Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Leica Fotografie International nr4 - intervju med Anthony Suau



Jag vet inte hur många som läser LFI här i Sverige? Numera prenumererar jag, förr läste jag den alltid på biblioteket, har aldrig sett den i någon Pressbyrå.
Sett fram speciellt mot det här numret för att det innehåller en intervju med Anthony Suau som vann World Press Photo Award i år. Såklart visar de även bilder från hans vinnade reportage om den ekonomiska krisen i USA, som ursprungligen publicerades i TIME.
Han arbetar analogt med Leica M6, hans svar i intervjun väcker en massa tankar...

Inlagt 2009-05-21 00:43 | Läst 5326 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Utan din blogg skulle jag inte ens veta (eller tro) att någon numer körde analog Leica! Men jag förutspår den analoga teknikens död med den nuvarande generationen av old-boys-fotografer :-)

I alla fall, kan du återge några av de väckta tankarna? :-)
Svar från Johan Ericson 2009-05-21 07:45
Jag hoppas du har fel ;-)

Och jag återkommer nog med en bloggpost om Anthony Suau. Måste fundera (smälta) lite först och leta mer på nätet, för jag kan nog inte, inte minst pga copyrightskäl återgå LFI's intervju rakt av....

Mvh
/johan e
Jag prenumererar också så den ligger väl och väntar i brevlådan på min hemkomst. En högtidsstund är att vänta vid hemkomsten alltså =)
Kan man verkligen tro att den analoga fototekniken har någon framtid? Mej personligen spelar det ingen roll. Men det finns ju inget man kan göra med analog teknik som det inte är enklare att göra digitalt.
Ernst Göran, något man kan göra med analog teknik som man inte kan göra med digital är att ta analoga bilder ;).

Digitalt i all ära, men söker man det uttryck man tex får från en analog svartvit film så blir det överlägset med just film.

Om man dessutom inte har krav på ögonblickliga leveranser av sina bilder och gillar hantverket runt de analoga printarna förstår jag inte riktigt varför man skulle bli digital?

Sedan är det ett faktum att en välgjord mörkrumskopia från ett analogt negativ kvalitetsmässigt är ganska svårslaget. Ett tips är att kolla utställningen på Moderna om man har möjlighet, bara analoga printar och härliga gråskalor, teckning i låg och högdagrar och fina tonövergångar ;).

Dessutom om man gillar storformat finns inga digitala alternativ. Och om man som i mitt fall jobbar en hel del med mellanformat skulle jag få punga ut med åtskilliga tusenlappar för att få ett resultat som närmar sig det jag får med film för en bråkdel av kostnaden.

Nu var inte mitt syfte att dra igång någon analog vs digital diskussion här på Johans blogg, jag blir bara så trött på alla som "anser sig veta bättre" varje gång detta kommer upp.

Personligen är jag övertygad om att det i slutändan är efter sina bilder man blir bedömd, och knappast huruvida de tagits med en analog eller digital utrustning.
-affe

Ps. LFI är den enda blaskan som fortfarande håller måttet tycker jag: jag slängde flera årgångar foto och en massa Kamera & Bild här om dagen då jag tycker att de mest liknar publikationerna från Canon och Nikon m.fl. som man kan hämta gratis på fotobutiken.