Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Leica kan om de verkligen vill - presenterar 8 nya (film-) objektiv!



Leica har precis presenterat åtta nya objektiv - för 35mm filmkameror - dvs film som på bio ;-)

Serien heter Summilux-C och har sk "cine" eller "PL-fattning" som de flesta 35mm (cinematography) filmkameror och deras digitala syskon använder.

Snordyra objektiv helt säkert tillverkade i en liten serie, ca 1,3 mille för alla åtta. Den typiske köparen är nog ett uthyrningsbolag som tillhandahåller utrustning åt produktionsbolgen. De är väldigt få bolag utanför de största filmstudiorna som håller sig med egen utrustning i den här prisklassen. 

Detta är en marknad som idag domineras av Zeiss, intressant att Leica bedömer det som ekonomiskt lönsamt att börja slå sig in på den. Min fråga blir om det inte vore mindre riskabelt med en riktig "MicroFourThirds" satsning, en digital R-serie med AF eller rentav fler (smidigare och billigare) M-objektiv?
Eller vill man helt enkelt hämnas på Zeiss för att de tillverkar objektiv med M-bajonett och därmed tar en bit av Leicas marknad?
Vem kan ge oss en ordentlig analys och lite "inside information"?

Källor:
Kamera & Bild
Föreningen Sveriges Filmfotografer
Fdtimes.com

Inlagt 2010-04-20 21:04 | Läst 6235 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det tycks som att Leica söker sig till produkter med enorma marginaler. 21/1,4 ; 24/1,4 och 50/0,95 är exempel på det.

Även om volymerna är små är antagligen förtjänsten per styck enorm på dessa gluggar. Jag tror nog att Leica riskerar mindre med dessa objektiv där det mest handlar om att göra bra ifrån sig optiskt och mekaniskt, något som Leica kan, än med mellanformataren där utvecklingskostnaderna är höga, konkurrensen hård och produktcyklerna korta.

Frågan är om ägare till micro-fourthirdskameror skulle vara beredda att betala för riktigt dyra objektiv. Summaritserien gav knappast Leica nya kunder.
1,3 miljoner för 8 st objektiv. Alltså kostar objektiven i snitt 162.500 kr/styck. Det finns Canon EF-objektiv som närmar sig den prisklassen…