En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Elbilar hör hemma på tivoli!

Elbilar går heller inte att köra lång med (och absolut inte om man är norr om Dalälven). Man måste också tillbringa flera timmar med att ladda bilen, och framför allt självantänder den och exploderar!

Det finns många dylika "sanningar" om elbilar, och de förs ofta på tal i sociala medier så snart någon skriver om elbilar (det är förstås oftast köpta journalister som skriver om dem; t.ex. allas vår Magnus Fröderberg som numera skriver mer om bilar än om kameror).

Att elbilar hör hemma på tivoli är ju lite kul, så jag bestämde mig för att åka lite berg- och dalbana. Bästa stället för det är förstås vårt grannland i väst - Norge!

Det var en spontan och helt oplanerad resa från måndag till fredag i slutet av augusti. Jag ställde helt enkelt in GPSen i bilen på ett ungefärligt mål och laddade bilen där den tyckte det var lämpligt (och den tid bilen föreslog). Boendet löste jag genom att slänga in en helt vanlig madrass (90x200) i skuffen på bilen, och där sov jag gott tack vare campingläget som håller vald temperatur hela natten (och inte drar mycket ström).

Norge är fantastiskt! Varje gång jag kom till ett nytt ställe tänkte jag att det inte kan bli vackrare, men det kunde det förstås när man kom till nästa berg eller dal ...

Totalt körde jag under dessa fem dagar 283 mil, laddade 15 gånger (i snitt 18 minuter per laddning) och gjorde av med 370 kWh el till en kostand av drygt 1500 kronor (vilket ger ett snitt på 131 Wh per kilometer). Helt ok förbrukning, vilket har att göra med att elbilar är synnerligen effektiva i nedförsbackar; i stället för att använda bromsen motorbromsar bilen och återvinner därmed energi!

Jag laddade enbart på Teslas snabbladdare, och behövde inte köa någon gång (det var tomt nästan överallt). I snitt kostade varje kilowattimme 4,50 SEK (vilket får ses som ett fynd med tanke på elpriserna generellt just nu).

Som ni ser på kartan blev det en del kringelikrokar, och jag har redan bestämt mig för att göra en liknande tripp nästa år. Då blir det dock norra delarna av Norge (med bland annat Lofoten som mål).

Min slutsats är att det går alldeles utmärkt att åka på långresa med elbil (och detta trots att jag har modellen med minsta batteriet). Dessutom var det en fantastisk upplevelse!

Om ni vill se fler bilder finns de här: https://adobe.ly/3cxnWtM Alla bilder är gjorda med en iPhone 13 Pro Max - jag använde Lightrooms kamerafunktion (DNG-format) och gjorde all efterbehandling i Lightroom.

Postat 2022-09-08 19:48 | Läst 1169 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Världens äldsta cykellopp!

Idag gick den 114:e upplagan av Scandinavian Race av stapeln i Uppsala. Loppet är det som körts flest år på raken utan avbrott (114 år alltså). Jag vet inte vem cyklisten på bilden är, men vann gjorde dansken Rasmus Bøgh Wallin.

Själv var jag på plats som ordonnansansvarig i Östra Aros MCK. Klubben har i många år kört som MC Marshal på de cykeltävlingar som går i Uppsala (och andra städer). Jag har bara kört som ordonnans i sex år (flera av oss har kört i 30 år eller mer), och det är riktigt skoj att deltaga i cykeltävlingarna på ett lite annorlunda sätt :)

Ha en fortsatt trevlig helg!

fotograferat med en iPhone 13 Pro Max och Lightroom Camera

Postat 2022-08-06 18:59 | Läst 1099 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Apropå cykeltävlingar!

Så här såg det ut när jag körde som föråkare under Cykel-SM i Uppsala under midsommarhelgen i 30 graders värme ...

Inte fullt så många åskådare som på TdF :D

Filmat med en Gopro Max från en KTM 790 Adventure R

Postat 2022-07-08 19:18 | Läst 1020 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

God Hjul på er allihopa!

Önskar AFE

Postat 2021-12-24 22:34 | Läst 1548 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Drygt 400 kilo motorcykel - kan det verkligen va nåt att ha?

Min motorcykel är alltså den lilla KTM:en till vänster; en 800-kubikare som väger ungefär 200Kg. Bjässen till höger fick jag låna för att testa den lite innan jag ska låna den igen om ett par veckor då jag ska köra som föråkare till en av snabbgrupperna på Vätternrundan (tokskallar som cyklar runt den där sjön på under 8 timmar utan paus). Min lilla KTM är bra på mycket, men inte just att köra så länge i sträck (även om den har soppatank som räcker för det). Guldvingen till höger är däremot gjord för långkörning, och jäklar så bekväm hoj! Visst är den stor och bökig att baxa runt när den skall parkeras, men väl på rull är den hur lättkörd som helst och sittkomforten kan snarast jämföras med en bekväm gammal insutten soffa :)

Färgen på den lånade Wingen matchar ju dessutom vår Tesla rätt väl, och så kompenserar den ju avsaknaden av utsläpp med sin sexcylindriga boxer :D Hondan går också att köra med eldrift, men endast i mycket låg hastighet och bakåt ...

Ha en fortsatt trevlig sensommar!

Postat 2021-08-15 19:45 | Läst 2021 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 116 Nästa