Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Min äldsta Leica fyller 80år i år!


Leica II, Elmar 50/3,5 uncoated från 1930,Tri-X, bilden är tagen i Skanör 2002 ;-)

Min Leica II är ursprungligen en Leica I från 1930 men som fabriken byggt om till modell II någon gång på 30-talet - och den fungerar fortfarande perfekt efter 80 år!

Leica II som introducerades 1932 var världens första systemkamera: dvs den hade utbytbar optik i standardfattning (M39 skruv). Men den hade flera banbrytande funktioner: kopplad mätsökare till optikens skärpering, separat sökare för bildutsnittet, tillbehörssko för extra sökare, "enkel" laddning via avtagbar bottenplatta, bekväma och välplacerade reglage som gör kameran intuitiv och snabbarbetad. Och den var och är i princip outslitlig om man sköter den rätt.


Leica II med en Summicron 50mm från 1954 och ett Voigtländer 25mm från 2001

Cosina/Voigtländers nytillverkade optik i Leicas M39 fattning är som gjord för kameran och "smälter" in på huset rent estetiskt. Leica har även tillverkat en mindre serie modern optik med skruvfattning. Själv har jag en Summicron 50 mm och en Summicron ASPH 35 mm, båda från år 2001. Och jag använder dem såklart både på Leica II:an och på min M8:an med M-bajonett adapter.


Leica II med en modern Summicron 50mm från 2001 och en 50mm extrasökare

Vilken industristandard står sig efter mer än 70 år?
Vilket gör Leicas kameror unika - det är en otrolig känsla att använda en så gammal kamera, spec. med modern optik och en ljusstark extrasökare monterad. Den är liten, diskret och tyst. Och det är ingen som förstår vad det är man fotograferar med...

          

          
Om du vill läsa mer om klassiska kameror och/eller Voigtländers nytillverkade optik i Leica M och M39 fattning så kan jag rekommendera Stephen Gandys CameraQuest: http://www.cameraquest.com/

Ps.
Denna bloggpost publicerades ursprungligen 19/4 2007 men har uppdaterats. Då min blogg hade väldigt få läsare första året jämfört med nu, så återpublicerar jag de intressantaste inläggen från 2007.

Inlagt 2010-02-09 08:58 | Läst 5785 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det är snyggt med en svart II:a. :-)

Jag vill inte vara petig, men..
Beteckningen "Standard" började faktiskt användas först på modell "E", som kom -32. Då som enklare alternativ till Leica II (modell D).
Jag har själv en modell C, också från -30. Nu nyservad. Jag körde en rulle, i höstas och det skall snart bli fler. :-)
Den första systemkameran var snarare just modell C från 1930. Den hade visserligen ännu inte mätsökaren, men var först med utbytbar optik och M39. Först matchad till resp hus, men fr o m Mars -31 med standardiserat anslagsmått så man kunde byta fritt.
Grattis Leica!!
Otidsenliga fotoapparater det här, dom bara fungerar! :)
Hade nå'n konstruktör kommit med en sådan befängd idé i dag, "Jag har uppfunnit en kamera som håller i 80 år!"
Då hade han fått gå på dagen!! ;)

Nu e det omsättning som gäller!!
Hörde ett ev rykte om att Canon G12 e Pg..!? ;)
Canon G11 är gammal redan!!! ;)
/B

Ps. Min första Leica, år 1959, den va från 1927!
Vad hade ni för Leica 1959? :)