Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Lite nya Leica rykten - Leica M8 mkII


Den 1:e oktober så höjs priset på Leica M8, från 42 500 till 47 500 Kr. Varför?
Jag har ställt den frågan till ett antal Leica representanter men även lusläst diverse forum, en kort sammanfattning av argumenten lyder:

1. Underleverantörerna har höjt sina priser.
2. Vissa komponenter är utbytta för att förbättra kameran.
3. Efterfrågan är stor så Leica tar bort sin "subvention" och tar ut det "riktiga" priset.
4. Leica tar chansen att förbättra sina vinstmarginaler.

Påstående 1 och 2 är vanligast bland just Leica representatnter, vilket leder fram till följande följdfråga:

Är de facto den prishöjda M8:an i själva verket en M8 mk II?

Leica förnekar intensivt att det är så - men antyder samtidigt att vissa komponenter är utbytta. Och att kameran blir bättre - främst pga en ny firmware som antagligen kommer att lanseras samtidigt med prishöjningen. Men är det bar en "mjukvaru" förbättring? Om så - varför talar vissa om man skall kunna skicka in sin kamera för uppgradering?

Vad skall man tro?

Inlagt 2007-09-27 09:47 | Läst 13247 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det gäller att hålla grytan kokande..! ;)
Men känner mig orolig för M Leica i den digitala världen.
Tror inte att tillräcklig många "uppskattar" den här dyra, något ofullkomliga kameran...
Tyvärr!
Och som inte verkar vara riktigt färdig..

Påminner om när Japanska kameratillverkare tog över på tidigt 1960-tal...igen..
Japanerna är redan på planen,
sedan länge, och NU kommer Leica...

Brukar jämföra "nya" Leica M8 med Epson RD-1s
http://www.robertwhite.co.uk/RD1spec.htm
Tyvärr så känns Epson intressantare...
(Säger jag som är Leica-freak...)

Så,
M Leicas "överlevnad" i den digitala världen,
om det inte redan är försent,
ligger nog i en billigare kamera, kanske enklare, som då kan bli intressant för ett större antal köpare/fotografer, som bla gillar mätsökare, samt har en del Leicaobjektiv.....
Och då ev i en prisbild på c:a 1500-1600:- SEK!?
Med det verkar inte som Leicas marknadsförare är inne på dessa tankegångar....

Så något ljus i tunneln, det skymtar i varje fall inte jag..
/B
Med tanke på alla barnsjukdomar som uppenbarats efter lanseringen, så borde de väl sänka priset istället för att höja det tycker man!

Håller med Bengan om att Epson RD-1s är intressantare, och billigare! Synd bara att de tog slut så fort! Får hoppas på att en RD-2s snart dyker upp på marknaden (säger jag som Leica-freak..)! :)
Snick snack. Har man väl använt en Leica M8 under skarpa förhållande och under en längre tid kommer man att uppsaktta den.

Den känns precis som en M7 att jobba med.

Kvalitetskänslan är den samma.

Brännviddsförlängningen är inget problem Summicron 28mm är ett utmärkt substitut för Summicron 35mm.

Skärpan piskar den som tex Canon 1Ds med samma pixelantal kan presera.

Ljudet är distinkt men inte störande. Det är en diskret kamera men på att annat sätt, kom över det.

Har man tidigare jobbat med att soppa film själv och välja gradering och karaktär på papper så är det naturligt att plåta i RAW läget. Något annat vore inte kameran värdigt. Klagar man på JPEG så kan man lika bra köpa en kompaktkamera.

IR-UV filter är inget stort problem med kodade linser så funkar det perfekt. Man har inte fler reflex problem än om man hade plåtat med något annat filter.

Till sist kameran är inte dyr, den kostar lika mycket som Nikon och Canons proffsalternativ.

Detta är inte en massmarknadskamera. Leica har inget att vinna på att försöka konkurera med Canon 40D etc. Leica måste göra toppskikts kameror och se till att sälja nya gluggar. Ha de inte rätt kvalite och status så kommer dom att urhålka sitt varumärke.

Leica M8 är trots barnsjukdomar en succée för Leica. Dom producerar för allt var fabriken klarar av, dom visar vinst och dom kan inte tillverka tillräckligt med nya gluggar för att mätta markanden.

Ser dom bara till att komma ut med nya hus och objektiv i lagom takt och inte vänta 15 år mellan gångerna så är framtiden ljus.
Ok, Jonas, smaken är olika! ;)
Jag har svårt för den lilla sensorn...
Och priset,
men det är bara personligt! ;)

Visst håller jag tummarna för Leica,
har fotat med sådana sedan 1959,
och hoppas jag har fel,
men lämnar inte mina M Leicor med "fullformat-sensor" ännu! ;)
/Bengan
Film är film, orkar man köra film så är det ett himmelrike av gamla goda leicor och gluggar.
Tror att det är betydligt värre än "snick snack" faktiskt. Leicas varumärke bygger i högre grad än andras på kvalitet. En Leica måste
1. fungera i alla väder.
2. vara intuitiv, snabb och smidig att använda.
3. leverera bättre bildkvalitet än andra.
Därför tror jag att det är allvarligt med de "barnsjukdomar" som M8:an levererats med. I ett yrkesredskap som Leica håller det inte att det uppstår spontana oförutsägbara bildfel (även om det är sällan). Vidare måste en kamera som har som signum att den skall fungera bättre än andra i dåliga ljusförhållanden ha brusnivåer på höga ei som åtminstone är lika bra som de bästa (canon och kommande nikon/sony). Dessutom köper jag inte att man inte fixat ir-känsligheten, blir lite som om man köpte en ny mercedes och var tvungen att sätta fast kylaren med ståltråd.

Jag tror också att man måste ta hänsyn till de ändrade förutsättningarna som finns inbyggda i dagens digitala teknik och våga tänka lite nytt. Vad jag menar är hur man skall hantera den snävare exponeringstoleransen. När man plåtar med negativ film är det ganska lätt att förinställa exponeringen - vilket jag tycker är en förutsättning för snabbheten - eftersom något halvsteg hit eller dit inte spelar så stor roll. I den digitala världen har jag inte samma toleranser, jag tror därför att en digital M skulle må bra av att det gick att välja bländarförval med en ljusmätning liknande nikons matrixmätning tex.
Små förändringar görs kontinuerligt under produktion, så jag tycker inte att det är konstigt om de säger att de bytt vissa komponenter.

Jag hade exempelvis en Canon Eos 5 med vitt filmfönster och ett med grått.... :)
Har ingen som helst erfarenhet av Leicas kameror eller objektiv mer än att man lite avundsjukt fått "klämma" på deras produkter i någon monter. Hoppas verkligen inte Leica möter samma öde som deras förra enda konkurrent Contax. Visst tror jag att det kommer finnas ett segment märkestrogna fotografer som kommer att fortsätta handla Leica men andelen lär inte bli större. Räddningen är i så fall att digitalåldern lockat fram desto fler fotografer.
Men vitsen med att köpa dyra Leicakameror som med hjälp av sin otroligt höga kvalitet bara går och går har till stor del gått förlorad i och med att man i dagsläget fönyar tekniken som andra byter skjortor. Men varför utvecklar inte någon kameratillverkare systemtänkandet fullt ut med utbytbara sensormoduler (kanske även andra moduler) då man rent av skulle kunna motivera det dubbla priset (kanske 80 000) för fotoproffset om hon/han visste att då marknaden lanserar ny vassare sensor är det bara att uppgradera. Får man även till en filmmodul så....
Hasselblad är ju inne på detta spår. när skall Leica vakna??//Leif
Leif, Leica var inne på detta spår med sin R8-R9 som hade digitalbakstycke, den enda småbildskameran med "utbytbar sensor", dessutom verkade lösningen väldigt smidig. Tyvärr gav de upp denna, jag vet inte om det var för små volymer eller om det var leveransproblem från Kodak på sensorer.

Jag väntar med spänning på att det uppstår företag som mer renodlat ägnar sig åt sensorer och mjukvara för dessa. Som det är nu är jag rädd att det bara är Canon, Nikon/Sony som har ressurser, volymer och ekonomi att köra detta race i längden. Risken för en kommande "Microsoft/Apple" innom kameravärlden är nog överhängande om inget händer snart.
Intressant med alla kommentarer!
Jag skriver en nytt blogginlägg som sammanfattar mina egna svar och tankar inom kort ;-)
/Johan E