En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Nikon eller Canon? :)

Canon eller Nikon?

En av bilderna har jag tagit med EOS 1Dx och 300/2,8 och den andra tog Martin Agfors med D4 och 300/2,8. blev rätt lika ...

Postat 2012-07-28 00:40 | Läst 16758 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Sigma 30 mm - inte dum alls på NEX-7!

Jag tjatar på med ett kanske trist prylinlägg igen, men jag tycker den lilla plastiga Sigmagluggen är värd att skrivas mer om :)

Ett objektiv med brännvidden 30 mm och ljusstyrka 2,8 låter på papperet inte så imponerande. Skärpedjupsmässigt motsvarar det ett småbildsobjektiv på 45 mm och f/4. Poängen som jag ser det (förutom att det är ett av ytterst få fasta objektiv med autofokus till NEX) är att det är så pass bra redan på full bländaröppning.

Felix och Nony fotograferade med NEX-7, ISO 100, 1/320 sekund och f/2,8.

Objektivet har ett i mitt tycke snyggt skärpesläpp, som gör att det fungerar bra att frilägga motivet vid exempelvis miljöporträtt som i bilden av sonen Felix och katten Nony ovan.

Pyttebilen fotograferad på ISO 100, 1/400 sekund och f/2,8.

På bilden av bilen upplever jag oskärpan som lite stökigare, framför allt i de skarpa övergångarna mellan ljust och mörkt.

Ett bakljus. ISO 100, 1/160 sekund och f/4.

Detaljbilder som bakljuset ovan, och strålkastaren nedan tycker jag blir mycket bra med Sigmat. Jag har endast bländat ner ett steg, och tycker skärpan är mycket bra.

Komplicerad strålkastare. ISO 100, 1/250 sekund och f/4.

Jag kan inget annat än åter igen rekommendera det här objektivet till alla NEX-ägare. Det är lätt värt de 1500:- det kostar med tanke på vad man får för pengarna. Ska man få nåt bättre med ungefär samma brännvidd till NEX så är det förmodligen Zeiss, Voigtländer eller Leica med M-fattning som gäller, och då blir det klart dyrare (och väldigt mycket mer manuellt).

Objektivet finns liksom dess vidvinkligare syster på 19 mm också med fattning för m43, men då tycker jag bildvinklarna blir lite trista (och till dessa kameror finns en massa annat gott att välja på).

Avslutar med en bild Martin Agfors tog av prylarna vi hade med oss när vi fotograferade agility förra helgen. Den lilla NEX:en må ha samma bildvinkel och ljusstyrka som de stora monstren med det monterade 200mm-objektivet, men för de där snabba hundarna hade den inte hängt med :)

Nikon D4 med 300/2,8, Sony NEX-7 med 200/2,8 och Canon EOS 1Dx med 300/2,8. Foto: Martin Agfors

Bilderna med Sigmat finns i originalformat på min flickr.

Postat 2012-07-27 19:47 | Läst 8676 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Plastglugg för 1500:- bättre än Leica? (Sigma 30 mm f/2.8 EX på NEX-7)

I forumtrådar och blogginlägg pratas det mycket om vilken kamera man ska ha, och vilka objektiv som presterar bäst. Ska man ha en liten kamera med små fasta objektiv, eller ett monster med jättezoomar? Kan en förhållandevis billig spegellös systemkamera konkurrera med en digital M-Leica - i synnerhet om man förser den billigare kameran med ett plastobjektiv från Sigma som kostar 1500:-?

Sony NEX-7 med Sigma 30 mm f/2,8 monterat. Fotograferat med Nikon D3 och Nikkor 45 mm f/2,8P.

En del påstår att just kombinationen på bilden ovan faktiskt kan konkurrera med de riktigt dyra objektiven från Leica eller Zeiss. Både vad gäller skärpa och snygg oskärpa. Själv har jag inte använt såna dyrgripar annat än ytterst kortvarigt, men har i alla fall några första intryck av kombinationen. Några mätvärden tänker jag inte bistå med, så om ni vill ha såna får ni leta rätt på dem själva (finns massor på interwebben).

Jag kan ju börja med att säga att känslan i objektiv (eller kamera) förstås inte motsvarar handbyggda prylar från Tyskland, men det känns ändå inte smäckigt. Det jag mest har att invända mot vad gäller känslan i objektivet är att det känns och hörs att något rör sig i objektivet när man ruckar på kameran.

Sonen Oliver fotograferad med NEX-7 och Sigma 30 mm på full glugg (2,8).

Sigmaobjektivet är inte så särdeles ljusstarkt, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på storlek, pris och prestanda. Det är mycket lättare att göra ett skarpt objektiv av den här typen med en lägre ljusstyrka än värstingarna i klassen. Det gör att det inte går att få extremt kort skärpedjup om man skulle vara lagd åt det hållet, men i och med att det är skarpt även på full öppning går det ändå att isolera motivet i viss mån och få snygg bakgrundsoskärpa.

Katten Nony fotograferad med NEX-7 och Sigma på f/4

Skärpemässigt är det här objektivet klart bättre än kitzoomen till NEX, även om jag tycker den är helt ok för de tillfällen när man bara vill ha ett objektiv med sig. Distorsionen är också mycket bättre, och det är ofta viktigare (även om det går att korrigera i efterbehandlingen).

Fönster med speglad fuling fotograferat med NEX-7 och Sigma på f/4

Bilden ovan är (som de andra bilderna) råkonverterad i Lightroom 4.1 med de objektivprofiler som finns där. En viss tunnformig distorsion har tagits bort, och det som kan synas vara distiorsion i högerkanten är nog snarare läkten som inte är helt rak ...

Nåt slags blomma fotograferat med NEX och Sigma 30 mm på f/5.

Färgåtergivningen i objektivet är enligt mig hyfsat neutral, men starka röda och gröna färger gör sig inte så bra i sRGB på bildskärm. I bilden ovan har jag dragit ner rätt mycket på färgerna för att de ska rymmas i sRGB. Jag vet inte exakt vad närgränsen på objektivet är, men det går att komma hyfsat nära för att fotografera mindre föremål.

Samma katt och pryttlar som tidigare, men här på full bländaröppning.

Det lilla jag hunnit testa objektivet hittills tyder på att det är mycket bra för sitt pris (helt klart tillräckligt bra för mina behov i alla fall). Det har varit lite svårt att få tag på, men nu verkar det som det börjat komma i lager hos en del handlare.

Det här objektivet hör till de minsta med autofokus som går att montera på en NEX, men det är inget pannkaksobjektiv. Det har heller ingen stabilisering, vilket i kombination med den modesta ljusstyrkan kan göra att man i dåligt ljus kan behöva gå upp på högre ISO-tal än önskat. Bildvinkeln på en NEX motsvarar 45 mm på småbild, vilket jag tycker är en ganska idealisk brännvid för många typer av motiv, och jämför man med ett Nikkor 45 mm monterat på min digitala småbildskamera så blir paketet ändå rätt smidigt :)

Nikon D3 med Nikkor 45 mm f/2,8 P - fotograferad med NEX-7 och Sigma 30 mm @ f/4

Jämfört med den ganska gamla 45:an som sitter på D3:an så är Sigmat bättre på nästan alla sätt rent tekniskt, men mycket fulare :)

Är det då bättre än Leicas fantastiska M-objektiv? Inte en aning, men det fungerar mycket bra för det jag kommer använda det till och kostar en spottstyver i jämförelse. Att äga en NEX utan att äga det här Sigmaobjektivet borde vara kriminellt, med tanke på det i övrigt ganska glesa utbudet av autofokusobjektiv till de kamerorna.

Alla bilder i inlägget finns i jätteformat på min flickr.

Postat 2012-07-24 20:58 | Läst 24483 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Små, söta och snabba hundar med EOS 1Dx

Igår skrev jag att jag skulle visa lite resultat från den agilityfotografering jag och Martin gjorde. Jag fick en serie på 60 bilder att leka med i Lightroom (resten tar jag senare när jag slipper överföra allt över nätet), och av dem tyckte jag de sex bilder jag visar här var de som blev bäst.

EOS 1Dx, 300mm f/2,8 L IS @ f/4, 1/3200 sekund, ISO 400

Innan fotograferingen trodde jag att slalomen skulle ställa till problem för att autofokusen skulle hugga på stolparna, men så visade sig inte bli fallet.

EOS 1Dx, 300mm f/2,8 L IS @ f/4, 1/2500 sekund, ISO 400

Stolparna var inget större problem för kameran, men de små snabba hundarna var inte helt lätta att följa ändå. Balansbrädan var snällare då de där tog det lite mer försiktigt ...

EOS 1Dx, 300mm f/2,8 L IS @ f/4, 1/6400 sekund, ISO 400

Den här lilla vita hunden var nog den som jag upplevde som svårast att få kameran att följa ordentligt. Vit hund i ganska starkt solljus är inte det lättaste för autofokusen, men det gick att få till ett par bilder av den också som blev bra.

EOS 1Dx, 300mm f/2,8 L IS @ f/4, 1/6400 sekund, ISO 400

Jag har inte så mycket att säga om hanteringen av EOS 1Dx förutom att den på det hela taget var väldigt trevlig att fotografera med. Möjligen skulle AF-knappen för tumfokusering kunna få vara lite större (som på Nikon D3 och D4), och reglaget för att öppna luckan till minneskorten är inte lika snabbjobbat som på Nikonkamerorna.

EOS 1Dx, 300mm f/2,8 L IS @ f/4, 1/2500 sekund, ISO 400

Den här lilla gråvita hunden visade sig vara den som både jag och Martin tyckte vara lättast att följa med autofokusen. Jag gissar att kontrasterna i pälsen gjorde det lätt för kamerorna.

EOS 1Dx, 300mm f/2,8 L IS @ f/4, 1/2500 sekund, ISO 400

Med tanke på att jag aldrig tidigare fotograferat agility, inte hållit i en Canonkamera på över fem år och inte hade koll på AF-inställningarna tycker jag resultatet blev över förväntan.

EOS 1Dx, 300mm f/2,8 L IS @ f/4, 1/2500 sekund, ISO 400


Jag tycker att det för det mesta inte är så viktigt med snabb serietagning, men för den här typen av fotografering räcker inte ens 12 bilder/sekund alltid. Det var rätt många bilder där jyckarna lyckats flytta på sig så mycket mellan exponeringarna att det inte blev någon bra bild trots den hastigheten ...

Ett stort tack till de hundägare som ställde upp med sina små krabater så att jag och Martin fick något att testfotografera! Agility visade sig vara något av det svåraste jag fotograferat, men 1Dx klarade det galant och om jag haft koll på hur man ställer in kameran hade nog träffprocenten blivit högre.

Alla bilder är fotograferade i råformat och konverterade till jpg i Lightroom 4.1.

Postat 2012-07-21 07:54 | Läst 20904 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Snabba gubbar och hundar och kan man verkligen fotografera med en Canon?

Idag var jag och Martin Agfors i Upplands Väsby och fotograferade agility med Canon EOS 1Dx och Nikon D4. Martin körde med D4:an och jag med EOS:en, vilket kändes minst sagt ovant då jag inte hållit i en Canonkamera på drygt fem år. Jag har aldrig tidigare fotograferat agility, och det visade sig vara hyfsat svårt ...

Två snabba border collies, fast inte så snabba just här. NEX-7 och Canon FDn 200mm f/2,8.

Tyvärr har jag ännu inga bilder från själva agilityn att visa, då Martin har både kamera och minneskort. Om det blev några skarpa bilder kommer jag lägga ut dem i ett nytt blogginlägg. På det hela taget tyckte jag den nya EOS-kameran var riktigt trevlig, och inte särskilt annorlunda att plåta med än den Nikon D3 jag är mest van vid. Visserligen sitter kontrollerna annorlunda, och jag lyckades inte klura ut hur man ställde om autofokuseringen, så det fick bli som den råkade vara inställd. Både jag och Martin körde med 300/2,8 utan aktiverad stabilisering.

På vägen hem från Väsby åkte jag förbi Gränby Centrum för att handla. Där visade det sig att Midnattsolsrallyt fortfarande pågick, så knallade till tävlingsområdet för att glutta lite. Jag träffade Torbjörn Olsson där, och vi pratade lite Sony. Tyvärr började det regna och jag var varken klädd för det eller hade med mig något paraply, så det blev inte så många bilder.

Jag har ingen aning om vem som körde den här Porschen, men den är i alla fall fotograferad med NEX-7 och Sigma 19 mm f/2,8.

Den närmsta Porschen körs av Stig Blomqvist, vilket borde vara ett känt namn för alla motorintresserade. Plåtad med samma pryttlar som den röda Porschen.

Björn Waldegård som kör den här Porschen torde också vara bekant. Samma pryttlar igen.

Om Martin hittar några skarpa bilder av galna hundar bland mina cirka 600 exponeringar kommer det som sagt ett inlägg med sådana så snart jag fått filerna :)

Postat 2012-07-20 19:32 | Läst 26581 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 Nästa