En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Gott Nytt År?

I år blir det ett stillsamt nyårsfirande hemma utan vare sig fyrverkerier eller skumpa, men förhoppningsvis lite god mat i alla fall. Jag blev dock tvungen att ge mig ner på byn för att fylla på snusförrådet.

Strax före tre på nyårsafton i Uppsala är centrum tämligen dött, bortsett från några få eftersläntrare som ännu inte hunnit handla nyårsspriten. Utanför bolaget var också inte bara en, utan tre av de dragspelare som "underhåller" Uppsalaborna med temat från Gudfadern (och annat elände).

Utanför bolaget på Dragarbrunn. Nex-7 och Sigma 30/2,8

Min favoritsnuslangare hade stängt idag, liksom reserven, men jag hittade en liten butik som kunde kränga en stock Knox utan att ruinera mig. Puh!

Efter att gått runt en stund för att leta efter något intressant att fotografera utan att lyckas återvände jag till Grimhild (ett parkeringshus) för hemfärd. Som vanligt hade jag roat mig med att leka "gömma bilen". Det är lite kul att busa med sina medparkerare som tror att det finns en ledig plats :) Nackdelen med leken är att det gäller att komma ihåg var jag parkerat, eftersom bilen inte är helt lätthittad ...

Lilla Bilen gömmer sig. Nex-7 och Sigma 30/2,8

Inför det nya året hoppas jag upprätthålla den fotografering jag äntligen lyckats komma igång med ordentligt igen under 2012, och att vi får en åtminstone något varmare och soligare sommar än i år. Jag avslutar året med en varm bild från Gibraltar i september för att påminna om att det inte bara är snö och slask :)

Kollegan Per fick damsällskap. Nex-7 och Sigma 30/2,8

Ha ett riktigt Gott Nytt År allihopa :)

edit: det har var tydligen inlägg nr 100. Passade ju bra till årsskiftet :)

Postat 2012-12-31 17:04 | Läst 17108 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Kvällsfotografering med NEX i Uppsala

Lördagen bjöd på en kall natt som under dagen övergick till töväder och duggregn. Inte det mysigaste fotovädret man kan tänka sig, men då jag var sugen på att rasta kameran tog jag Lilla Bilen en sväng ner på stan för att se om jag hittade något att fotografera.

Det blev bara två vettiga bilder som jag är nöjd med, men man behöver ju inte ta så himla många bilder varje dag :)

Vattentornet i Boländerna. Nex-7 med Sigma 30/2,8 @ f/5,6, ISO 100 och en halv sekunds exponering..

Först hamnade jag i Boländerna bland elektronikladorna, då jag på långt håll tyckte vattentornet såg vackert ut i det disiga ljuset. Jag tycker det gjorde sig bra ganska tajt beskuret på bilden ovan.

Mitt lilla Slikstativ är lätt att ha med sig, men tyvärr ganska lågt - då är det synnerligen trevligt med den utfällbara skärmen på Nexen när bilden ska komponeras. Stativet är inte heller så värst stadigt, men det fungerar bra med den lätta kameran.

Efter Boländerna åkte jag in mot centrum, och då hade det börjat duggregna lite lätt. Väl där fick det bli ett ganska uttjatat motiv, som dock är så pass bildmässigt att det tål att upprepas tycker jag :)

Botaniska Trädgården fotograferad med Nex-7 och Sony 50/1,8 OSS, ISO 100, 2,5 sekunders exponering och f/5,6

Den lilla Nexen gör bra ifrån sig för den här typen av fotografering tycker jag. Kameror med fast skärm känns trist när man vant sig vid en vinklingsbar dylik. Något jag saknar är dock en fjärrutlösare - det finns ingen kontakt för en sådan, så man måste använda en IR-utlösare och någon sådan har jag ännu inte lyckats få tag i.

Jag avslutar det här inlägget med en bild av julens godaste godis. Vad ska man med choklad till när det finns finlakrits? :)

Habanerolakrits fotograferad med Nex-7, Sigma 30/2,8 och ljussatt med en iPad. ISO 1600, 1/15 sekund och f/3,2.

Alla bilder finns som vanligt på min flickr.

Postat 2012-12-29 18:06 | Läst 21560 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

En moderators betraktelser inför det nya året

Nu har jag varit moderator på Fotosidan i ett drygt kvartal, och det har varit en intressant tid på flera sätt. Under de tio år jag varit medlem här har det till och från klagats på modereringen - framför allt att den inte görs, men också ibland förstås också att det modererats för hårt.

En av de största orsakerna att FS frågade mig om jag kunde tänka mig att agera moderator var nog att jag är ganska aktiv i Sonyforumet, som gick totalt överstyr efter att David i ett ogenomtänkt ögonblick för några månader sedan lät det vara helt omodererat (då det blev vilda protester när han tog bort något där). Många av de gamla forumrävarna i det forumet uppskattade inte helt att de plötsligt skulle behöva följa samma regler som alla andra, och en del har sedan dess beklagat sig högljutt när moderering skett.

Jag har under den här tiden faktiskt inte tagit bort så himla många inlägg, och ibland har jag gjort misstag i min moderering och villigt erkänt detta. Det har dock förhållandevis ofta varit samma medlemmar vars inlägg jag modererat, och det har naturligtvis inte uppskattats av dessa (de som inte följer forumreglerna är sällan ens medvetna om att de inte gör det).

Något som definitivt måste göras här på FS är att forumreglerna måste uppdateras och bli tydligare. Det ska inte behöva vara svårt att förstås varför vissa inlägg inte tillåts i vissa diskussioner. Låt mig ge några exempel på nuvarande regler som oftast inte följs när jag modererat:

Kommersiella inlägg är inte tillåtna

Den regeln torde vara självklar, och när den bryts mot är det oftast uppenbar spam. Det har dock förekommit andra trådar som ser ut som och diskuteras som vanliga inlägg, men det har visat sig att att man måste betala något till någon i slutändan. Den här typen av inlägg raderas direkt när de upptäcks.

Enkäter, studentprojekt, marknadsundersökningar mm är inte tillåtna

Den här är ganska vanlig, och dylika inlägg tas bort utan närmare förklaring.

Inga jobb/prylannonser

Också denna förekommer ofta. Även långtida medlemmar som borde veta bättre smyger ibland in att de råkar ha den ena eller andra prylen till försäljning i trådar som handlar om dessa prylar. Det är inte OK att göra så, även om jag förstår hur man tänker.

Anonyma medlemmar

Ett problem som inte uppstår så ofta, och inlägg från dessa (och följdinlägg) raderas utan vidare kommentar.

Håll er till ämnet

Den här regeln är inte lätt att följa som skribent, eller hantera som moderator. Jag försöker resonera som så att om ett inlägg åtminstone på något sätt har med ämnet att göra så får det vara kvar, under förutsättning att det för diskussionen framåt (kommer mer om detta). Långa utvikningar om helt andra saker har en tendens att leda till diskussion om just sidoämnena, så jag brukar försöka sätta stopp för dessa.

Undvik "märkeskrig"

Den här regeln är många dåliga på att följa. Om en trådskapare startat ett ämne i t.ex. forumet för Canon är det inte ok att svara genom att nämna en massa fördelar med andra tillverkare. Sådana diskussioner ska tas i vs-forumet.

Språk, personangrepp, uppvigling

Jag har nog aldrig sett något exempel på uppvigling i forumen, men det händer ofta att folk kommenterar hur någon skriver utan att argumentera i själva ämnet och personangrepp är dessvärre inte heller helt ovanliga. Just den här regeln tycker jag är mycket viktig att följa.

Driv diskussionerna framåt

Ännu en regel som många bryter mot. Smålustiga oneliners för inte diskussionerna framåt. Många diskussioner mynnar också ut i ett fåtal medlemmar som tjafsar fram och tillbaks i all oändlighet i nåt slags förhoppning om att övertyga motparten. Det kommer aldrig att gå att övertyga motparten i dessa fall, och så småningom leder det oftast till att tråden stängs.

Använd besvara med citat sparsamt

Den här har jag själv brutit mot vid ett flertal tillfällen, men när man nu använder citatfunktionen för att tydliggöra vad man svarar på behöver man inte alltid citera hela inlägget. Man bör också använda funktionen för förhandsgranskning för att kolla att man inte haft sönder citattaggarna - något som kan göra det totalt omöjligt att förstå vem som skrivit vad. Det här är också något jag har börja laga när jag ser att folk pillat sönder taggarna.

Redaktionen kan radera inlägg och bilder utan att meddela detta

Om varje enskild moderering ska motiveras och kommenteras blir det mycket tjafs om just detta, men jag försöker sätta stopp innan radering görs, och när det raderats skriver jag oftast en motivering. Det här är något jag missat en del i och försöker bli bättre på, och ni får ha förståelse för att det tar ett tag att komma in på rätt nivå.

Det här var de regler jag tycker mig agerat mest för att följa, och det har tråkigt nog resulterat i att en del av de som jag haft ett gott förhållande till i forumen tidigare nu inte vill ta i mig med tång, eller i vissa fall kanske också lämnat forumen. Jag hoppas dock att det jag gör faktiskt är till gagn för fotosidan i stort. Det är många som lämnat forumen på grund av allt tjafs, och många som inte vågat ställa frågot då en del trådar i princip tagits över av ett fåtal medlemmar.

Med allt detta vill jag önska ett Gott Nytt Forumår, där jag slipper moderera så mycket :)

Observera att bilderna i inlägget inte nödvändigtvis har ett dugg med texten att göra ...

Postat 2012-12-26 17:34 | Läst 14962 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Lucka 24 - förkylda julhälsningar från Uppsala!

Den här julen går i förkylningens tecken, vilket också är anledningen till att lucka 23 dessvärre uteblev. Idag har jag försökt kurera mig med glögg och julmat, men det verkar inte riktigt fungera. Vad som dock är trevligt är att sonen Oliver är hemma, och vi åkte till Sollentuna för att hämta honom hos hans flickväns trevliga föräldrar.

Förra julafton var betydligt tristare, då vi tillbringade den med att åka till djursjukhuset för att avliva kattan Pekka som drabbats av en hjärnblödning eller något, så dagens bilder är förstås på temat katter :)

Smulan var medgörlig idag - kanske för att det är julafton. Nex-7 och Sigma 30/2,8

Det var förvånansvärt mycket trafik mellan Uppsala och Stockholm, och vid Arlandaavfarten var det någon som haft lite för bråttom och låg långt ute i snön med bilen. Ingen verkade ha skadats, så det var ju åtminstone bra.

Kanske inte världens vackraste granjävel, men katten är med. Nex-7 och Sigma 19/2,8

Som vanligt ville katten Nony vara med överallt när vi väl kommit hem igen och det var dags att öppna paket. Jag vet inte vad det är med katter, påsar och kartonger, men de kan inte låta bli varandra.

Även här har Nony smugit sig in i bilden. Nex-7 och Sigma 19/2,8

En glad son, en bister son och en kattjävel. Nex-7 och Sigma 19/2,8

Påsar är bra platser för katter. Nex-7 och Sigma 19/2,8

Presentpapper fungerar också som sittplats. Nex-7 och Sigma 19/2,8

Kartonger är nog dock det bästa. Nex-7 och Sigma 19/2,8

Jag fick också ett par julklappar. Sonen Oliver gav mig (att dela med övriga familjemedlemmar) två månader på Netflix, så jag kanske måste få tummen ur och testa det. En klapp från mer oväntat håll var den Fotosidan skickade:

Årskort på Fotografiska från fotosidan. Nex-7 och Sigma 19/2,8

Jag har ännu inte besökt fotografiska, och nu har de visserligen hamnat lite i blåsväder, men jag ska se till att ta mig dit nu när jag kan göra det så ofta jag vill. Tack till David, Christer, Magnus och ni andra som jobbar med FS! :)

Avslutningsvis bjuder jag på ett par bilder av katten Pekka som tyvärr inte är med oss sedan 11-12-24. Hon var ofta med på långpromenader i Hågadalen, och vi saknar henne.

Pekka vid Kung Björns Hög. Nikon D3 och 70-200/2,8 VR

Pekka i Hågadalen. D3 och 70-200/2,8 VR

Ha en fortsatt trevlig julhelg allesamman!

Postat 2012-12-24 18:34 | Läst 19568 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Bonuslucka för att fira att vi inte gick under igår!

Den här gjorde jag för att posta på fejjan, men ni kan ju också få del av den. Vill ni dela med er av den till andra är ni välkomna att göra så :)

Den sura katten Nony, fotograferad med NEX-7 och Sigma 30 mm f/2.8

Postat 2012-12-22 15:34 | Läst 7130 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa