Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Leica M8 - varför jag inte köpte en och varför jag nu ångrar mig ;-)


Leica M8 Summicron ASPH 35/2 Bilden är kamerans JPG, obeskuren men skärpt i PS

O
K, Leica M8 är på många sätt en fantastisk kamera. Är man bara medveten om dess begränsningar så är den en värdig digital fortsättning på Leicas serie av banbtytande småbildskameror som itroducerades redan på 20-talet - snart 100 år sedan!

Men som sagt - det finns begränsningar, där M8:an kommer till korta, jämtemot sina analoga föregångare men även till viss del mot sina digitala konkurrenter:

1. IR-känsligheten. Det tunna IR-filtret framför CCD:n gör att det krävs ett IR-filter framför objektivet. Men även att objektivet är kodat, så att kamerans mjukvara kan elimenera ev färgavikelser i spec vidvinkelobjektivens vinjettering. Dvs nya eller kod-konverterade Leica-objektiv är det som gäller. Zeiss eller Voigtländer objektiv går inte att konvertera, men kan "fusk-kodas" med en vanlig tuschpenna ;-) En fabriks kodning av Leica-originalobjektiv kostar ca 800 Kr /st.
Exempel på IR-stick i bilden ovan, prästens kläder är svarta men får en lila ton av reflekterat IR-ljus med M8:an.Leica M8 Summicron ASPH 35/2 Bilden är kamerans JPG, obeskuren men skärpt i PS.

2. Slutarljudet. Leica klassiska gummiridå-slutare tillhör marknadens tystaste. Men M8:an har en metallridå-slutare hämtad från Leicas SLR R9 som dessutom spänns av en inbyggd motor. Och den låter som en SLR, minus spegelljudet, dvs ett distinkt "exponeringsljud" som omgivningen direkt identifierar som ljust ett kameraljud. Öken när man inte vill märkas eller störa i känsliga situationer. Nu finns det två lösningar:
A. Senaste "firmwaren" innehåller en inställning som gör att slutaren spänns först när man släpper avtrycket. Kan vara till hjälp i vissa situationer, men inte i alla - som i bliden ovan.
B. Uppgradera slutaren till M8.2 standard. Betydligt tystare och mera "M-aktig". Snabbaste tid blir 1/4000 sek istället för 1/8000 sek. Ett enkelt offer, värre är priset - ca 12 000 Kr! Kanske lika bra att köpa en M8:2 med en gång?


Leica M8 Summicron ASPH 35/2 Bilden är kamerans JPG, obeskuren men skärpt i PS .

3. Sökarramarna. Alla objektiv "zoomar" under fokuseringen, "vidvikligast" vid oändlighet för att bli mest "tele" vid närgränsen. Inget problem med en SLR men med en genomsiktssökare som skall vara exakt och dessutom automatiskt kompenserar för parallax så är situationen delikat. Leicas lösning har alltid varit att låta ramens insida motsvara utsnittet vid objektivens närgräns 0,7m, ramens utsida utsnittet vid ca 2m och oändlighets-läget en bit utanför ramen (se illustrationen nedan). Dvs man får ofta med lite för mycket, vilket man på en analog kamera sällan noterar, och man kan ju alltid beskära bilden i efterhand.

Illustrationen i faksimil från en Leica-hanbok från 80-talet: "Leica M"

Och att få med för mycket är ju bättre än att få med för lite - om man nu måste välja ;-) Problemet är att man slutar lita på ramen, spec som att bilden oftast blir lite "mer" i överkant, och börjar tänka sig en "osynlig ram" baserad på vad man kan se på skärmen direkt efter exponering. Men vilket ofta leder till misstag och omtagningar. Bilden nedan ett exempel där jag kompenserat för för mycket "luft" i bilden ovanför ramen - med resultat att jag beskurit lite för tajt i överkant. Ok -  inte hela världen, bättra att köra på ramarna och beskära bilden i datorn - men för mig som "DOGMA" fotograf går ju inte det (mer om det nedan ;-)
Och Leica har uppmärksammat problemet och låtit sökar-ramarna i M8.2 anpassas för ca 4m - vilket verkar vara en mera lyckad kompromiss.
Dessutom kan man byta ut sökar-ramarna i M8:an mot M8.2:ans - för ca
12 000 Kr! Sa jag något om att det var billigare att köpa en M8.2 direkt? ;-)


Leica M8 Summicron ASPH 35/2 "Framkallad" från DNG, obeskuren men skärpt i PS

4. Det finns en uppgradering till från M8.2 - skyddsglaset för skärmen ;-) Det är ganska utsatt, så för ca 12 000 Kr får man ett nytt i repsäkert glas.
Det blir ca 36 000 Kr för att uppgradera en M8 till M8.2, fast då har ju M8.2 dessutom "S-läget" på tidsratten och svart "Leica logga" - samt inte att förakta: vulcanit och svart lack - om så önskas ;-)


Leica M8 Super-Wide Heliar 15/4,5 Bilden är kamerans JPG @1250 ISO, obeskuren, skärpt i PS

Så till mitt personliga dilemma: om jag  investerar i en M8:a så vill jag ju såklart använda den som "DOGMA" kamera och avge mitt "löfte" med den som bas. Vilket blir svårt om jag tvingas beskära bilderna pga av att sökaren visar fel - hela idén faller liksom ;-)

Och börjar jag uppgradera, tex slutaren + sökaren så kostar det mig ca
24 000 Kr. Dvs om jag ger 30 000 Kr för M8 + 24 000Kr så landar jag farligt nära priset för en M8.2 - 54 000 mot 57 000 kr.

I USA så går Leica ut med en uppgraderings rabatt, man får både slutare, sökare samt skärmglaset bytt för motsvarande ca 10 000 Kr. Kanske kommer samma erbjudande till Europa?

Smartast är nog att köpa en M8:a så billigt det går och avvakta uppgraderingslampanjer, för kampanjer kommer ju nästan som en "naturlag". Men den här gången "missade jag tåget", frågan är när nästa går?

För Leican är fantastisk kamera, för extraordinära situationer och som levererar mycket speciella bilder - som bilden ovan!

Inlagt 2009-05-10 21:44 | Läst 8580 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det var en noggrann och utförlig rapport. Intressant.
Det där med IR-känsligheten skulle JAG nog kalla mer än ett 'stick'.
Mvh
Pa
Svar från Johan Ericson 2009-05-11 00:06
Tack :-)
Just i denna bilden är det nog mera ett "stick" - jag har bilder där svarta kläder blir "klar lila". Men valde att visa en "lagom" bild, jag hat ju trots allt plåtat utan IR-filter mot bättre vetande ;-)
/johan e
Ja den sista bilden är verkligen speciell. Speciellt vacker.
Svar från Johan Ericson 2009-05-11 00:09
Tack :-))
Det var verkligen speciell stämning i Gravkyrkan då bilden togs i under "Den heliga eldens mässa" på den Ortodoxa Påskaftonen. Återkommer till den händelsen i en kommande bloggpost!
/johan e
Tack, nu vet jag att jag inte behöver varken M8 eller M8:2 ;)
Svar från Johan Ericson 2009-05-11 00:11
Det var ju tråkigt ;-)
Jag har inte skrivit texten för att avskräcka någon, vill bara redogöra så ärligt som möjligt för kamerans för och nackdelar...
Och själv är jag nog ganska såld :-) Det här med "passion" är lite ologiskt ;-)
/johan e
Jag provade att lägga in en särskild kameraprofil i Capture One som tog bort lilasticket. Fungerade fint, men det kanske finns lägen då den gör svart där det ska vara lila. Har dock inte hört någon som haft det problemet.

Jag har ett visst sug efter en M-Leica. Men när jag rationell inser jag att min Canon Eos 5D mark II räcker väldigt långt. I skärmsökarläge är den tystare än M8 och nästan i klass med M8.2.

En dag kommer jag nog köpa en digital Leica-M, men det dröjer nog något år.
Svar från Johan Ericson 2009-05-11 00:18
Hmmm... intressant, men "kodning" + IR-filter är nog min grej. Jag vill kunna ta kamerans JPG och använda den rakt av. Tycker det är ett självklart krav på en modern kamera. Sen blir det ju alltid bättre om man tar sig tiden och "framkallar" från RAW-formatet...

Fotografen som var med mig använde 5D mkII och de var helt klart tystare än M8:an! Men även han gillade M8:an - så mycket att han köpte en :-)

Och jag måste nog ha en digital-M, det är nog bara att "gilla läget". Att gå tillbaks till Canon eller Nikon känns så fel, har sålt av två tunga utrustningar de senaste åren. Och jag har alldeles för mycket Leica-glas liggande...

Men M8:an borde inte kosta över 20 000 Kr med tanke på vad man får och vad uppgraderingarn akostar samt inte minst vad andrahandsvärdet kan tänkas bli så fort M9:an dyker upp ;-)
/johan e
Jag kommer nog också en vacker dag att köpa en digital Leica-M.
Har varit och är ännu grymt sugen.

Men, vad avgjorde att du avstod att köpa??
Jag uppfattade det som att du redan hade köpt M8.
Svar från Johan Ericson 2009-05-11 00:23
Japp, sugen är ordet ;-)

Jag bokade en "jubileums" M8:a för 30 000 från Nordisk Fotoimport via YFO. Fick låna deras demo-kamera i väntan på leverans. Det var den som var med mig i Israel. Fick kalla fötter pga av uppgraderings behovet och de kostnaderna. Men fotografen som var med mig föll för M8:an - så han tog över mitt ex när vi kom hem.

Och nu ångrar jag mig en smula ;-)

Förhoppningsvis går det fler tåg - snart!
/johan e
Om man skall sammanfatta det hela, så verkar det vara en bit kvar för Leica innnan det finns en digital M Leica!
Mao som funkar lika bra som en analog M Leica!
Och dessa extra fix med extra kostnader på en M 8, som för mig bara säger: "Den digitala M Leican är inte klar än!"

Det kanske är en annan sensor som är hela lösningen!?
En sensor som fungerar mer som film, som klarar av det kortare avståndet mellan objektiv och film/sensor på en mätsökarkamera typ M Leica?

Men tills dess, så fotar jag med en analog M Leica, och låtsas att min Canon G10 är digital M Leica! :)
/B
Förstår inte vad Bengt menar.

Leica M8.2 tycker jag har alla fördelar från en analog M förutom batteriberoendet och bildkvaliteten är högre, särskilt vid höga ISO.

Nya objektiv som Super-Elmar-M 18/3,8 är konstruerade med längre avstånd till sensorn än äldre optik. Men det går ju att sätta på äldre optik, jag tror kvaliteten ändå bli bättre många gånger än med film även om det kan uppstå lite vinjettering.

M9:an kommer antagligen att få M8:an att kännas gammal. Men M8:an är bra och hittar man en billig är det värt att kosta på slutaruppgradering.

Min 5D mark II är en mer effektiv bildmaskin, men det vore läckert att ha med en M8 med 28/2,8 varje dag som dagbokskamera. Det har min kompis och det är säkert en av världens mest slitna M8:or. 5D:n är ju lite stor att hela tiden ha på sig även om jag bara har en 35:a påmonterad.
Tack för utförlig analys!

Jag tror jag håller mig till min GRDII än så länge. Det är hittils den kompakt som enklast omvandlas till mätsökarkamera, enligt min mening. Dess enda minus är det förskräckliga oljudet när man knäpper på och av den.
/Vincent
Magnus, allt är en smaksak! Å tur e väl det! ;)
M8:an känns säkert bra och funkar bra för somliga...
Jag har inte kommit dit än! ;)

Eller som Alex Webb i Magnum säger varför han fortfarande kör med en analog M Leica:"Ett av de största hindren är att det inte finns någon fullformats mätsökarkamera"

Men det går nog att ta skarpa kort med en M8, det har jag aldrig tvivlat på!
Men jag tror att det går att ta hyffsat skarpa kort med en Canon G10 också, (å till ett lägre pris), så den får duga för mig så länge det inte finns en digitalkamera liknande M Leica med sensor i 24x36! :)
Bengt: Visst vore det perfekt med en digital Leica m med småbildsensor. Den väntar jag på. Vill främst ha ännu bättre brusegenskaper.
Magnus: Man skulle ju kunna tänka sig en slags hybrid, om nu nå'n tillverkare vill tänka så! :)
Mao göra en fullformatmätsökare för SLR-objektiv, tillsvidare! :)