Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Leica Pocket Book - ett måste för varje sann Leica aficionado!


7:e upplagan från Hove Books som gick i konkurs nyligen, Steyning Photo Books har tagit över lager mm

Leica Pocket Book är ett måste om man är intresserad av och /eller köper begagnde Leica-prylar. Den är nog det närmaste en "Leica-bibel" man kan komma, och något som man alltid bör ha med sig i fotoväskan ;-)Den behändiga lilla boken innehåller grundfakta om Leitz och Leicas samtliga småbildskameror, från UR-Leican till M7/R9 samt alla objektiv tom 2002. Med tabeller över serinummer för olika produktionsår, varianter och specialupplagor. Kort fakt aom kamerans/objektivets historia och prestande samt mycket använbara MTF-kurvor för all optik.Är man sugen på lite äldr Leitz/Leica-optik så är boken ovärderlig, för såklart vill man hitta kuldkornen i objektivfloran. Det är ju så att vissa "vintage-gluggar" onekligen presterar helt i klas med dagens Leica-M optik, medan sandra inte kommer i närheten av sina moderna syskon.Sedan är du ju bra att kunna kolla upp om loppisfyndet verkligen är en raritet eller en "vanlig" Leica. Eller om den svartlackade dyrgripen är från en svart originalserie eller om den bara är ett "ommålat" ex från den kromade normalproduktionen. För det är ju så att priset på en begagnad Leica ofta styrs mer av antalet tillverkade exemplar än tex skicket. Tex så är en risig Leica IIIG från 1970 värd mer än ett mint exemplar från 1957, osv.

Den kan beställas från bla Amazon.com och Adlibris.se

Inlagt 2010-01-31 16:07 | Läst 9894 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jag fick låna en före jul och beställde en direkt. Ovärderlig för alla Leicaägare.
Svar från Johan Ericson 2010-02-02 00:47
Japp, ovärderlig var ordet!
/johan e
Du har så rätt, det står mycket intressant om Leica i den, "7 Th Edition" är också extra omfångsrik, de tidigare årgångarna är betydligt lättare att bära med sej.

Köpte den första editionen "Leica Pocket Book" 1980 när den kom ut i England och i den har jag noterat alla Leica hus och objektiv jag ägt under åren.

Om man är intresserad av Leicas tillbehör och den internationella beg. prisbilden kan man köpa "Leica Accessory Guide" och "Leica International Price Guide" från samma förlag.
/Sten-Åke
Svar från Johan Ericson 2010-02-02 00:48
Tar med mig en äldre utgåva i bland - då den bättre rymms i inerfickan ;-)
/johan e
Köp aldrig ett objektiv utan att kolla MTF-kurvan först!

Nä, jag skämtar. Jag har försökt begripa MTF, men hittills inte lyckats. Svårt detta med foto! :-)
Svar från Johan Ericson 2010-02-02 00:51
MTF-kurvan kan var till vägledning ibland, men den innehåller såklart inte hela sanningen. Men principen är enkel - ju mera vågräta, och ju högre upp och helst så nära varandra de är - desto bättre är det ;-)
/johan e
Den boken har man bläddrat i otaliga gånger... Kanske för mycket till och med? Vill man se exemplariska MTF-kurvor för 35 mm/1,4 finns den asfäriska varianten från 1994 som även på full öppning är mycket bra. Används av någon anledning ofta med grovkorning film...Boken täcker även R-optik som numera är ett mycket prisvärt alternativ på t.ex. en digital SLR med stor sensor. 19 mm/2,8 är ett sånt exempel! Macrogluggen 60/2,8 är ett annat.
Svar från Johan Ericson 2010-02-02 00:54
Hade ett 19/2,8 R i många år, saknar det ibland...
Och det här med grovkornig film - många Leicaägare har aldrig sett hur bra deras optik är, det är nog därför de fnyser år ASPH-gluggarna ;-)
/johan e