En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

KNIX - bankörning med MC, för säkerhets skull!

Under MC-säsongen kör SMC Uppsala (Sveriges Motorcyklister) så kallade Knixkurser varje vecka (och någon gång emellan också). Mot en smärre avgift får deltagarna öva på bland annat kurvhantering och bromskontroll under ordnade former, och med hjälp av välutbildade instruktörer. Platsen är Rörken Ring, en gokartbana någon mil utanför Uppsala.

Man kör i 15-minuterspass i olika grupper beroende på förkunskaper och körskicklighet (alla börjar i den enklaste gröna gruppen). Det går inte ut på att köra så fort som möjligt, men det går undan rätt bra i den snabbaste röda gruppen.

'

Det ställs inga speciella krav på vilken typ av MC deltagarna kör, men innan de får köra görs alltid en säkerhetskontroll av alla hojar så att de är godkända att köra med. Föraren måste också ha full godkänd skyddsutrustning på sig.

Detta är också ett bra tillfälle för mig att öva med min någorlunda nya kamera. Jag har för närvarande inte någon längre brännvidd än 85 mm, vilket egentligen är lite för kort för att få till snygga panoreringar. Skulle nog också behöva ett gråfilter för att kunna köra med större bländaröppning för att sudda ut bakgrunden bättre. Här fick jag använda f/10 hela tiden för att få till lagom lång slutartid (1/160 sekund på ISO 100).

Min kamera är ingen fartfantom, men kan köra i 10 bilder per sekund (vilket är fullt tillräckligt för mig). Däremot har den oerhört snabb och exakt autofokus, så de bilder som inte blev skarpa berodde på att jag antingen siktat fel eller missat panoreringen. Jag körde enbart med singelbildstagning för att slippa hantera alltför många stora filer i datorn. (Om jag kör i full upplösning och förlustfri komprimering tar råfilerna drygt 70 MB per styck.)

Jag är rätt nöjd med resultatet, och med mer övning kommer det bli bättre (som med allt annat).

Jag har använt en Sony A7R V med FE 85 f/1,8 och efterbehandlat bilderna i Lightroom (molnversionen).

Postat 2023-07-26 18:37 | Läst 398 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Nypremiär för Dagnyfika på Fågelsången i Uppsala idag!

Vi blev visserligen inte fler än fyra fotografer som fikade, men det var förstås trevligt ändå och vi hoppas på fler under kommande tillfällen. (Vi fikar den första lördagen i månaden på Fågelsången i Uppsala och alla är välkomna).

Jag nöjer mig med att visa en bild av Rauni och ett exempel på mina fantastiska kunskaper som fågelfotograf!

Rauni med gofika, fotograferad med Sony A7R V och 24/1,4 GM

Kajan är plåtad med A7R V och 85/1,8

Ha en fortsatt trevlig sommar!

Postat 2023-07-01 15:47 | Läst 773 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Det blev trots allt en bra SM-helg, men inte tack vare myndigheterna!

Som jag skrev i mitt förra inlägg stoppades Cykel-SM i Uppsala från att köra det planerade linjeloppet mindre än 36 timmar innan start. Tack vare många inblandandes idoga arbete under midsommarafton kunde loppet flyttas till Tierp Arena, vilket förstås inte är samma sak men det blev bra ändå!

Jag var där för att köra som föråkare, men hade tid att ta åtminstone några bilder (främst med fokus på MC förstås) :) Bilderna är rätt hårt efterbehandlade i Lightroom för mer dramatik och fotograferade med Sony A7R V, 24/1,4 och 85/1,8.

Håll till godo!

Postat 2023-06-27 22:43 | Läst 543 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Vill Transportstyrelsen döda den svenska cykelsporten?

Med start idag körs Cykel-SM i Uppsala (för andra året på rad). Idag har det körts tempolopp i Björklinge utanför Uppsala, och i helgen var det planerat att elitcyklisterna skulle köra linjelopp inne i Uppsala (dock inte i centrum). Idag, mitt under pågående tävling, meddelade Transportstyrelsen att man dragit in det tillstånd som tidigare beviljats av Länsstyrelsen då den senare inte lämnat in en s.k. konsekvensanalys.

Arrangören, Upsala CK, har förstås sedan länge påbörjat arbete med den tänkta bansträckningen, hyrt bodar, personal, filmteam mm. Förutom de ungefär 200 anmälda cyklisterna påverkas också deras team, alla funktionärer (t.ex. jag som skulle köra MC som föråkare) och många andra.

Just nu sitter cykelförbundet i krismöte för att eventuellt kunna köra på annan plats i helgen, men det är förstås inte lätt att få till med ett och ett halvt dygns varsel varav det kommande dygnet är Midsommarafton!

Jag tycker det är bedrövligt att en myndighet på det här viset kan förstöra ett så pass stort och viktigt evenemang för Uppsala och Cykelsporten!

(Bilden är från förra årets Tour of Uppsala - en internationell damtävling)

Postat 2023-06-22 19:41 | Läst 637 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Att cykla runt en sjö ...

Igår besökte jag Motala för att se hur det egentligen ser ut där när Vätternrundan pågår. I år var det drygt 13 000 startande och de allra flesta tog sig till målet, mer eller mindre slitna ...

Jag är sjukt imponerad av alla som tog sig runt sjön. När jag anlände till Motala var det 29 grader varmt (temperaturen sjönk lite senare), och då var det många som redan cyklat i 12 timmar eller mer ...

Samtliga bilder är gjorda med Sony A7R V och 24mm f/1,4 GM (i både APS- och småbildsläge. Efterbehandlingen är gjord i Lightroom (molnversionen).

Postat 2023-06-18 15:59 | Läst 771 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 119 Nästa