svåra förföljelser som råder i Irak. Initiativtagare till manifestationen är SEA (Svenska Evangeliska Alliansen) och representanter från flera olika sammanhang och samfund kommer att tala.

Och du kan alltid skriva under namninsamlingen till förmån för de kristna irakierna, namnlistan kommer att överlämnas till regirengen i samband med manifestationen - skriv på här (Världen Idag) eller här (DAGEN)!

Postat 2010-11-18 23:44 | Läst 7035 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Min vän har gett ut en fotobok - och den är BRA!!!


Ricoh GXR med 28/2,5 Robin och hans bok :-)

M
in vän, kollega och "DOGMA-broder" Robin har gett ut en fotobok med underbara gatubilder från hans fyra år i Kolkata (Kalkutta) i Indien. Det är vackra, levande, välkomponerade och mycket "nära" gatubulder. Man bjuds med på promenader längs stadens gator, bland rika och fattiga, in i hem och arbetsplatser. När man lägger ifrån sig boken är det som om man rent fysiskt följt med den stillsamme flanörfotografen på en upptäcksfärd i den färgglada och besynnerligt vackra staden. Det är bara luktintrycken och smutsen under skorna som fattas!

 

Boken heter "Kolkata - bilder från en annan värld" med ISBN-nr: 978-91-979077-0-5 och den går bla att beställa direkt från fotografen.

Läs mer om Robin och boken samt se fler bilder här!

Postat 2010-11-18 07:30 | Läst 6226 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Stoppa alla utvisningar till Irak nu! Och låt inte historen få upprepa sig!


Leicaflex SL2 + PA Curtagon 35/4 Auswitch - 1000-tals människor dog under förintelsen efter att Sverige nekat dem asyl och i många fall utviasat dem - tillbaks till Tyskland!

L
äser med stor lätnad att avvisningen av ett antal irakiska fkyktingar stoppats - om än temporärt. Men det krävdes ett ingripande från Europadomstolen för att stoppa Immigrationsverkets zelotiska ämbetsutövande. Ser man det hela i ett historiskt perspektiv så blir det hela lite kusligt. Jag citerar Wikipedias artikel om den svenska utlänningslagen:

"1927 års utlänningslag – Sveriges första – fastställde en restriktiv politik som växt fram redan under första världskriget och som speglade de stämningar av exkluderande nationalism som då rådde. Den modifierades 1937 för att förhindra en stor judisk invandring från Tyskland till Sverige. Året efter försvårades flyktingarnas ankomst genom en ny kungörelse, samt att Sverige tillsammans med Schweiz krävde att ett J stämplades i de tyska judarnas pass, vilket gjorde att oönskade lättare kunde nekas inresa.

I Kristallnattens spår lättades restriktionerna och framöver tilläts vissa flyktingkvoter passera gränsen. Man ville ha öppenheter för andra flyktvågor som kunde tänkas komma i ett annalkande krig som var allt svårare att undvika. Fram till hösten 1941 hade man restriktiva flyktingregler som inte gällde finska krigsbarn. Ett antal hundra till ett par tusen judar släpptes dock in, vissa för vidare transport till utlandet med mellanlandning i Sverige. Visumtvång gällde för alla ickenordiska medborgare efter andra världskrigets utbrott i september 1939. När Sverige väl började diskutera öppnare införingsregler fr.o.m. hösten 1941, var tyskarna inte längre intresserade av att tillåta judisk utvandring... "

Att det nu pågår en etnisk rensning i Irak riktad mot den kristna minoriteten råder det inget tvivel om, jag citerar ett uttalande från "Al-Qaida" i Irak:

"Alla kristna centra, organisationer och institutioner, ledare och troende, är legitima mål för mujahedin närhelst de kommer åt dem... "

Vidare säger Cecilia Wikström, som sitter i rättsliga utskottet i Europaparlamentet och som arbetar med flyktingfrågor i Europaparlamentet, följande:

"Utvisningen av kristna irakier är ett brott mot Europakonventionen. Här trotsar vi en hel domstol och jag kan för mitt liv inte förstå varför. De flesta länder i Europa följer Europadomstolens uppmaning men inte Sverige...

Jag vet vad som väntar de kristna irakierna när de kommer tillbaka. Systematisk förföljelse, de kommer fördrivas från sina hem, de kommer inte få jobb, det är en stigmatisering vi inte kan drömma om. Det folk inte fattar är att där kan deras religion kosta dem livet."

Då sade vi att den judiska minoritet inte skulle särbehandlas på bekostnad av andra flyktinggrupper, trots att de förföljdes brutalt just för sin tro och sin etniska bakgrund. Istället blev det en negativ särbehandling av de judiska asylsökande. Och nu kan man höra exakt samma argument om den kristna minoriteten ifrån Irak.
Snälla Sverige - låt inte historien upprepa sig!

--- Edit ---

Tack till alla som kommenterat!
Men - jag blir lite nedslagen av tonen och språket i vissa kommentarer, en sådan oförståelse och brist på empati inför andras lidande är mycket sorglig.

Postat 2010-11-17 17:22 | Läst 4869 ggr. | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

Ricoh GXR med nya A12 modulen - 28mm f2,5 (jag har börjat testen och den imponerar :-)


Ricoh GXR med A12 modulen 28mm f2,5 och den elektroniskasökaren VF-2.

H
ar precis fått låna Ricohs nya A12 modul till GXR - dvs den nya "glugg-modulen" med APS-C sensor och motsvarande 28mm brännvidd. Den är kompakt, hyffsat ljusstark med f2,5 som största bländare och skarp. Ljust det - skarp!


Ricoh GXR + A12 modulen 28mm f2,5 @200 ISO 1/230 sek och f2,5 - koverterad från DNG (RAW).

Ett problem med att testa kameror och objektiv i november är ljuset. Att hitta ett spännande och samtidigt "pedagogiskt" motiv och hinna fotografera det innan det blir mörkt igen ;-) Den här gången fick det bli Biologiska Museet i Wasaparken i Uppsala (de har aktiviteter för resten av familjen och ett bra fik där man kan återhämta sig efteråt).


Ricoh GXR med optisksökare - på bilden är kameran påslagen - vid avstängnig drar optiken ihop sig och blir kompaktare.

Det viktigaste för mig är nog till styvene och sist själva handhavandet - därför testade jag inte bara alla olika kameramoduler utan också passande optiska sökare.

Mer om testet på en sajt nära dig inom kort!

Postat 2010-11-16 08:41 | Läst 6811 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera