Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Pimp my Panasonic Lumix GF1 + 20mm f1,7 - med ett livsviktigt tillbehör - motljusskyddet :-)Ett tillbehör som Panasonic fullkomligt har glömt bort (alt. struntat i) är ett motljusskydd till det i övrigt helt fantastiska "pancake-objektivet"  20mm f1,7 ASPH.
Varför? Ingen som vet, likaså "fattas" en optisksökare motsvarande 40mm - vilket borde ha varit ett självklart tillbehör (Olympus har ju en 35mm sökare till sin pancake 17/2,8).
Nu behöver 20/1,7 ett motljussydd, speciellt om det används med filter (ytterst "flare" känsligt med filter monterat) - och inte minst som mekaniskt skydd för frontlinsen i tex utsatta reportagesituationer, regn och stänk, osv.

Vad göra? Research!!!

20/1,7 har 46mm gänga i fronten - gemensamt med flera Leica-M och Contax G-objektiv, så filter är inget problem. Ett Hama (HMTC) UV visar sig vara rena "flare katastrofen" men ett B+W F-Pro (MRC) UV klarar skivan.
Men lämpliga 46mm "Screw in" motljusskydd är en svårare nöt. Finns inte i någon svensk fotoaffär i huvudstaden...
"Heavystar" på E-bay har en uppsjö tredjeparts-motljusskydd i klassisk "ventilerad Leica-stil", så även med 46mm gänga.
Hmm, att betala med PayPal och sedan vänta på ett paket (som Tullen vill beskatta) från USA - jag kände mig lite för rastlös för det ;-)

Contax tillverkade ett 45mm f2 till sin G-serie, det hade 46mm filter-gänga och det fanns ett origiginal "screw in" motljussydd i metall avsett för det - GG-2 på "Contax-språk". Det borde vara perfekt för ett Micro 4/3 20mm som ju motsvarar 40mm för småbild.

Så hittade jag ett sprillans oanvänt på Tradera (av alla ställen) och det passar perfekt - även utseendemäsigt!

Bara ett litet men - det måste användas med filter eller "skruvas ur" några millimeter innan kameran stängs av. Panasonic Lumix GF1 drar in frontlinsen på 20/1,7 i "viloläge" när den stängs av. Och Contax GG-2 motljusskyddet monterat direkt i filtergängan (och åtdraget) är så stort att "indraget" inte kan fullföljas fullt ut. Tror inte att det skadar gluggen, men onödigt att ta några risker...

Inlagt 2010-08-30 08:49 | Läst 10496 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag har varit i samma situation som du. Lyckigtvis hittade jag ett gammalt 46mm motljusskydd av gummi i en av mina "bra-att-ha"-lådor. Det fungerar utmärkt och har fördelen att det kan vikas in när kameran transporteras. Utseendemässigt ligger däremot ditt metallmotljusskydd hästlängder före.
Liksom du saknar jag en optisk sökare. Ramarna på Leicas 35mm ligger ganska nära men den är ack så dyr. Tillsvidare klarar jag mig hyggligt med en Voigtländer 28mm sökare där jag vet UNGEFÄR hur mycket som kommer med på bilden.
Jag köpte ett direkt också. Hittade ett fint i metall på SecondHand Photo i Kungsbacka. Annars är tipset att köpa en step-up-ring 46-49 från t ex Photax. Sedan kan man använda 49mm motljusskydd.
Motljusskydd är för fegisar;) och dessutom blir ju kameran större och vad är filter till för egentligen?;)
Inte finns det väl en optisk sökare till Olympus Pen? Den har en elektronisk sökare som ingår i priset. Till GF1 kan du köpa den som tillbehör. Den är dyr, men själva kameran är ju i gengäld billigare än Olympus.

Men du tycker kanske inte att den elektroniska sökaren är ett alternativ att räkna med?
http://cms.kreativfotografi.se/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_new.tpl&product_id=973&category_i ad=114&option=com_virtuemart&Itemid=224&lang=se

Kan vara en lösning? Edit: länken leder kanske bara till butiken, men under motljusskydd och under panasonic så finns där svarta motljusskydd...........................
Svar från Johan Ericson 2011-07-28 15:05
Tack för tipset - jag har precis beställt ett :-)
/Johan E