Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Skåne, Slussen och lite DOGMA-beslutsångest ;-)Semestern tog slut i mitten av förra veckan (för denna perioden), dottern ville inte lämna Skåne, men det var bara att gilla läget, samt läge för ett porträtt  ;-)Och bilden togs med Leica M8 och Voigtländer Ultron 28mm f2.Väl tillbaka i Uppsala så fanns det tid för Stockholmsbesök, träffa vänner, ta en Pizza vid Nytorget, och lite gatufoto, inte minst vid Slussen. Men då känns plötsligt 28(35)mm lite trångt,Så bilden togs med Leica M8 och Voigtländer Super Wide-Heliar Apsh. 15mm f:4,5 vilket motsvarar ca 21mm, och då behövs både extrasökare och vattenpass ;-)

Men frågan blir återigen - vilken brännvidd är mest intuitiv för mig, hur skall mitt M8 DOGMA-löfte egentligen se ut?

Inlagt 2009-07-20 08:48 | Läst 9181 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Ja, Dogmalöftet tål att våndas över =)
Tycker sällan 35 är för snävt. Många gatubilder innehåller för mycker och är för okoncentrerade. På Kiviks marknad är det tillräckligt trångt för att skruva på 24:an... ;)
Hehe, vattenpass! :) Fina bilder, Johan (framförallt den översta). Jag tycker att du ska välja 21mm som Dogma, eftersom vi redan är så många som valt 35;an. Själv hade jag dock valt 35:an, den passar till det mesta, och sen har ju ljusstyrkan 2,0 ett betydligt större användningsområde än 4,5. Men som sagt, lite variation i poolen vore kul.
Håller med Magnus. 35 (eller 28) är tillräckligt vid i de flesta fall, inte alltid man hinner gå tillräckligt nära med vidare brännvidder (fast i trängseln på en stor marknad, eller på Västerlånggatan i Gamla stan är inte vidare vinkel helt fel). Så jag skulle nog behållit 28:an (eller valt 21mm) som Dogma. Använder själv mest 35mm och har normal eller 75mm som komplement. 21:an blir mest till landskapsbilder. Hade också en 15mm till helt nyligen, men då jag så sällan hade användning för den sålde jag den och köpte en 75:a för pengarna.
Dyker då och då in på din blogg som jag tycker är intressant och spännande. Fast allt begriper jag inte riktigt (kanske det är därför det är så roligt att titta på din sida?). Som utomstående förstår jag inte riktigt vad Dogma står för. Ett rätt centralt begrepp verkar det. Handlar det om den bästa tekniska lösningen för gatufoto? Eller för något annat syfte? Och vem skulle förresten inte vilja välja bland små lyxiga objektiv till em M8:a ;-). Det låter ju rätt kul! Eller är det ett sökande i något annat dogmatiskt tänkande/handlande? Berätta gärna lite mer - om du har lust...
Dogma är intressegruppen här på fotosidan, där bara en kamera, en brännvidd och en film (eller ISO för digitalt) får användas till bilderna som läggs in. Löftet kan ändras, men inte för ofta om jag förstått rätt.
Vid objektivval till M8 så ska man tänka på att det är en multipliceringsfaktor på ungefär 1,3 så en 35:a motsvarar alltså ca. 45 mm. Eller har jag fel? 28 blir väl mer naturligt om man ska gå på gamla riktmärken.
/John-Erik
Tack Nils för kommentar. Då tolkar jag Dogma ungefär så här: Dogma är ett slags begränsning i de stora möjligheternas hav. Möjligen med lite retrolängtan. Men är det att finna fotografiska möjligheter inom begränsningen, eller är det just den tekniska begränsningen som är intressant?
Mea culpa, mea ultima culpa... Inser att kommentarer om Dogma inte ska formuleras så vanvördigt och inte av en utomstående. All skuld på mig för detta tilltag. Förstår inte hur jag tänkte...
Kommer förstås fortsätta följa din blogg med lika stort intresse för på få ställen bjuds så mycket och intresseväckande!
Dessutom får min gamla Leicadröm ständig näring - och vad skulle man ha sin längtan till om inte det?