En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Färg eller svartvitt? Testar nytt sätt att visa två versioner av en bild i bloggen.

Jag fick ett mejl av David Elmfeldt där jag ombads betatesta en ny s.k. slider för att visa två olika bilder i samma ruta. Jag gillar all ny teknik, så det måste förstås testas :)

Rätt kul effekt som nog kan vara användbart ibland (särskilt när det tillkommer möjlighet att lägga in det via gränssnittet för att redigera bloggen).

Sonen Oliver är modell, och kameran är en Fuji X-Pro 2 med Fujinon 56/1,2 @ f/1,6

Tillägg:

Funktionen är egentligen bättre för att jämföra t.ex. olika objektiv eller andra tekniska tester än för att jämföra två bildversioner. Här är ett exempel där jag jämför ett objektiv med 70 mm brännvidd på en DX-kamera (och f/2,8) med 105 mm på FX och samma bländare.

Postat 2017-09-20 19:11 | Läst 5287 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Glöm inte vardagsdokumentationen!

Gårdagens blogginlägg berörde något jag tycker är viktigt, och uppenbarligen är jag inte ensam om det med tanke på reaktionerna. Dagens inlägg är mycket mer lättsmält, och mest bara för att jag tyckte det var kul :)

Efter jobbet idag roade sig somliga av mina kollegor med att försöka få loss en gaffeltruck som körts där den inte borde körts. Efter mycket slit fick de loss den!

Jag hjälpte till genom att dokumentera hela händelsen med min kamera :)

Ha en trevlig helg, och ta inte saker och ting så himla allvarligt!

Postat 2017-09-15 21:15 | Läst 8837 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Är kvinnliga fotografer sämre än manliga?

Jag hakade på en diskussion på Facebook (i en grupp för oss som fotograferar) där det diskuterades att ett visst kameraföretag i en region enbart har manliga fotografer som "ambassadörer". Företaget i fråga har tydligen bett om ursäkt för det, och det är väl egentligen inte så konstigt att det blir så. De som väljs som förespråkare för en tillverkare är ofta fotografer som syns och hörs på nätet, och de är ofta män.

Det som förvånade och förskräckte mig var den efterföljande diskussionen. Flera fotografer uttryckte att sånt här genustrams är bara vi här i Sverige ägnar oss åt, och att kvinnor helt enkelt måste bli bättre på att fotografera om de ska platsa som kameraambassadör. Det var t.o.m. någon som påstod att de kanske i så fall skulle sikta på att bli ambassadör för kompaktkameror ...

Flera gånger i diskussionen görs jämförelser mellan manliga och kvinnliga idrottare på elitnivå. Det är inget konstigt med att en del män kan springa snabbare än vad kvinnor kan göra, p.g.a. fysiska förutsättningar, eller att fotboll som spelas av män säljer bättre än damfotboll. Det konstiga är att en del tycks mena att det också gäller fotografering. När det i tråden dyker upp frustrerade kvinnor heter det att de vill ha inkvotering, och vänsterfasoner ...

Självklart kan kvinnor fotografera minst lika bra som män, och det är lite synd att inte fler kvinnor hörs och syns på nätet som representanter för kameraföretag och annat. Jag känner mig dock bestört över att somliga på fullt allvar år 2017 verkar tro att det här med foto är något som passar bäst för oss som kan det här med teknik och annat nörderi ...

Det är många gubbar som gillar vår sport (inklusive jag), men vi är fan inte bäst på det med något slags automatik!

Nä, stå på er alla duktiga fotografer oavsett kön, och försök att ignorera surgubbar som tror sig veta bäst!

Postat 2017-09-14 21:41 | Läst 45081 ggr. | Permalink | Kommentarer (184) | Kommentera

Inget Dagnyfika för mig, så det fick bli kattfoto i stället :)

Eftersom jag tillbringade dagen med att skjutsa trötta löpare från Djurgården till Gärdet kunde jag inte vara med på dagens fotofika i Uppsala. Inte hann jag heller med att ta några bilder från Tjejmilen, men jag hade det skoj ändå. Jag tycker förstås synd om de tjejer som tvingades bryta, men de fick åtminstone en åktur längs med vattnet på cykelvägarna på Djurgården :)

Fotografera måste jag förstås göra ändå idag, så katterna fick ställa upp när jag kom. Som tur var hade regnet upphört, och de gick med på att posera lite.

Nony

Hjalmar

Nony

Bilderna är som sig bör tagna med Fuji X-Pro 2 och XF 56mm f/1.2

Ha en fortsatt trevlig helg!

Postat 2017-09-02 19:01 | Läst 20681 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Varför fotograferar jag katter?

Riktiga fotografer ägnar sig åt exempelvis gatufoto, och följer givetvis alla oskrivna regler inom genren (och en hel del egenpåhittade regler). Kattfoton (eller bilder av egna barn eller kompisar) hör förstås hemma i fotoalbumet, och är inte något man ska slösa bandbredd med genom att lägga upp dem för allmän beskådan på nätet!

Nony

Nu är det förstås så att jag inte bara fotograferar katter (eller mina söner). Jag fuskar ibland inom gatu-, sport-, naturfoto och annat. Jag gillar helt enkelt att fotografera oavsett motiv.

Smulan

Jag är heller inte så mycket för det där med regler inom fotografi. Gatufoto t.ex. måste inte göras med 35mm och en Leicakamera även om det anses som en klassisk (läs gammalmodig) tradition. Känner jag för det använder jag gärna supervidvinkel eller kort tele, även om jag förstås får det hett om öronen när jag publicerar såna bilder i gatufotogruppen.

Nony

Jag har fått höra av en del att jag är en tämligen usel gatufotograf som borde hålla mig till kattjävlarna, och som tur är för mina belackare är det just det jag oftast gör :)

Hjalmar

Jag arbetar heltid och ägnar stor del av min lediga tid åt diverse ordonnansuppdrag på min motorcykel. Detta gör att tiden som blir över för fotografering är begränsad, och eftersom jag vill fotografera så mycket som möjlig (helst varje dag) får jag nöja mig med de motiv som finns tillgängliga hemmavid. Det råkar vara just katterna!

Nony

Jag tycker mycket om katter, och tycker också att det är en kul utmaning att fotografera samma djur om och om igen och försöka göra olika bilder ändå. Det är inte alltid så lätt, och ofta blir det rätt så lika och tråkiga bilder. Jag har dock turen att ha en katt som är bra på att posera, och det gör att jag fått öva mycket vilket resulterar i bra bilder lite då och då.

Radial blur? Nä, bara Nony som skakar på huvudet!

Som synes ovan blir det ändå missar ibland, även om jag tycker den här missen (no pun intended) blev ganska skoj :)

Testade att fotografera grannkatterna idag, men de låter konstigt och är inte så gosiga ...

Jag fortsätter med att fotografera mina kattjävlar och plåga er med bilderna. När jag går i pension ska jag också bli gatufotograf på riktigt ;)

Ha en trevlig helg - själv ska jag tillbringa morgondagen med att skjutsa trötta löpare på Tjejmilen i stockholm!

Alla bilder är tagna med Fuji X-Pro 2 och Fujinon 56 mm f/1,2 på stor bländaröppning - en kombination som är totalförbjuden inom gatufoto :D

Postat 2017-09-01 20:29 | Läst 19871 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera