Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Panasonic släpper en DSLR helt utan slutare - GH2!K
älla: http://www.eoshd.com/entry.php?6-Panasonic-GH2-to-be-first-shutter-less-camera

Enligt EOSHD.com så kommer Panasonic att släppa GH2 helt utan slutare. Detta skulle innebära ett genombrott i DSLR-tekniken, bla skulle kamerorna kunna bli helt ljudlösa.
Det betyder även bättre kvalitet för rörliga bilder. Ett av problemen, som krävt en slutarmekanism, är att sensorn inte fångar bilden "på en gång" utan linje för linje. Det är detta som gör att man ibland kan få oönskade artefakter i bilden vid filmning med DSLR, tex om man en panorerar och tiltar bilden samtidigt.

Tekniken går obevekligen framåt - som ett expresståg....

Förutom länken ovan kan man läsa mer om GH2 på: http://43rumors.com/

Inlagt 2010-01-28 15:08 | Läst 9833 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
"Tekniken går obevekligen framåt - som ett expresståg...."
Men resten då!? ;)
Jag har bara väntat på det där. Tydligen är syftet främst att minska tillverkningskostnaderna genom att slopa den mekaniska slutaren. Så det är väl bara en tidsfråga innan det dyker upp också på billigare kameror. I och för sig ingen nackdel för fotografen, men jag tror inte det tillför själva fotograferandet så stora väsentliga värden. Men det är väl bra att kameran blir tystare, En DSLR kommer dock fortfarande att ha smattret från spegeln.

Artikelförfattaren nämner att linjeringen av bilder från äldre digitalkameror blev synlig i och med att rörliga föremål (tåg, bussar etc) tycktes skeva bakåt. Något liknande har man ju sett från analoga kameror med ridåslutare.
Dessa kameror är ju inte DSLR så någon spegel finns inte sedan länge... Olympus Pen E1 och E2 har också anti-skakfunktion i själva kamerahuset. Därmed också sensorrengöring. Slutare, hmmm är kanske bra att slippa den också! De här 4/3 -tumskamerorna börjar bli riktigt intressanta. Kanske det som Leica X1 var ämnad att bli, i den bästa av världar ;-) "Stay tuned" som det heter för nu händer tydligen saker!
Jag tror och hoppas på detta!! Mer kompakta kameror med DSLR möjligheter och kompetens. Fullt ut!!
Nästa revolution inom foto???
En vacker dag kommer det nog att finnas en inställning som heter "Tri-X" på dessa kameror.

Jag har alltid tyckt att jag har ett öppet sinne. Precis som jag efer 25 år i IT-branschen, kan konstatera att min "fantasi" tryter.

We ain't seen nothing yet!! /Peter-L
Ursäkta min felskrivning, det går för fort ibland. Systemet/standarden heter Four Thirds (med spegel) resp. Micro Four Thirds (utan spegel). Se den officiella web-platsen för standarden: http://www.four-thirds.org/en/index.html. Och om sensor-storlekar generellt hos gamla hederliga Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Micro_Four_Thirds_system