En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Semester, kan det verkligen vara nåt att ha?

Idag började min fyra veckor långa ledighet, vilket känns lite konstigt då jag inte haft längre sammanhängande semester än tre veckor sedan evigheter (eller så långt jag kan minnas i alla fall). Jag har inga som helst planer för semestern, förutom att jag hoppas på att fotografera en del och kanske ge mig ut på en eller annan dagsutflykt nånstans. Det känns rätt skönt att inte ha något planerat utan ta dagarna som de kommer.

I fredags var det midsommarafton, så egentligen tjuvstartade semestern väl redan då. Det blev inga andra aktiviteter än grillad god mat och ett par pilsner, och så tog jag och jycken en promenad ner på byn i det vackra vädret för att se om något hände där. Det gjorde det inte ...

Artillerigatan i Kåbo låg helt öde. NEX-7 och Sigma 19 mm. Större bild finns här.

När jag närmade mig Akademiska Sjukhuset hörde jag att det faktiskt försigick en del byggarbete. Jag gissar att det var inhyrda byggjobbare från baltikum eller så, då vi svenskar är synnerligen arbetsovilliga på midsommar.

Psykiatrins hus under arbete. NEX-7 och Sigma 19 mm och stor bild här.

Jag har inte sett det där huset förut, men det ser ut att bli fint. Några fler midsommarbilder än så blev det inte, då jag inte hittade något mer jag hade lust att fotografera.

Idag började som sagt semestern på riktigt, och i och med det kom också semestervädret ...

Ett knippe ryska turister på gågatan. De såg inte Uppsala från dess bästa sida ... NEX-7 och Sigma 19 mm. En jättestor bild hittar ni här.

Jag besökte webhallen för att köpa en kylare till mitt grafikkort som börjat bete sig illa, men tyvärr hjälpte inte den nya kylaren så det blev en tur till Alina för att köpa ett helt nytt grafikkort :(

För några veckor sedan beställde jag ett Sigma 30 mm till NEX som jag hoppades skulle komma innan semestern, men när jag nu kollar på de sajter som säljer objektivet verkar det som det dröjer till mitten av juli. Lite trist, men jag får roa mig med de objektiv jag redan har så länge. Min NEX fortsätter i alla fall att imponera, och jag blir mer och mer säker på att jag aldrig mer kommer köpa en ny tjockkamera :)

Mitt avstannade projekt med bakgrundsbilder till iPad ska jag nog återuppta, då jag upptäckte att det uppskattades på iPad Insight :)

Justja, jag har förresten en sak planerad, och det är Dagnys AW på torsdag den 28 kl. 17 på Katalin!

Postat 2012-06-25 19:55 | Läst 15576 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Synnerligen illa vald flyttdag ...

Jag förstår att man som nybakad student, eller anhörig till sagda student, tycker att det är oerhört viktigt och roligt att få stå och vifta med fåniga skyltar och spruta champagne. Jag förstår dock inte hur en skola kan tillåtas hålla sin utspringning på ett torg som dels innehåller parkeringsplatser för handikappade, eller det som drabbade mig, är infart till ett garage jag var tvungen att köra in i med en massa datorprylar.

Man kan tycka att jag borde valt ett annat tillfälle att köra till garaget, men jag hade inte en aning om att där låg ett gymnasium över huvud taget, och det råkade vara samma dag som vi bytte kontor ...

Jag kom en bit in på torget innan folk vägrade flytta på sig någon meter så jag kom till garaget, så jag fick sitta i bilen och ta emot en hel del både sura och glada kommentarer. En del tyckte att min lilla bil var praktisk som avlastningsplats för champagneglas och annat, så de var nog mest glada :)

En del var arga och otrevliga, men jag fotograferade inte dem. De visste nog inte att jag borde få köra där :)

Postat 2012-06-07 19:23 | Läst 8748 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Grupper, pooler och är det verkligen nån som läser?

Detta blogginlägg innehåller inga bilder då de skulle riskera störa själva ämnet!

Jag är med i några grupper och pooler här på FS (vad som nu är skillnaden mellan dem). Någon gång emellanåt postar jag en bild i dem, och det leder ibland till respons (fast ganska sällan). Jag tillbringar massor av tid i forumen, och där märks det betydligt mer när jag postar något (särskilt när jag skriver dumheter vilket tyvärr ibland händer), men det är förstås ganska naturligt.

Det jag har märkt och lärt mig av andra som lyckas göra väsen av sig här på FS är att det är blogg som gäller. Till och med när jag skriver om min kattjävel är det folk som läser och t.o.m. ibland kommenterar mina blogginlägg. Det tycker jag är kul och bra! Om jag postar en bild av katten i en grupp/pool får jag i bästa fall någon kommentar som tycker att katten är fin, medans ett blogginlägg och dess kommentare oftast innehåller en massa text som kan vara kul att läsa.

Det har varit en del diskussioner om grupperna på FS på sistone - framför allt vad gäller gatufoto. Jag är själv med i den gruppen, och publicerar ibland bilder där. Det är förstås kul de gånger jag får respons på de bilderna, men det händer inte jätteofta. Om jag skriver ett blogginlägg får jag antingen respons ganska snabbt (om jag skrivit något så när vettigt) eller inte alls (om det är ointressant för de flesta), men jag kan åtminstone konstatera att en eller annan ägnat lite tid åt att öppna mitt blogginlägg.

Vill jag ha många läsare av ett blogginlägg kan jag skriva namnet på någon ny kamera i rubriken - det lockar många. Det blir dock sällan kommentarer på sånt, även om det faktiskt har med kameran i fråga att göra.

Spelar det någon roll med antalet läsare och kommentarer? Ja, det tycker jag! Det vore oerhört trist att faktiskt betala några hundralappar om året för att få blogga på FS om INGEN läser det jag skriver. Jag har tagit ett tag på mig innan jag fick fart på bloggandet, men vet att åtminstone en och annan läser det (och det räcker för mig).

Vad är då poängen med pooler och grupper? I bästa fall leder de till diskussion om bilder och dess innehåll, men i de flesta fall tycker jag det verkar bli antingen ryggdunk eller sågning (eller inget alls). Om FS i stället lät oss posta bilder i vettig storlek (minst 1024 pixlars bredd) i forumen kanske diskussinerna kring bilder där skulle blir roligare. Många pooler skulle nog också må bra av en förmoderering som någon nämnt i tidigare blogginlägg, för att få ner "bruset".

Som det är nu med massor av kanaler att publicera bilder tror jag inte Fotosidans pooler och grupper tillför så mycket som de fungerar nu. Vill man ha respons på sina bilder får man ut mer om man postar i internationella forum eller skriver blogginlägg här.

Jag ljög för övrigt i inledningen! Den galna kattjäveln slipper ni inte i det här inlägget heller :)

Postat 2012-06-02 00:15 | Läst 8296 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Nattsudd? Nä, kattsudd var det ...

För tre veckor sedan flyttade den ettåriga kattjäveln Nony hem till oss. En vecka innan dess hade jag köpt en ny kamera. Man kan tycka att det borde leda till massor av bilder, men som jag skrev om i onsdags så blir bilderna av kattjävlar inte alltid så skarpa.

Nony är en kastrerad hankatt som tillbringat större delen av sitt första levnadsår i en lägenhet i Hallunda, där han bott med min son, sonens hyresvärd Fred och Freds ex. De hade inte jättemycket tid att ägna åt Nony, så han hade ganska tråkigt där och fick i stället flytta till Uppsala.

När han kom hit blev det en del avundsjuka från hunden Rossis sida, men han gillar katter så det löste sig efter bara några timmar.  De två äldre katterna som bor här var dock inte lika förtjusta i att den här oranga kortnosade saken tog över deras hus.

Nu verkar det mesta av rivaliteten mellan katterna gått över, och nu är det mest bara Nony som tycker de andra är trista som inte vill leka med honom när han hoppar på dem.

Det tog nästan två veckor innan Nony vågade gå ut på tomten, men när han väl kommit på att man kan vara ute så vill han vara där mycket. Han tycker dock inte om när det är blött, och han tycker inte om att vara smutsig. Jag har sett få kattjävlar tvätta sig så intensivt som han, vilket kanske framgår av rörelseoskärpan i bilderna.

Eftersom de andra katterna är ganska ointresserade av att leka med Nony så leker han med allt som rör sig. Just här försöker han slå på min kamera.

När man fotograferar galna kattjävlar räcker det inte med snabb autofokus (i de här bilderna sitter inte skärpan så fel, men ljuset gör att slutartiden blir lite väl lång).

Jag tycker inte det gör så mycket när såna här bilder inte är helt skarpa, då rörelserna och minspelet hos motivet kan vara rätt kul. Sedan kanske de inte alltid måste visa upp hela härligheten.

När han väl tröttnat var dagsljuset i rummet så svagt att bruset gör att kattjäveln ändå inte blir särskilt skarp ...

Jättestora bilder finns här, men de här bilderna blir ärligt talat inte så kul i 100% ...

Alla bilder är gjorda med en NEX-7 och Sigma 19 mm f/2,8.

Postat 2012-06-01 22:40 | Läst 16978 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera