Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Photoshop fyller 20 år - mycket intressant artikel i SVD


Ricoh GXR + 50/2,5, bilden är obeskuren men såklart "framkallad" och s/v-konverterad i Photoshop ;-)

 
Photoshop fyller i dagarna 20 år och i dagens SVD har Adam Svanell skrivit en ovanligt bra artikel, inte bara en historisk tillbakablick utan ett försök till anays av Photoshops betydelse för dagens fotografi. För bildbehndling i allmänhet och just "photoshoppande" i synnerhet är ju det moderna fotografiets signum - på gott och ont.

Jag citerar:

Fotografiet dog inte. Istället tar vi, ser och omger oss med fler fotografiska bilder än någonsin tidigare. Digital- och mobilkameror har gjort fotografi till var mans uttrycksmedel. Samtidigt ger internet oss möjlighet att sprida och ta del av oändliga mängder bilder.

Numera finns det dessutom ett etablerat uttryck för fotografier som tycks överdrivet manipulerade. Vad man kallar dem? ”Photoshoppade”.
---
Mycket läsvärd!

Inlagt 2010-03-13 12:34 | Läst 10159 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
En klart intressant och läsvärd artikel.

/Joel
Artikeln fäster uppmärksamheten på ett antal intressanta frågeställningar, men jag instämmer inte med författaren på alla punkter. Photoshop har t ex ingen monopolställning. Det finns många andra produkter som är lika bra eller bättre, beroende på vilka behov man har. Pictorialismen må ha fått en renässans, men det äkta fotot lever vidare.

Det största intresset med artikeln tycker jag är att den redovisar ett antal ”typiska” föreställningar. Som inte nödvändigtvis är sanna, bara för att många delar dem.