En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Jag plåtar det mesta i både färg och svartvitt, men alltid i råformat (och jag gillar LR CC)!

Det är mycket trams i både forum och bloggar om hur man ska göra om man vill göra rätt. Jag gör helt enkelt så som fungerar bäst för mig, och mitt sätt fungerar säkert för andra också (men inte för alla).

Samsung Galaxy S8+, 1/50 s, f/1.7, ISO 80

När jag fotograferar använder jag alltid kameran inställd på enbart råformat, så kan jag välja i efterhand om jag vill göra bilden i svartvitt eller i färg och hur jag vill behandla den. För mig är det ingen poäng att fotografera i råformat och jpg samtidigt; jag tar inte så många bilder per år att lagring är ett problem så jag kan spara alla råfiler utan att få problem med säkerhetskopiering och dylikt.

Fujifilm X-Pro 2, Fujinon 56mm f/1.2 @ f/3.2, 1/250 s, ISO 200

Ibland ägnar jag mig åt att fotografera på stadens gator med ett kort teleobjektiv på min kamera. En del tycker inte det är gatufoto när man gör så, och det får de förstås tycka. Jag tycker det kan bli fina bilder ändå.

Fujifilm X-Pro 2, Fujinon 56mm f/1.2 @ f/1.2, 1/1000 s, ISO 200

Något jag ser ut att bli tämligen ensam om att göra framöver, åtminstone om man ska gå efter nyhetskommentarer och forum, är att använda Lightroom CC (i synnerhet den version som inte heter Classic). Adobe är uppenbarligen onda och elaka och bara ute efter att tvinga in folk i sin prenumerationsmodell, och den helt nya enklare versionen med molnlagring är bara för glada amatörer ...

Fujifilm X-Pro 2, Fujinon 56mm f/1.2 @ f/1.2, 1/450 s, ISO 200

Jag kan förstå de som inte gillar månadsbetalning och molnlagring, men för mig är det perfekt. Jag valde t.o.m. att betala lite mer än jag gjort tidigare för att få 1TB lagring i molnet - det kommer räcka i många år för mina råfiler, och jag har då en ytterligare backup förutom det jag redan har.

Fujifilm X-Pro 2, Fujinon 56mm f/1.2 @ f/2.8, 1/420 s, ISO 200

Jag har kvar alla mina äldre bilder i Lightroom CC Classic och har inte flyttat över dem till CC. Alla nya bilder laddar jag dock direkt in i CC (alltså inte Classic) för att få in fullstora bilder i molnlagringen. De fullstora bilderna synkas ändå med automatik över till min stationära dator med CC Classic, så de lagras och säkerhetskopieras också lokalt.

Fujifilm X-Pro 2, Fujinon 56mm f/1.2 @ f/2.8, 1/420 s, ISO 200

Jag kan t.o.m. använda Lightroom CC på min telefon dels för att fotografera med (och bilderna lagras då förstås i molnet och dyker upp på alla mina datorer), och dels för att överföra bilderna från kameran. För närvarande fungerar dock det senare så där halvbra med min Fujikamera då bilderna av någon anledning blir svartvita när jag importerar dem till LR CC på mobilen. Jag räknar med att det kommer att lösas dock, då Adobe känner till buggen

Fujifilm X-Pro 2, Fujinon 23mm f/2 @ f/5.6, 0,7 s, ISO 200

En del hävdar att Lightroom ger konstiga artefakter med bilder från Fujis kameror, och det stämmer säkert i vissa fall. Jag tycker dock det fungerar bra om man inte drar för mycket i spakarna, men det gäller nog inte bara Fujikameror.

Kort och gott: gör som ni vill - jag gör som jag vill, och jag är nöjd med mina val trots att andra tycker det finns bättre sätt att göra rätt :)

Postat 2017-11-14 20:07 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Digitalt svartvitt? Självklart! :)

Självporträtt i hiss. Fuji X-Pro 2 med Fujinon 35 mm f/2 @ f/2.8, ISO 3200 och Silver Efex

Postat 2017-10-12 19:32 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Färg eller svartvitt? Testar nytt sätt att visa två versioner av en bild i bloggen.

Jag fick ett mejl av David Elmfeldt där jag ombads betatesta en ny s.k. slider för att visa två olika bilder i samma ruta. Jag gillar all ny teknik, så det måste förstås testas :)

Rätt kul effekt som nog kan vara användbart ibland (särskilt när det tillkommer möjlighet att lägga in det via gränssnittet för att redigera bloggen).

Sonen Oliver är modell, och kameran är en Fuji X-Pro 2 med Fujinon 56/1,2 @ f/1,6

Tillägg:

Funktionen är egentligen bättre för att jämföra t.ex. olika objektiv eller andra tekniska tester än för att jämföra två bildversioner. Här är ett exempel där jag jämför ett objektiv med 70 mm brännvidd på en DX-kamera (och f/2,8) med 105 mm på FX och samma bländare.

Postat 2017-09-20 19:11 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Glöm inte vardagsdokumentationen!

Gårdagens blogginlägg berörde något jag tycker är viktigt, och uppenbarligen är jag inte ensam om det med tanke på reaktionerna. Dagens inlägg är mycket mer lättsmält, och mest bara för att jag tyckte det var kul :)

Efter jobbet idag roade sig somliga av mina kollegor med att försöka få loss en gaffeltruck som körts där den inte borde körts. Efter mycket slit fick de loss den!

Jag hjälpte till genom att dokumentera hela händelsen med min kamera :)

Ha en trevlig helg, och ta inte saker och ting så himla allvarligt!

Postat 2017-09-15 21:15 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Är kvinnliga fotografer sämre än manliga?

Jag hakade på en diskussion på Facebook (i en grupp för oss som fotograferar) där det diskuterades att ett visst kameraföretag i en region enbart har manliga fotografer som "ambassadörer". Företaget i fråga har tydligen bett om ursäkt för det, och det är väl egentligen inte så konstigt att det blir så. De som väljs som förespråkare för en tillverkare är ofta fotografer som syns och hörs på nätet, och de är ofta män.

Det som förvånade och förskräckte mig var den efterföljande diskussionen. Flera fotografer uttryckte att sånt här genustrams är bara vi här i Sverige ägnar oss åt, och att kvinnor helt enkelt måste bli bättre på att fotografera om de ska platsa som kameraambassadör. Det var t.o.m. någon som påstod att de kanske i så fall skulle sikta på att bli ambassadör för kompaktkameror ...

Flera gånger i diskussionen görs jämförelser mellan manliga och kvinnliga idrottare på elitnivå. Det är inget konstigt med att en del män kan springa snabbare än vad kvinnor kan göra, p.g.a. fysiska förutsättningar, eller att fotboll som spelas av män säljer bättre än damfotboll. Det konstiga är att en del tycks mena att det också gäller fotografering. När det i tråden dyker upp frustrerade kvinnor heter det att de vill ha inkvotering, och vänsterfasoner ...

Självklart kan kvinnor fotografera minst lika bra som män, och det är lite synd att inte fler kvinnor hörs och syns på nätet som representanter för kameraföretag och annat. Jag känner mig dock bestört över att somliga på fullt allvar år 2017 verkar tro att det här med foto är något som passar bäst för oss som kan det här med teknik och annat nörderi ...

Det är många gubbar som gillar vår sport (inklusive jag), men vi är fan inte bäst på det med något slags automatik!

Nä, stå på er alla duktiga fotografer oavsett kön, och försök att ignorera surgubbar som tror sig veta bäst!

Postat 2017-09-14 21:41 | Permalink | Kommentarer (184) | Kommentera
1 2 3 ... 108 Nästa