Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Yossi Harel en av vår tids stora hjältar


(Nikon D70, Nikkor AF 80-200/2,8 ED)  Israels kust mot Medelhavet utanför Caesarea.

Dog igår, 90 år gammal. Såg nyheten i Jerusalm Posts nätupplaga (http://www.jpost.com/) nu på morgonen och började faktsikt gråta, varför? Jag kände honom inte men jag tror att de  flesta av oss kände till honom, han var en av 1900-talets sanna hjältar: kapten på skeppet EXODUS. Flyktingfartyget som 1947 (http://en.wikipedia.org/wiki/Exodus_%28ship%29) försökte bryta igeonom den brittiska blockaden av dåvarande "mandatet Palestina", som bara något år senare skulle bli staten Israel.
Skeppets och dess passagerares öde blev inte bara en del av handlingen i Leon Uris roman EXODUS och sedan i filmen med samma namn (http://www.imdb.com/title/tt0053804/). Det bidrog även att vända den allmänna opinionen och FN till att låta "mandatet" övergå från Britterna till FN. Och bidrog på sätt till en av förutsättningarna för staten Israels bildande.

Inlagt 2008-04-27 06:20 | Läst 8219 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Nu har jag fått lära mig något nytt igen..
Ja Johan,han fick leva länge och se eländet!Tänk om de slutade "bråka ".Vi har varit där tre gånger och åkt med egen hyr bil det var en upplevelse se dödahavet masada betlehem jeriko små byar bara det var en upplevelse.

Helig Ande,dig tillbeder jag.
Eld och segersång är ditt namn.
Vedermödans ande och nödens,
ljus över tårarnas stund och dödens,
bränn till stoft vår människohamn!
Mot dina eviga lågor breder jag
än ur döden i bön min famn.(Verner von Heidenstam 1943)
mvh Rolf
Tråkigt att höra. Fin bild iaf. Ser skönt ut att stå och fiska ut mot Medelhavet!

Jag är lite kluven i frågan. Känns mest som att bildandet av staten Israel kom till pga de europeiska länderans dåliga samvete efter andra världskriget. Frågan är om det var så genomtänkt? Platsen var ju redan befolkad av Palestinierna. Hur tänkte man egentligen?
Dessvärre blev väl inte staten israel bildad på ett förnuftigt grundlag-man stal ju faktiskt landet från dem som bodde där. Har "bott" i Israel i 1 år, var vi levde fattigt och jobbade svart, man lärde sig mycket om sammhället då. Hela restaurang rörelserna bestod av svartarbetare, Israeler hade de betala och "vita" arbeterna, turisterna de rimligt betalda arbeterna och sist kom araber. I de arabiska områderna i tel Aviv fannis inga israeler men annars var det det samma. Alla försökte dok på marknaderna höga priset för turister, men kunde man ett par ord arabisk och ett par hebreska, gick det bättre.Men det var inte populärt att ta fel! I arabiska områden kunde man oftast inte alls köpa om man talade engelska även om de utmärkt visste vad man sa. och detta var innan klimatet hårdnade ytterligare, just då var det ganska fredligt i Israel. Idag är det ju svårt, Israelerna är ju födda där och det är ju inte deras fel,jag mötte några få israeler som ville att de skulle kuna leva ifred med varandra,några militärnektare bland annat, som var jagade för de fick fängelse för att neka militärtjänst.Idag är det svårt att se någon lösning på elendet.faktiskt är ju Israel inte bara heligt för judarna, araber har också heliga områden där.
Interessant å vite. Trodde skipperen på Exodus var død for mange år siden. Vet ikke hvorfor. Jeg har lest Leon Uris sin bøker. Alle sammen. De er meget gode. Liker (gillar) man historie og spenning så er disse bøkene virkelig verdt å lese. Først Mila 18, deretter Exodus, og til slutt Hadji I og II. Uris har også flere bøker, men de her er best i mine øyne. Jeg har vært i Israel mange ganger i forbindelse med FN jobb. Derfor har Leon Uris sine bøker gitt meg mye. Når det gjelder Hadji bøkene må man huske å være objektiv under sin lesing.
Vi vet ju hur det gick......
Krig och elände.